Obavijesti

Lifestyle

Komentari 135

8 razloga zašto seks može biti bolan: Ne odgađajte provjeru...

8 razloga zašto seks može biti bolan: Ne odgađajte provjeru...
1

Većina uzročnika bolnog spolnog odnosa kod žena je povezana s fizičkim zdravljem, no katkada to mogu biti i psihički problemi. Svi razlozi zaslužuju pozornost i potrebnu provjeru sa stručnjakom

VIDEO

1. Vaginalna suhoća

Najčešći razlog zbog kojeg je seks bolan je manjak uzbuđenja zbog kojeg rodnica nije dovoljno vlažna. Zbog vaginalne suhoće bol može trajati samo dok traje odnos, ali ponekad može potrajati i satima, ali i danima. 

2. Menopauza i post-menopauza

Tijekom menopauze puno žena iskusi promjene u vagini, a to su obično promjene u elastičnosti, osjetljivosti, vlaženju i prokrvljenosti, što može biti uzrok neugodi tijekom odnosa. Razlog je smanjena proizvodnja estrogena što vodi sušenju i stanjivanju vaginalnog tkiva. Zbog toga seks postaje neugodan i bolan. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

3. Razdoblje nakon poroda i dojenje

Tijelo prolazi kroz velike promjene nakon poroda i seks vam je možda posljednja stvar na pameti. Možda vam je još sve osjetljivo na intimnom području ili vas još uvijek sve boli od šavova.

No i dojenje može uzrokovati vaginalnu suhoću jer utječe na smanjenu razinu estrogena, kao što je slučaj i tijekom menopauze. Estrogenske kreme i lubrikanti mogu pomoći, ali prethodno se savjetujte sa svojim ginekologom. 

4. Vaginalno pucanje

Ono nije vezano samo za porod kada žena puca uslijed izgona bebe ili je medicinsko osoblje zareže. Vaginalno pucanje može se javiti u svim dobima i biti izrazito bolno. Obično je riječ o pucanju vagine na donjem stražnjem dijelu, prema stražnjici. 

Ginekologinja Karen Morton izjavila je za Telegraph da se žene mogu roditi s vaginalnim rascjepom, doživjeti ga nakon poroda spontano ili medicinskom odlukom, a može se dogoditi i kasnije u životu jer tkivo dolje više nije rastezljivo kao nekad. To se može riješiti jednostavnom operacijom koja će spojiti taj rascjep. 

5. Grč vaginalnog mišića

Vaginizam je stanje uslijed kojeg se mišići vagine sami stisnu zbog čega je penetracija vrlo otežana, iznimno bolna, a katkad i nemoguća, ističe dr. Morton. 

Žene kod kojih se to javi imat će bolne spolne odnose, ali bol mogu osjetiti i prilikom stavljanja tampona i ginekoloških pregleda. 

Više je razloga koji mogu uzrokovati ovo stanje. Neki su psihološki poput privatnih problema i stresa, trauma zbog zlostavljanja, prijašnjih loših iskustava uslijed različitih urinarnih ili vaginalnih infekcija ili su ih učili da je seks nešto negativno pa mu pristupaju sa strahom i boli. Ako je riječ o psihološkom problemu, preporučuje se terapija. Liječnici savjetuju da se s penetracijom prestane odmah ako žena osjeti bol. 

Duboka bol u karlici tijekom seksa može ukazivati i na:

  • 6. endometriozu
  • 7. ciste na jajnicima
  • 8. upalne bolesti karlice.

Ukoliko je osjećate, provjerite sa svojim liječnikom što je točan uzrok i nemojte odgađati. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 135
VIDEO

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'
'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'
ŠOKANTNO OTKRIĆE

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'

Prema riječima muža, njezina mama ga je 'zavela' kad su imali 18 godina i živjeli u njihovoj kući. Od tada su imali nezaštićene spolne odnose barem jednom mjesečno