Branitelji iz Osijeka peku kruh od čička koji je odličan za detoksikaciju organizma, a ukusan dodatak je i egzotični amaranth, jedna od najzdravijih žitarica
Zdravi domaći kruh miriše na mladi luk, sikavicu ili rikulu
Od prošloga tjedna braniteljska zadruga iz Osijeka Donji grad može se pohvaliti da jedina u Hrvatskoj proizvodi – kruh od sikavice. Kad su se s tim kruhom, sa simboličnih 20 komada, pojavili na Zelenom četvrtku na osječkoj Gradskoj tržnici, sve je odmah razgrabljeno, a u nekoliko sljedećih sati dobili su čak 200 upita za nove količine.
- Sikavica je, za one koji ne znaju, onaj čičak s kojim smo se kao djeca igrali i gađali pa bi se lijepio za odjeću. Nažalost, mi nikad nismo išli dalje od te igre, a tinkture od sikavice poboljšavaju rad jetara i čiste jetra. Mi smo nabavili granule sikavice koje u omjeru od 20 posto miješamo s polubijelim brašnom. To nije mali postotak, ali bitno je istaknuti da je konzumacija takvoga kruha mala jer je dnevna potrebna količina kruha za čišćenje jetara od otrova tek dvije kriške - priča Vladimir Flatscher, upravitelj Zadruge te pojašnjava:
- Ne radimo preširoku lepezu proizvoda, imamo samo deset vrsta pekarsko-slastičarskih proizvoda: od kolača radimo gužvare, štrudle i pite te četiri vrste kruha, raženi, od mekinja, kukuruzni i bakin od sedam vrsta žitarica i tri vrste peciva. Samoniklo bilje poput fino nasjeckanih i prokuhanih vrškaka mlade koprive, jaglaca, podbjela i medvjeđeg luka također se mogu dodavati u tijesto za više arome, okusa, ali i zdravlja. Odlična je i kombinacija rikule s češnjakom, a za lijepu boju u tijesto dodaje i koju žličicu šafrana ili kurkume.
Za zdravlje u tijesto dodajte i amaranth
Nakon kruha od sikavice, koji će postati njihov vjerojatno standardni proizvod, u Zadruzi najavljuju kruh od amarantha, superzdrave žitarice nalik na proso.
Kruščići od kukuruznog brašna
Kruh, pogače ili peciva s koprivom pripremite od kukuruznog brašna ili mješavine integralnog i bijelog. Ukusan je i kruh s mladim lukom. Razvaljajte tijesto, nauljite ga te pospite lukom pa ispecite.