Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Ante Martić: Spremam smokey BBQ burger s viskijem! Njam!

Finalist MasterChefa, totalni obožavatelj jela s grilla, popularni Ante Martić, jedan je od kuhara koji će svoje znanje predstaviti posjetiteljima na festivalu Zagreb Chill&Grill presented by Coca-Cola!

VIDEO

Poštovani Ante, odmah u glavu - što ćete nam finoga spremati na festivalu?

Na festivalu ću spremati jedan od svojih autorskih burgera, smokey BBQ burger s domaćim BBQ sosom začinjenim Jack Daniel's whiskeyem, smislit ćemo i neke priloge, ali ono što je najvažnije su dobro meso i dobro pecivo, te naravno, umak!

Smatrate li da hrvatskoj treba više ovakvih festivala hrane i piva?

Cijela Hrvatska, a naročito Zagreb, eksplodirali su u kulinarskom i pivarskom smislu. Sve je teže prevariti nas lošom hranom dobrog PR-a ili jeftinoćom i velikim porcijama loše hrane. Ovakvi festivali i njihova velika posjećenost dokaz su da se trud kulinara, foodieja i pivskih afficionada širom lijepe naše isplatio.

Rezultat je hiperprodukcija, ali i drastičan porast u kvaliteti hrane s jedne, a i u poznavanju hrane od strane jelaca, s druge strane. Hrvatska bi, kao turistička zemlja smještena u vrlo zanimljivom kulinarskom podneblju, trebala biti meka i hub hrane u regiji i Europi. Dugujemo to sebi, ali i turistima koji nezaustavljivo hrle k nama. Neka ih iznenadi i hrana, a ne samo more, sunce i zelenilo.

Kako ste se uopće onomad odlučili krenuti na Masterchef?

U trenutku kad su počele prijave za Masterchef, bio sam u jednom malo mirnijem razdoblju svoga života i imao sam vremena, a kuhanje je moja stara ljubav pa sam si rekao, „Zašto ne?“. Ispunio sam obrazac i tako je sve krenulo.

Što ste radili prije toga?

Prije Masterchefa sam radio mnogo toga, po zanimanju sam pravnik i magistar ljudskih prava i radio sam u struci veći dio života, u Europskom forumu mladih u Bruxellesu 4 godine, u Vladinom uredu za udruge, Ministarstvu socijalne politike i mladih, Udruzi općina u RH, te sada i trenutno u Udruzi za promicanje kvalitetnog obrazovanja za mlade s invaliditetom „ZAMISLI“. Osim sveg navedenog, bavim se i kuhanjem.

Kako vam je išla kuharska karijera nakon završetka showa?

Nakon Završetka showa imao sam mnoštvo ponuda za kuhanje u restoranima, neke sam i prihvatio i išlo je izvanredno. Restoran u kojem sam osmislio i spremao hranu bio je proglašen jednim od 5 najboljih novih restorana u Zagrebu u 2015.

Kako sam nemiran duh i volim raditi više stvari odjednom, shvatio sam još negdje na prijelazu 2015 – 2016. godine da mi se više sviđa povremeno kuhanje i kreativnost u osmišljavanju menija, pa sam odlučio nuditi svoje usluge gastro konzultanta...isprva sam pomogao nekim prijateljima, a sad se već bavim time za ozbiljno.

To je posao koji mogu raditi paralelno sa svojim dnevnim poslom a omogućuje mi da ostanem u dodiru sa svojom velikom ljubavi, kuhinjom.

Koji su vam omiljeni specijaliteti?

Neću lagati, obožavam meso s grilla. Jedno od najfinijih mesa s grilla koje sam jeo je bila kozletina na roštilju koju sam jeo kod Senegalaca u Bruxellesu...bila je služena s puno luka i nekim umakom na bazi soja sosa....čisti užitak.

Nisu mi strane ni domaće ili europske stvari. Veliki sam ljubitelj govedine i junetine pa biram rumpsteak i to medium to rare, a strašno volim i spare ribs dimljene i prekrivene nekim suhim rubom. Burgeri su mi strast i veliko veselje, način na koji doživljavaju svoj povratak u najboljem svjetlu me naprosto fascinira. Veselim se i sam ugraditi malo kreacije u taj povratak.

Možete li nam preporučiti neki vrhunski trik?

Vjerovali ili ne, volim i peći i jesti piletinu na žaru. Piletina je mnogima dosadno meso. Međutim, ako joj se pristupi smjelo i hrabro, piletina je sjajno meso za svaki roštilj. Bez „avijacije“ ne bi trebalo biti roštilja. Ja volim tamno meso, i nema lošeg dijela, samo volim na njoj neko odlično maslinovo ulje, dobar friško mljeveni papar, sol, svježi timijan ili ružmarin, i puno, puno limunovog soka...batke razrezati, a zabatke otkostiti, hrskavo izvana, sočno i ukusno iznutra... SJAJNO!

Zahvaljujemo Anti kojeg kao i još pregršt sjajnih hrvatskih kuhara možete uživo vidjeti na cooking showu Chill&Grill!

Ulaz na festival bit će besplatan, a Zagreb Chill&Gril powered by Coca-Cola traje od petka 28. travnja do 1. svibnja (od subote do ponedjeljka traje od 12 do 23 sata). 

Organizatori projekta su 24sata i Gastro.hr, a partneri Grad Zagreb, PIK Vrbovec, Jack Daniel's, Dacia, Kotányi, Kisko, Permetal, President, TABASCO®, Konzum i mnogi drugi... 

Sve detalje potražite na službenoj stranici Zagreb Chill&Grill powered by Coca-Colafacebooku i Gastro.hr

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično
Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja