Obavijesti

Lifestyle

Komentari 3

Vrijeme je za tikvice: Omiljeno ljetno povrće na brojne načine

Vrijeme je za tikvice: Omiljeno ljetno povrće na brojne načine
8

Na roštilju, u pećnici ili s malo maslinova ulja na tavi, tikvice su dodatak jelima s meso, a u palačinkama, sa sirom, špagetima ili drugim povrćem, kompletan obrok

VIDEO

Danas u svijetu postoji više od sto vrsta tikvica, a kod nas su najrasprostranjenije duguljaste tamnozelene s bijelim čvrstim mesom. Radije ih pripremajte mlade jer, što su starije, postaju neukusnije. Najviše se kuhaju na pari, pirjaju i peku, a možete ih peći i na roštilju. Samo ih poprskajte maslinovim uljem, začinite i za nekoliko minuta imat ćete ukusan i lagan prilog pečenom mesu. Možete ih premazati s malo salatnog preljeva, no pazite da se ne osuše. Prije bilo kakva pripremanja obvezno ih dobro operite i odrežite im oba kraja. Nikad ih nemojte prati ako ih ne mislite odmah pripremati. Nemate li svježih tikvica, i zamrznute tikvice poslužit će za pripremu slasnih jela, primjerice složenaca. 

Tikvice se mogu i puniti raznim nadjevima, a pripremate li zabavu, možete ih izdubiti i u njima poslužiti umake. Narezane tikvice odlične su za pripremu muffina te kruha s tikvicama, a u tom slučaju kombinirajte ih s cimetom ili muškatnim oraščićem. Narezane tikvice možete pirjati i s drugim povrćem, a narezane na duže trake poslužit će kao zamjena za tjesteninu u lazanjama. Ako ih volite pirjati, to radite 5-10 minuta na češnjaku i ulju, a zatim samo dodajte začine prema želji te ih posolite i popaprite. 

Francuzi ih obožavaju u paprikašu ratatouille, koji se priprema od tikvica, paprika, patlidžana, luka, rajčica, maslinova ulja, timijana i češnjaka. U zagrijano maslinovo ulje narežite sve vrste povrća, kuhajte oko 40 minuta i uživajte u jelu.

Sol na tikvicama 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ako kuhate tikvice, sol dodajte poslije jer im tijekom kuhanja može oštetiti osjetljivu koru. Osim što sol izvlači vodu iz tikvica, izvući će im i gorčinu.

Palačinke s tikvicama

U Turskoj su omiljen specijalitet palačinke s tikvicama. Pripremaju se od naribanih tikvica, brašna i jaja, a zatim se lagano peku na maslinovu ulju. Jedu se s jogurtom.

Pohane tikvice

Pohane tikvice odličan su izbor za laganu večeru, a pripremite ih tako što ćete kolutove tikvica prvo uvaljati u smjesu jaja i mlijeka, zatim u brašno pa u krušne mrvice te ih samo popržite u tavi.

Pečene tikvice s lukom, začinima i kikirikijem

Sastojci: 500 g tikvica, 1 luk, 3 češnja češnjaka, 100 g crvene paprike, 1 žlica badema ili kikirikija, maslinovo ulje, začini prema želji

Priprema:  Na ulju popržite narezani luk i papriku. dodajte kikiriki ili bademe, kolutove tikvice, začinite te sve zajedno i pirjajte oko deset minuta. zatim tikvice pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C 15-ak minuta. Poslažite tikvice na papir da upije masnoće, a zatim ih poslažite na tanjur i obogatite začinima prema želji.

Slasne rolice od tikvica sa slaninom i sirom

Sastojci: 4-5 tikvica, 200 g slanine, 200 g sira, vlasac, metvica, maslinovo ulje, sol, papar

Priprema:  Narežite tikvice po dužini na otprilike 20 kriški. Poprskajte ih maslinovim uljem te posolite i popaprite. zagrijte tavu ili roštilj pa ih pecite otprilike 5 minuta. Preporučuje ih se radije peći na roštilju, i to dok ne dobiju crte na sebi, a onda ih ostavite da se ohlade. slaninu također narežite na kriške, popaprite i posolite te komade kratko pecite na roštilju dok ne postanu hrskave. Na kriške tikvica rasporedite po krišku slanine, a zatim na nju stavite sira prema želji. Pospite vlascem i metvicom ili začinima prema ukusu. Zatim sve smotajte tako da dobijete male svitke, probodite ih čačkalicama i poslužite.

Zeleni špageti s tikvicama i matovilcem

Sastojci:  500 g špageta, 2-3 zelene čili papričice, šalica kiselog vrhnja,maslinovo ulje, sol, parmezan, dl mlijeka, 2 tikvice, matovilac

Priprema:  Skuhajte špagete. Pecite zelene papričice dok ne pocrne. Stavite ih u papirnatu vrećicu i ostavite da se hlade 15-20 minuta. Ogulite crnu koru te izvadite sjemenke. U mikser stavite papričice, mlijeko i vrhnje te sve dobro izmiksajte dok ne dobijete kašu. Prelijte špagete zelenim umakom. Propirjate na tavi tikvice narezane na kolutove i začinite ih začinima prema želji. Poslužite na tanjuru tikvice s malo zelene tjestenine i matovilcem.

Složenac s tikvicama i rajčicama

Sastojci:  5 tikvica, 2 zgnječena češnja češnjaka, 2 žlice maslinova ulja, 15 malih rajčica, pola šalice parmezana, 3 žlice peršina, žlica origana, sol, papar

Priprema:  Zagrijte pećnicu na 180°C. Propirjajte češnjak na ulju. Na dno poslažite red kolutova tikvica, rajčice, češnjak, parmezan, origano, sol i papar te ponovite nekoliko puta. Pecite 40 minuta.

Palačinke s tikvicama i sirom

Sastojci:  2 naribane tikvice, 2 luka, vlasac, peršin, češanj češnjaka, 2 jaja, parmezan, 6-8 žlica brašna, sol, papar.

Priprema: Izmiješajte brašno, tikvice, luk, vlasac, češnjak, peršin, jaja, sir, sol i papar. Zagrijte tavu premazanu uljem. Pecite po žlicu smjese na tavi sa svake strane oko dvije minute. Pospite dodatno uljem prema potrebi.

Raznovrsno pečeno povrće sa sirom i tikvicama

Sastojci: 3 krumpira, 2 tikvice, 3 rajčice, patlidžan, 2 paprike, sir, sol, papar, malo timijana i origana

Priprema: Izrežite krumpire, rajčice, patlidžan, paprike i tikvice na ploške i kolutove. Poslažite ih sa sirom u posudu za pečenje u nizove te stavite peći na 180°C oko 40-ak min ili dok povrće ne bude kakvo želite.

Miješano pečeno povrće s tikvicama

Sastojci: 2 krumpira, 4 mrkve, 2 tikvice, 2 luka, 2 paprike, 4 češnja češnjaka, maslinovo ulje, 2 žlice timijana, sol, papar

Priprema: U velikoj zdjeli izmiješajte krumpir narezan na kockice, narezane tikvice, luk, mrkvu i papriku. Dodajte maslinovo ulje, češnjak, timijan, sol i papar pa dobro izmiješajte. Stavite povrće u posudu za pečenja te pecite nepokriveno 55-65 minuta na 180°C povremeno miješajući.

Recepti su preuzeti iz subotnjeg priloga 24sata "Skuhatćute". Prilog "Skuhatćute" potražite na kioscima svake subote, a novine + prilog koštaju 4,99 kn. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru
Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi