Obavijesti

Lifestyle

Komentari 10

10 impresivnih čuda svemira: Otkrijte tajne planeta i satelita

10 impresivnih čuda svemira: Otkrijte tajne planeta i satelita
1

Od činjenice da je Mars nekoć bio plav zbog vode kao Zemlja do guste atmosfere na Titanu ili oceana na satelitu Europa - svemir je doista nevjerojatno mjesto

VIDEO


  • 10. Podvodna jezera na Marsu: Taj je "Crveni planet" nekoć bio plav poput Zemlje, a pretpostavlja se da je zbog nepoznatih aktivnosti voda isparila s njega, no velik broj znanstvenika vjeruje da je dio te vode otišao u podzemlje gdje tvore nevjerojatna jezera ispod površine planeta. Pitanje koje se nameće je postoji li u tim dubinama mogućnost života.
  • 9. Neobični oblici na Fobosu: S radijusom od tek 11 km, Fobos je najveći satelit Marsa, no ono što intrigira su neobični oblici na njegovoj površini. Neki od njih uzdižu se pravilno poput zgrada 85 metara u visinu, a prema nekim teorijama, od kojih je jedna slavnog astronauta Buzza Aldrina, da su to mogući ostaci antičkih artefakata. 
  • 8. Površina Titana: Taj najveći prirodni satelit Saturna jedini je koji ima izrazito gustu atmosferu za koju se vjeruje da skriva nevjerojatne pejzaže koje su oblikovale kiše, rijeke i jezera od metana.
  • 7. Ocean na Europi: Taj satelit Jupitera ima sloj leda na svojoj površini, a vrlo je vjerojatno i postojanje vodenog oceana ispod cijele površine ledene kore dubine oko 100 km. Pretpostavlja se kako hidrotermalni otvori u njemu griju ocean, što bi u njemu moglo omogućavati postojanje jednostavnijih oblika života, a to namjerava istražiti i NASA.
  • 6. Tajna plinovitih divova: Jupiter, Uran, Saturn i Neptun su još uvijek velike astronomske nepoznanice. Svaki od njih ima gustu atmosferu većinom sastavljenu od vodika, vode, metana i helija, no oni donji slojevi pravi su misterij. Prema nekim znanstvenim teorijama, moguće je da na njima postoji tanak omotač od metala i helija koji okružuje stjenovitu jezgru od 14 do 18 puta veći od one Zemlje.
  • 5. Sustav bez granica: Naš solarni sustav nema nikakvih stvarnih granica, no umotan je u gigantski mjehur nazvan heliosfera. To je balon vruće magnetične plazme koji nastaje djelovanjem Sunčevog vjetra koji putuje početnom brzinom od 750 km/s, a koji utječe i štiti sve planete u našem sustavu. Znanstvenici su poslali letjelicu Voyager kako bi istražila granice tog mjehura, koja sada putuje bespućima neobilježenog svemira. 
  • 4. Eksoplaneti: Dosad je otkriveno oko 1000 planeta koji kruže oko zvijezda nalik našem Suncu. Neki od njih su posve prekriveni vodom, a neki su stariji gotovo kao i svemir, dok je i velik broj njih iznimno nalik Zemlji.
  • 3. Crveni superdiv UY Scuti: Ima promjer 1708 puta veći od Sunca i predstavlja jednu od najvećih te najsjajnijih zvijezda u poznatom svemiru. 
  • 2. Strijelac A: Ovo je svjetleće područje u centru galaksije rezultat je supermasivne crne rupe te apsorbira svu okolnu materiju te je pretvara u gama i X zrake. 
  • 1. Prije Velikog praska: Što dalje i preciznije ljudi uspijevaju vidjeti u svemir, to se više vraćamo u prošlost. Sada smo u mogućnosti promatrati svemir kakav je bio odmah nakon svog početka, no nameće se vječito pitanje - a kako je bilo prije toga? Je li vladalo ništavilo ili će to čudo svemira ostati trajna nepoznanica?
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'
ŠOKANTNO OTKRIĆE

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'

Prema riječima muža, njezina mama ga je 'zavela' kad su imali 18 godina i živjeli u njihovoj kući. Od tada su imali nezaštićene spolne odnose barem jednom mjesečno
'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'