Obavijesti

Lifestyle

Komentari 13

Đumbir - čudesan začin važan je u prehrani kao sol i papar

Đumbir - čudesan začin važan je u prehrani kao sol i papar
4

Smješten na policama između voća i povrća, đumbir je na pravom mjestu jer jednako ‘pristaje’ slatkim i slanim užicima - mesom, pitama i morskim plodovima

VIDEO

Jeste li ikad pomislili da bi vam ljiljan mogao pružiti gastronomski užitak? Dakako, ne mislimo na mirisan cvijet nego na đumbir, gomoljastu biljku iz porodice ljiljana. Zapravo, kad kulinari razmišljaju o njemu nije im pred očima cijela biljka, koja može narasti  do metra u visinu, nego nepravilan korijen. Suh ili svjež, taj je aromatičan korijen, podrijetlom iz tropskog azijskog pojasa, vrlo brzo osvojio nepca Europljana i postao dijelom naše tradicije. 

Obilno se koristi u azijskim kuhinjama, gdje je od njega važnija samo sol. Pripada najskupljim, najtraženijim i najviše korištenim aromatičnim začinima (osim papra i paprike). Đumbir se koristio i na Bliskom istoku i u južnoj Europi mnogo prije rimskih vremena, Portugalci su ga donijeli u Afriku, a Španjolci na Karibe. Posebno je omiljen u Engleskoj, gdje se još od srednjeg vijeka posluživao uz papar i sol kao osnovni začin, a poslije je gotovo svaki grad na Otoku imao svoj Ginger street, ulicu u kojoj su se prodavali začini.

Nekad su njime tjerali i kugu, a danas čaj od svježeg đumbira ističu kao jedan od najučinkovitijih načina borbe protiv prehlade i gripe. Svježi se đumbir koristi pri pripremi slanih i slatkih jela, dajući dodir posebnosti. Osim svježeg i sušenog, možete naći konzerviran u sirupu, ušećeren i ukiseljen, kakav se koristi u japanskoj kuhinji. 

Đumbir narežite na ploške, štapiće ili ga naribajte i dodajte jelima u woku, salatama ili njime natrljate masnije meso. Uz taj će začin slana i slatka jela poprimiti ljutu, ali i osvježavajuću aromu koja će odgovarati marinadama, prženim jelima, juhama, curryjima, žitaricama te svježem povrću. Dat će poseban čar plodovima mora, a teškim mesima, poput patke i svinjetine, smanjiti masnoću.  

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Salatu začinite preljevom od maslinova ulja, tamari umaka, nasjeckana češnjaka i naribana đumbira ili marinirajte tofu prije pečenja u marinadi od sojina umaka, sezamova ulja, protisnuta češnjaka, naribana đumbira i malo meda. Zbog pozitivna djelovanja na zdravlje, osobito u podizanju imuniteta, đumbir je i čest sastojak napitaka. Dodajte ga soku od povrća i voća ili  limunadi s malo meda, a mogao bi vas ugodno iznenaditi ako ga dodate kuhanom vinu.

Svježi ili suh, sad je pitanje

Sušeni đumbir ne može zamijeniti svježi, pa ga je najbolje koristiti pri pripremi biskvita, muffina, peciva i klasičnog pudinga. Ali i svježi možete dodati slasticama, pogotovu onima sa suhim ili svježim voćem, na primjer, kolačima s jabukama. 

Keksići s đumbirom 

Sastojci: 250 g maslaca, 2 jaja, 1 dl mlijeka, 250 g šećera, 10 g cimeta, 10 g mljevenog đumbira, vanilin šećer, prašak za pecivo, 600 g brašna, 80 g maslaca, 100 g čokolade 

Priprema: 

1. Brašno prosijte i stavite ga u veću zdjelu. Maslac pustite da lagano omekša na sobnoj temperaturi, pa ga, narezana na manje komadiće dodajte u brašno i razmrvite. Brašnu i maslacu dodajte  sve ostale sastojke: jaja, mlijeko, šećer, cimet, đumbir vanilin šećer i prašak za pecivo. Sve skupa promiješajte i umijesite glatko tijesto.

2. Razvaljajte na pobrašnjenoj površini na debljinu od oko pola centimetra. Kalupom za kekse utiskujte željene oblike i stavite svaki kolačić na lim za pečenje koji ste prethodno premazali maslacem i posipali brašnom. 

3. Pecite na 200 Celzijevih stupnjeva oko 20 minuta.  Čokoladu otopite na pari i primiješajte joj maslac. Pečene kolačiće pustite da se ohlade. Svaki premažite glazurom od čokolade i ukrasite ušećerenim đumbirom.

Ukusna gusta juha na orijentalan način 

Sastojci: 1 pileća prsa, 1 žličica curryja, 3 dag svježeg đumbira, 1 l pileće ili povrtne juhe, 1 poriluk, 1 crvena paprika, 30 dag šampinjona, 20 dag svježeg ananasa ili  iz kompota, 10 dag bambusovih mladica, 10 dag sojinih klica, 10 dag rižinih rezanaca, sol, 1 žlica škrobnog brašna, 3 žlice sojina umaka

Priprema: 

1. Pileća prsa operite, posušite, oštrim nožem odvojite kožicu i meso narežite na uske rezance. Đumbir narežite što sitnije. Poriluk po dužini prerežite, operite i narežite na rezance. Papriku očistite, operite i narežite na kockice. Šampinjone očistite i narežite na  četvrtine. Ananas narežite na kockice. Bambusove mladice i sojine klice stavite u cjedilo, prelijte hladnom vodom i ostavite da se ocijede.

2. U većem loncu kratko popržite prsa narezana na rezance. Pospite curryjem, dodate đumbir, poriluk, papriku, šampinjone, ananas, bambusove mladice i sojine klice pa zalijte juhom te ostavite da se kuha 15 minuta.

3. Brašno izmiješajte s umakom od soje i dodajte u juhu te pustite da kuha još dvije, tri minute. Juhu raspodijelite po zdjelicama i u svaku zdjelicu stavite malo kuhanog tijesta.

Mesne okruglice s đumbirom

Sastojci: 30 dag mljevene puretine ili svinjetine, komad đumbira, 1 manja glavica luka, 1 češanj češnjaka, malo cimeta, sojin umak, biljno ili kokosovo ulje

Priprema: 

1. Puretinu ili svinjetinu, prema izboru, očistite od opni i kože te sameljite  ili samo nasjeckajte sitno oštrim nožem. Usitnjenom mesu primiješajte sitno nasjeckani luk te češnjak koji ste ili sitno nasjeckali ili protisnuli kroz prešicu za češnjak. 

2. Mljeveno meso dobro pomiješajte s naribanim đumbirom, lukom, češnjakom, prstohvatom cimeta i umakom od soje. Ako umak nije preslan, slobodno  dosolite. Vlažnim rukama oblikujte okruglice veličine oraha i pecite ih u dubokoj tavi u vrelom biljnom ili kokosovu ulju. Kad postanu zlatno smeđi, izvadite ih i ostavite kratko da se na kuhinjskom papiru ocijedi višak masnoće

3. Vruće okruglice poslužite uz pekmez od brusnica i sezonsku salatu.

Preuzeto iz tjednika SuperMile - svake srijede besplatno ekskluzivno uz 24sata!

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 13
VIDEO

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'
ŠOKANTNO OTKRIĆE

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'

Prema riječima muža, njezina mama ga je 'zavela' kad su imali 18 godina i živjeli u njihovoj kući. Od tada su imali nezaštićene spolne odnose barem jednom mjesečno
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru