Obavijesti

Lifestyle

Komentari 46

Zdrave zamjene za šećer: Jelo 'zasladite' cimetom i jabukom

Zdrave zamjene za šećer: Jelo 'zasladite' cimetom i jabukom
1

Prirodni užitak: Počnite dan kavom ili čajem zaslađenim cejlonskim cimetom koji diže imunitet, a u kolače i druge slastice možete dodati izmiksane grožđice

VIDEO

Mrkva i cikla pružaju sočnost i slatki okus desertima. Ciklu možete i osušiti, samljeti u prah te rabiti kao dekoraciju za slastice. Umjetna sladila su, kažu stručnjaci, još nezdravija od šećera pa radije posegnite za drugim namirnicama iz kuhinjskih ormarića. Za biskvitne kolače izmiksajte grožđice i dodajte u smjesu umjesto šećera, a jutarnju kavu zasladite s pola žličice cimeta u prahu. Nije presladak, a i dobar je za imunitet upravo zimi pa ga možete upotrijebiti i kao zaslađivač za čaj, baš kao i med. 

Birajte cejlonski cimet koji je nešto skuplji, ali zdraviji od kineskog koji sadrži štetne spojeve. No nemojte ga upotrebljavati za kreme koje se moraju peći ili kuhati. Upotrebljavajte med za kreme i pudinge u kojima uspješnu ulogu šećera imaju i javorov sirup, rižin ili ječmeni slad. Šalica bijelog šećera jednaka je 1 i 2/3 šalice javorova sirupa, šalici i pol melase te tri šalice ječmenog slada. Najčešće se bijeli šećer može zamijeniti smjesom meda i grožđica ili meda i suhih smokava u omjeru 50:50. 

Sljedeći put kad budete pripremali čokoladne biskvitne kolače poput američkog brownieja ili energetskih pločica, upotrijebite šaku ispasiranih datulja. Dvije trećine šalice datulja jednake su šalici šećera. Datulje možete dodati i u palačinke, a dobra zamjena za šećer su i rum i ananas. Karamelizirajte ananas u rumu pa dodajte u smjesu ili jogurt i uživajte u zdravom doručku. Sušene šljive, marelice ili smokve koje imaju visoku koncentraciju zdravog šećera također mogu poslužiti kao zdrava zamjena. 

Jabuke 

Voćni kruh, peciva i kompote zasladite sušenim jabukama. Ploške jabuka osušite i dodajte u pite ili pahuljice s jogurtom za doručak.

Sušene brusnice 

Antioksidanse kojih nema u šećeru dobit ćete iz suhih brusnica. Možete ih umiješati u smjesu za muffine ili suhe kolače.

Pružaju slatki okus, a siromašni su kalorijama

Kakao i stevia 

Uhvati li vas želja za slatkim, napravite zdravi napitak s kakaom i stevijom koja nema kalorija, ne sadrži ugljikohidrate i ne povisuje krvni tlak. Slađa je od šećera od 250 do 300 puta.

Cikla u prahu

Ribana cikla u čokoladnim kolačima i muffinima može biti dobra zamjena za šećer. Daje im bogat i sladak okus. Možete je i sušiti u pećnici na 60°C oko dva sata, samljeti u mlincu za kavu, a fini prah rabiti za palačinke i torte.

Mirisni začin

I vanilija mijenja šećer, bilo kao ekstrakt ili u mahuni. Ostružite sjemenke iz mahune i dodajte kolačima.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 46
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje