Obavijesti

Lifestyle

Komentari 8

7 bolova koje ne biste smjeli ignorirati - to može biti kobno

7 bolova koje ne biste smjeli ignorirati - to može biti kobno

Tijelo proizvodi bol upravo zato da bi nas upozorilo da nešto u njemu nije kako treba, da obratimo pažnju i pokušamo to 'popraviti'. Ponekad bolovi upozoravaju na po život opasna stanja

VIDEO

1. Nagla bol u preponama

Osjećaj je kao da vas je netko udario u testise, bol je žestoka, a zna biti popraćena oticanjem. Tu bi se moglo raditi o torziji testisa.

- Testisi zapravo vise u šupljini skrotuma na spletu krvnih žila, sjemenovoda i živčanih vlakana, s relativno velikom pomičnošću u različitim smjerovima. Uvrtanje sjemenika (lat. torsio testis) stanje je koje nastaje zbog mehaničkog zbivanja na peteljci na kojoj testis visi. Možda je zato i izraz uvrtanje sjemenika neprikladan: testis se ustvari ne uvrće, već se uvrće skup elemenata koji cirkulacijski opskrbljuju testis, sjemenovod i živčana vlakna koja mu pristupaju prateći krvne i limfne žile. Torzija testisa sprečava krvni protok kroz izuzetno osjetljivo tkivo testisa, što u konačnici rezultira njegovim propadanjem - pojasnio je Mr. sc. Kristian Krpina, dr. med. u Narodnom zdravstvenom listu.

Ukoliko se simptomi ignoriraju, dolazi do odumiranja testisa i okolnog tkiva, a u najgorim slučajevima gangrena može dovesti do po život opasnog trovanja krvi - sepse.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
10 prirodnih recepata: Pomoć kod infekcija, bolova, alergija...
10 prirodnih recepata:  Pomoć kod infekcija, bolova, alergija...

Ovaj poremećaj može biti nasljedan i može se dogoditi da se oba testisa slobodno rotiraju. Ponekad se pojavi nakon ozljede ili tijekom naglog rasta u pubertetu.

Ostali mogući simptomi:

  • mučnina
  • krv u sjemenu
  • povišena temperatura
  • povraćanje
  • testis može postati veći
  • zna promijeniti boju u crvenu ili tamniju

Kod torzije testisa je važno brzo potražiti liječničku pomoć. Obično se pacijent podvrgne jednostavnijem kirurškom zahvatu. Kirurg u principu testis pričvrsti za skrotum da se ne rotira.

Ukoliko se u bolnicu stigne unutar šest sati, testis se može spasiti. Sve nakon toga povećava rizik od trajnog oštećenja i uklanjanja odumrlog testisa kako ne bi došlo do gangrene.

2. Jaki bolovi u leđima

Ukoliko se ne radi o posljedici vježbanja, jaka bol u leđima može biti znak aneurizme abdomena - opasno slabljenje aorte smještene neposredno iznad bubrega. Ukoliko pukne, smrt nastupa za nekoliko minuta.

Shutterstock

- Aneurizma je lokalizirano proširenje stijenke neke arterije, obično aorte. Proširenje obično nastaje u oslabljenom dijelu stijenke. Premda se aneurizme mogu pojaviti bilo gdje uzduž aorte, u tri četvrtine svih slučajeva to se događa u odsječku koji prolazi kroz trbuh. Aneurizme aorte su prvenstveno posljedica arterioskleroze, koja oslabljuje stijenku aorte u tolikoj mjeri da tlak, koji je u aorti velik, pritišće oslabljeni dio stijenke i stvara izbočenje prema van, poput balona. U aneurizmi se često stvori ugrušak koji se može širiti duž unutarnje stijenke - pojašnjeno je u Medicinskom priručniku MSD.

Kod aneurizme trbušne aorte često se pojavljuje i osjećaj kao da nešto pulsira u trbuhu, a može izazvati i duboku, jaku i trajnu bol koja se širi u leđa. Bol zna prestati kada se promijeni i položaj tijela.

- Prvi znak rupture (proboja ili prsnuća) je obično izrazito jaka bol u donjem dijelu trbuha i u leđima s bolnom osjetljivošću trbuha iznad aneurizme. Ukoliko dođe do unutarnjeg krvarenja, bolesnik vrlo brzo upada u šok. Prsnuće aneurizme trbušne aorte je vrlo često smrtonosno - pojašnjeno je u priručniku.

Važno je u što kraćem roku doći u bolnicu.

- Ruptura (prsnuće) ili prijeteća ruptura trbušne aneurizme zahtijeva hitnu operaciju. Rizik smrti od operacije u takvom stanju iznosi oko 50 posto. Kad prsne aneurizma trbušne aorte bubrezi se nalaze u velikoj opasnosti zbog naglog prekida opskrbe krvlju ili šoka koji je nastao radi gubitka krvi. Ukoliko se zatajenja bubrega razvije nakon operacije, izgledi bolesnika da preživi vrlo su slabi - stoji u medicinskom priručniku.

Thinkstock

3. Bol u stopalu ili cjevanici

Stalna bol koja se pogoršava tijekom vježbanja, prisutna je čak i noću, a lijekovi protiv bolova ne pomažu - može ukazivati na stres frakturu. Ovo stanje, ako se ne pripazi i ne miruje, može dovesti do lomova.

Naime, kosti se, kao i ostala tkiva u našem tijelu, stalno regeneriraju. Međutim, ako uslijed intenzivnih treninga ne dobiju priliku da to naprave kako treba, odnosno oštećenje nadvlada sposobnost regeneracije uslijed prenaprezanja, dolazi do lomova. Znači, ti lomovi nemaju veze sa vanjskim utjecajima, padovima, udarcima...

Ovakvi tipovi prijeloma najčešći su kod vojnika koji puno pješače te kod sportaša, najčešće trkača.

- Stres frakture nastaju zbog ponavljajućih vježbi koje uzrokuju neravnotežu između koštane razgradnje i koštane formacije te tako vrše opterećenja na kosti. Naglo povećanje ponavljajućeg opterećenja kao što je trčanje ili cross trening bez odgovarajućeg odmora dovesti će na kraju do povećanja vjerojatnosti lomova kostiju. Slabost mišića također može doprinijeti stres frakturama i lomovima. Ostali faktori rizika koji mogu doprinijeti stres frakturama su hipotireoza, prekomjerna konzumacija alkohola, anoreksija, amenoreja i starost - objašnjavaju u Poliklinici Rehabilitacija Nova.

Dodali su kako područje oko stres frakture može često biti vrlo osjetljivo na dodir, a ponekad se javlja i crvenilo ili oteklina.

- Sve stres frakture zahtijevaju da prestanete sa aktivnostima ili da se smanji opterećenje. Ako se simptomi i dalje budu javljali ili se pogoršaju, treba se okrenuti blagim oblicima medicinske i sportske rehabilitacije i fizikalne terapije - savjetuju.

4. Oštra bol u abdomenu

Radi se o području rebara i kukova koje je prepuno organa. Oštra bol u tom području može ukazivati na upalu slijepog crijeva,  pankreatitis ili upalu žučnog mjehura. U sva tri slučajeva uzrok je jednak: nešto je blokiralo organ, a to je pak rezultiralo potencijalno smrtonosnom infekcijom, prenosi menshealth.com.

Izuzetno je važno u što kraćem roku doći do liječnika.

- Ako se bol pojavila u donjem desnom dijelu trbuha i broj bijelih krvnih stanica je povišen, vjerojatno se radi o upali slijepog crijeva. Bol u gornjem dijelu abdomenu s visokom razinom bijelih krvnih stanica obično ukazuje upalu žučnog mjehura. A, ukoliko se bol pojavila ispod prsne kosti i određeni enzimi u krvi su povišeni, onda je vjerojatno krivac pankreatitis - objasnio je dr. Sigfried Kra, izvanredni profesor na Yale school of medicine.

5. Oštra bol u grudima

Jaka bol u prsima koja se pojavi naglo i jednako naglo odlazi, mogla bi biti znak probavnih smetnji, ali i srčanog udara. Čak i ako traje vrlo kratko, takvu bol ne treba ignorirati.

Ukoliko se radi o srcu, možda je krvni ugrušak blokirao protok krvi kroz koronarnu arteriju i tako odsjekao jedan dio srca od dotoka krvi. Stručnjaci kažu da se 50 posto smrti od srčanih udara dogodi u roku tri do četiri sata od pojave prvih simptoma i zato je izuzetno važno doći što prije do bolnice.

Preporuka je odmah uzeti aspirin ili andol, izmrviti u ustima i progutati s malo vode.

Kako preživjeti srčani udar ako ste sami? Što napraviti prvo?
Kako preživjeti srčani udar ako ste sami? Što napraviti prvo?

Simptomi srčanog udara:

Opisali su ih u Nastavnom Zavodu za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije.

  • Neugoda u prsnom košu, koja može biti dulja od nekoliko minuta ili može dolaziti na mahove, a osjeća se kao stiskanje, neugodan pritisak, 'ispunjenost' ili 'drobljenje'.
  • Oštra ili tupa bol različitog intenziteta i trajanja (može biti kratkotrajna, ali i trajati satima), ne mora biti ograničena i može se širiti i u druge dijelove tijela.
  • Bol i neugoda u donjoj čeljusti, u jednoj i/ili obje ruke, leđima, vratu i trbuhu (osobito u 'žličici').
  • Zadihanost, koja daje osjećaj 'nedostatka zraka', 'kratkoće daha' ili 'nemogućnosti udisanja', a često je udružena s neugodom u prsnom košu i s boli.
  • Pojava hladnog znoja, mučnine, povraćanja, bljedila i opće slabosti.
  • 'Lupanje' srca koje se očituje pulsom 120 do 150 otkucaja u minuti, osobito ako je udruženo s 'kratkoćom daha'.
  • Iznenadna nemogućnost pokretanja tijela (ruku i/ili nogu).
  • Iznenadan gubitak svijesti.
  • Iznenadna oštra glavobolja.
  • Sve navedeno može biti praćeno uznemirenošću, osjećajem straha i bliske smrti.

6. Bol u nogama i oticanje

Radi se o bolovima u listovima koji su uz to i natečeni, osjetljivi na dodir, a mogu se činiti i toplijima nego je normalno. Ovakvi simptomi znaju ukazivati na duboku vensku trombozu što se događa kada se krv sakuplja u donjim dijelovima nogu i stvori se ugrušak.

Ugrušak postaje toliko velik da blokira venu. Ono što u takvoj situaciji ljudima dođe da naprave je - trljanje mišića da ublaže bol i neugodu, ali to je najgora stvar koju mogu napraviti. Naime, trljanje bi moglo pomoći ugrušku da se pomakne i krene prema plućima, a tada to može biti kobno.

- Duboka venska tromboza (DVT) je zgrušavanje krvi u dubokim venama udova (obično u bedru ili potkoljenici) ili u venama zdjelice. DVT je glavni uzrok plućne embolije. DVT nastaje u stanjima koja pogoršavaju vensku cirkulaciju, dovode do oštećenja i disfunkcije endotela ili u stanjima hiperkoagulabilnosti - pojašnjeno je u Medicinskom priručniku MSD.

Nabrojali su tri čimbenika koji mogu doprinijeti nastanku duboke venske tromboze:

  • 1. Povreda unutarnje venske ovojnice.
  • 2. Povećana sklonost zgrušavanju krvi, što se događa kod nekih vrsta raka ili, rijetko, zbog uzimanja oralnih kontraceptiva.
  • 3. Usporeni protok krvi u venama, što se događa za vrijeme produljenog mirovanja u krevetu kad se mišići u listovima nogu ne stežu i ne tjeraju krv prema srcu.

- Kad duboka venska tromboza izazove značajnu upalu i dovede do smanjenja krvnog protoka radi jakog suženja ili začepljenja vena tada bolesnik može osjetiti bol, noga nateče, postaje bolna i osjetljiva na dodir, a može biti i topla. Nateći može gležanj, stopalo, potkoljenica i natkoljenica, ovisno o tome koje su vene zahvaćene - stoji u priručniku.

Dreamstime

7. Bolno uriniranje

Neugodno i bolno uriniranje praćeno promjenom boje urina u nešto nalik boji hrđe, u najgorem slučaju može ukazivati na rak mokraćnog mjehura. Promjena boje uzrokovana je krvlju koja dospijeva u mokraću.

Dijagnosticira li se bolest dovoljno rano, šanse za oporavak su velike.

Spas od raka? Otkrili su 'kod za samouništenje' u stanicama
Spas od raka? Otkrili su 'kod za samouništenje' u stanicama

- Na rak mokraćnog mjehura često se prvo posumnja kada uobičajena mikroskopska pretraga mokraće otkrije crvene krvne stanice. Međutim, mokraća može biti i očito krvava. Kasniji simptomi obuhvaćaju bol i pečenje tijekom mokrenja te naglu, neizdrživu potrebu za mokrenjem. Simptomi raka mjehura mogu biti jednaki onima kod infekcije mokraćnog mjehura (cistitisa), a oba se problema mogu i pojaviti istodobno. Na rak mjehura može se posumnjati i kada simptomi ne nestaju unatoč liječenju infekcije - piše u Medicinskom priručniku MSD.

Pušenje je jedan od najvećih rizika za razvoj ovakvog oblika raka.

Meghan Markle nakon udaje za princa Harryja ne prima nikakvu plaću: Od čega onda živi 'princeza'?

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'
ŠOKANTNO OTKRIĆE

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'

Prema riječima muža, njezina mama ga je 'zavela' kad su imali 18 godina i živjeli u njihovoj kući. Od tada su imali nezaštićene spolne odnose barem jednom mjesečno

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'
Dnevni horoskop za petak 19. travnja: Lava čekaju nevolje s partnerom, netko osvaja Raka
ASTRO SAVJETI

Dnevni horoskop za petak 19. travnja: Lava čekaju nevolje s partnerom, netko osvaja Raka

Pročitajte dnevni horoskop za petak 19. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje