Obavijesti

Lifestyle

Komentari 59

Akni se možete riješiti brzo i uspješno - tu su savjeti kako

Akni se možete riješiti brzo i uspješno - tu su savjeti kako
1

Nutritivna neravnoteža čest je uzrok akni pa u jelovnik uvrstite više cjelovitih žitarica, voća, povrća i plave ribe, koja je glavni izvor omega 3 masnih kiselina

VIDEO

Prema mnogim kliničkim istraživanjima, 25 posto odraslih muškaraca i 50 posto odraslih žena imaju problema s aknama. Glavni razlozi za pojavu akni u kasnijoj životnoj dobi se povezuju s velikim utjecajem hormona stresa na povećanu sintezu muških hormona (androgena), kao i na hormonalne oscilacije koje se javljaju prije i tijekom menopauze.

- Svaka promjena na koži, bilo da je riječ o starenju, problemima s aknama ili čak kožnim poremećajima, često predstavlja manifestaciju nutritivne neravnoteže unutar organizma - kaže mag. nutricionizma Sandra Krstev Barać i dodaje kako je stanje kože odraz procesa koji se događaju unutar tijela. Stoga ako imate loš ten i često vam se pojavljuju akne, iako su pubertetske godine daleko iza vas, vrijeme je da kožu počnete hraniti iznutra i voditi računa o izboru namirnica, napominje nutricionistica. 

A prvi korak je pažljivo sastavljen jelovnik čiju okosnicu trebaju činiti cjelovite žitarice, voće i povrće, mahunarke te riba kao glavni izvor omega-3 masnih kiselina. Ove skupine namrinica najbolji su saveznik u obnavljanju epitela tkiva i postizanju zdravog izgleda kože, kaže Krstev Barać te napominje kako i u slučaju specifičnih kožnih poremećaja raznolikom i uravnoteženom prehranom možete učiniti mnogo za smanjenje neugodnih simptoma. 

Fotolia

Suprotno općem vjerovanju, ne postoje znanstveni dokazi da čokolada uistinu uzrokuje nastanak akni. Ipak, čini se da određena hrana kod osjetljivih pojedinaca može potencirati njihovu pojavu. Tako je studija iz 2008. godine objavljena u časopisu Journal of the American Academy of Dermatology utvrdila vezu između unosa mlijeka i povišenog rizika od pojave akni i kod dječaka i kod djevojčica. 

Pritom se kao najproblematičnije pokazalo obrano mlijeko, vjerojatno zato što sadrži ili hormone ili bioaktivne molekule, poput progesterona, androgenih hormona i IGF-1 čimbenika, koji utječu na endogene hormone i potiču nastanak akni. No nije samo povećan unos mlijeka krivac za nastanak akni. Hrana koju karakterizira velike količine šećera i drugih ugljikohidrata s visokim glikemijskim indeksom potiče razvoj akni u osjetljivih pojedinaca. U tom konteksu nije bezazlena ni hrana koja obiluje zasićenim masnim kiselinama, poput crvenog mesa i suhomesnatih proizvoda. 

- Kako biste pobijedili akne, savjetuje se prehranu temeljiti na cjelovitim žitaricama te svježem voću i povrću. Cjelovite žitarice obiluju prehrambenim vlaknima koja pomažu pokretljivost crijeva i detoksikaciju organizma. Tako se sprečava akumulacija toksina u tkivu koji mogu izazvati probleme s kožom. Te namirnice imaju i niski glikemijski indeks, a to je poželjno u borbi s aknama - kaže Krstev Barać. 

Budući da su akne ponekad simptom manjka cinka, adekvatan unos ovog važnog minerala pomaže postizanju čistog lica. Svakako u jelovnik uvrstite ribu i morske plodove, sjemenke suncokreta i sezama te jaja, savjetuje nutricionistica i dodaje kako je, zahvaljujući protuupalnom učinku, hrana bogata omega-3 masnim kiselinama, poput plave ribe, plodova mora, orašastih plodova i lanenih sjemenki, važan saveznik u rješavanju akni.

Popis savezničkih namirnica:

  • Integralne žitarice, osobito zobene pahuljice
  • Leća, grah, soja
  • Zeleno lisnato povrće
  • Jabuke, kruške, bobičasto voće, citrusno voće
  • Orašasti plodovi
  • Sjemenke, osobito lanene
  • Riba, osobito srdelice, losos, tuna
  • Ekstra djevičansko maslinovo ulje
  • Zeleni čaj (nezaslađeni)

Hrana koju treba izbjegavati:

  • Bijela riža, bijeli kruh, bijeli šećer
  • Slatkiši i slastice
  • Mlijeko i mliječni proizvodi
  • Margarin, maslac i mast
  • Suhomesnati proizvodi
  • Hrana koja obiluje jodiranom soli (jer jod može pogoršati stanje)
  • Luk i alge (jer sadrže jod)
  • Alkohol, kofein, gazirana pića
  • Pržena hrana

Jedan te isti prišt ispod naočala može biti i cista 

Imate li potkožni prišt koji iz mjeseca u mjesec bukne, ali ne dolazi na površinu, možda se radi o cisti. Ako se takvo što ponavlja nekoliko mjeseci, posjetite dermatologa. Nosite li naočale, može se dogoditi da ih ne čistite redovito pa da se ispod dijela koji dodiruje nos pojave prištići koji se ponavljaju. Pokušajte redovito čistiti naočale i mjesto na kojem se oslanjaju na nos. 

Veća produkcija sebuma krivac je za pojavu akni

Ženska koža je nježnija i tanja od muške za oko 25 posto. Samim time je i manje otporna jer je razina kolagena manja. Značajno niža razina androgena je zaslužna za suhoću ženske kože i manju aktivnost sebacealnih žlijezda, dakle manju produkciju loja. S jedne strane sebum ima zaštitnu ulogu i djeluje kao glavna barijera od vanjskih utjecaja, ali s druge strane, povećana produkcija loja može biti podloga za kolonizaciju bakterija s upalnim procesima kao posljedicom. Upravo je to razlog zbog čega žene imaju lakše oblike akni.

Dodaci prehrani u velikim dozama mogu biti toksični

Vitamin A i beta-karoten mogu uvelike pomoći u sprečavanju nastanka akni i isušivanja kože. No pri uzimanju suplemenata nužan je oprez i savjetovanje sa stručnom osobom jer je vitamin A u prevelikim količinama toksičan, napominje mag. nutricionizma Krstev Barać.

Tjedan dana prije ciklusa tretman glinom

Hormonski prištići pojavljuju se prije menstrualnog ciklusa, i to najčešće na bradi i dužinom vilice. Kako biste spriječili njihov nastanak iz mjeseca u mjesec, prije početka ciklusa lice češće dubinski čistite maskom od gline.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 59
VIDEO

Ma, sigurno ste među njima...: 7 najljepših znakova Zodijaka
IMAJU 'ONO NEŠTO'

Ma, sigurno ste među njima...: 7 najljepših znakova Zodijaka

Astrologija nudi izuzetne uvide u naše osobnosti i potencijale, uključujući aspekte poput fizičke ljepote i šarma. Među prekrasnim horoskopskim znakovima postoji nekoliko onih koji se ističu posebnom ljepotom

Radno vrijeme trgovina na dan izbora 17. 4. - većina je skraćeno
KAKO RADE TRGOVINE I ŠOPING CENTRI

Radno vrijeme trgovina na dan izbora 17. 4. - većina je skraćeno

Neke trgovine sutra neće raditi zbog parlamentarnih izbora. A ako ipak planirate ići u kupnju, dobro provjerite kada ćete ići jer većina prodavaonica ima skraćeno radno vrijeme
Dnevni horoskop za utorak 16. travnja: Bik se mora dokazati, Lavovi briljiraju u komunikaciji
KOME ĆE SVANUTI, A KOME SMRKNUTI

Dnevni horoskop za utorak 16. travnja: Bik se mora dokazati, Lavovi briljiraju u komunikaciji

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 16. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje