Obavijesti

Lifestyle

6 načina kako se zaštititi od prehlade

6 načina kako se zaštititi od prehlade
1

Bol u grlu, pečenje i iritacija pri gutanju sigurno su vas pogodili barem jednom ove godine. Ovi simptomi običnu dođu u "paketu" s prehladom, a najčešće se javljaju u jesen i zimu

VIDEO

Grlobolju najčešće uzrokuju virusi i možete je liječiti sami, a ako je pak posrijedi bakterijska upala nužan je pregled liječnika i antibiotik. Moguće su i iritacije grla uzrokovane  pušenjem, suhim zrakom ili alergijama. Evo kako možete osnažiti imunitet i što učiniti da rizik od zaraze svedete na minimum:   

  • Perite ruke: najučinkovitiji način borbe protiv bakterija i virusa koji izazivaju bolesti poput prehlade i gripe je redovito i učestalo pranje ruku, osobito nakon vožnje sredstvima javnog prijevoza ili nakon kontakta s prehlađenom ili bolesnom osobom. Trljajte ih 15-20 sekundi, a ako je moguće, operite ih do laktova te ruke držite podalje od usta. Ne grizite nokte i ne trljajte oči rukama. Čistima ih možete očuvati i uz pomoć dezinfekcijskih gelova, osobito ako se svakodnevno vozite autobusom ili tramvajem. 
  • Stres svedite na minimum: brojna su istraživanja pokazala da postoji veza između pada imuniteta usljed stresnih situacija te da kronični stres na organizam djeluje kao i kronične upale. Uvedite u svoj život male rituale koji vas opuštaju i čine sretnima, okružite se ljudima koje volite, slušajte glazbu koja vam čini dobro.   
  • Vježbajte:  dovoljno je pola sata brzog hoda dnevno, nije nužno trčati ili ići u teratanu. Vježbom se ubrzava cirkulacija, rade mišići i zglobovi te postoji podražaj organa zaduženih za obranu. Istovremeno dolazi do porasta tjelesne temperature što je svakako povoljno za tjelesnu obranu.Možete i stupati u mjestu dok gledate televiziju ili pustiti omiljenu pjesmu pa zaplesati.
  • Spavajte osam sati dnevno: za normalno funkcioniranje organizma odraslim se osobama  preporučuje od sedam do devet sati sna. Manjak sna oslabljuje zaštitu od prehlada i gripe, a ako ne spavate dobro, probajte u rutinu prije spavanja uvesti tehnike opuštanja. One ne uključuju gledanje televizije ili korištenje računala u krevetu....
  • Hranite se zdravo: zdrava i uravnotežena prehrana je iznimno važna za dobar imunitet. Treba izbjegavati šećer, previše soli i štetnih masnoća, a povećati unos voća i povrća te ribe i peradi. Mediteranski tip prehrane je dobar način kako bi se trebalo hraniti.
  • Povećajte unos tekućine: hidratacija ima važnu ulogu za tonus mišića, održavanje tlaka, procese eliminacije i detoksikacije, regulaciju topline...Uz dovoljnu hidrataciju štitimo kožu, imunitet, ublažavamo zatvor, a može se  i smanjiti rizik od pojave bubrežnih kamenaca.

Pastile za prvu pomoć

Unatoč svim mjerama opreza, grlobolju je ipak često nemoguće spriječiti. Osjetite li peckanje u grlu, suhoću ili iritaciju, dobro je pri ruci imati pastile koje su prva pomoć kad vas "stisne" u grlu. Pastile su jednostavne za upotrebu i djelotvorne jer sadrže antiseptike.  Učinkoviti su u čišćenju sluznice od širokog spektra mikroorganizama. Primjenjuju se tako da se lagano otapaju u ustima, što omogućava dugotrajnije djelovanje ljekovitih tvari na upaljenu sluznicu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Ako imaš znakove prehlade i boli te grlo, probaj isla medic hydro+ pastile koje pružaju učinkovito smirenje. Prikladne su i za vegane i ne sadrže šećer.
 
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

Riješite test i saznajte bolujete li od gripe ili prehlade

Riješite test i saznajte bolujete li od gripe ili prehlade

Dr.med Milan Mazalin savjetuje kako se liječiti od gripe i prehlade

Zašto je Severina rekla Luki Nižetiću da priča tiše?

Zašto je Severina rekla Luki Nižetiću da priča tiše?

Severina i Luka Nižetić operirali su glasnice, a prof. dr. Santa Večerina Volić (otorinolaringolog i fonijatar), ekspert za bolesti glasnica i njihovo liječenje, savjetuje kako se liječiti i kako glasnice održati zdravima
Virusi prehlade za 60 minuta stižu u naše tijelo
SAZNAJTE KAKO

Virusi prehlade za 60 minuta stižu u naše tijelo

Prehlada, šmrcavica, umor i kašalj, grlobolja, glavobolja, temperatura, sve su to naši redoviti posjetitelji tijekom jesenskih i zimskih mjeseci