Obavijesti

Lifestyle

Opet stižu zahlađenje i snijeg! Kamo pobjeći za vikend?

Opet stižu zahlađenje i snijeg! Kamo pobjeći za vikend?
10

Meteorolozi su najavili kako će i u narednom periodu temperature u većem dijelu Europe biti ispod nule pa je pravo je vrijeme da isplanirate put u neku od susjednih zemalja, time više što je za središnju Europu najavljen i snijeg.

VIDEO

Samo nekoliko stotina kilometara dijeli vas od uživanja na snijegu u Italiji, Austriji, Sloveniji i BiH. Osim skijanja, moći ćete uživati u spektakularnim prizorima planinskih vrhova, prirode koja ih okružuje, ali i slobodnim aktivnostima van skijališta. 

Hrvati su veliki zaljubljenici u skijanje i zimski turizam. Prema istraživanju MasterIndex koje je kompanija Mastercard® u listopadu 2016. provela u suradnji s GfK čak 39 posto Hrvata navelo je kako planira zimsko putovanje, a od toga njih 22 posto planira odlazak na skijanje. Najčešće je riječ o ispitanicima između 40 i 49 godina, a koji najradije putuju na nama bliže destinacije poput Slovenije, BiH, Austrije i Italije.  Krenimo stoga s upoznavanjem najbližih odredišta, za početak Slovenijom.

Slovenija - popularna skijališta i wellness

Turistička ponuda Slovenije je puno draža stanovnicima sjeverne Hrvatske jer su slovenska skijališta poput Kranjske Gore, Rogle i Golte te wellness oaze poput Termi Zreče, Wellness terme Laško, Rimskih Termi udaljeni dvjestotinjak kilometara od Zagreba. Kako bi osigurali bezbrižno planiranje puta, svoje aranžmane dogovorite već sada, a uz korištenje Mastercard® ili Maestro® kartica nećete imati briga o tome koliko gotovine ponijeti i u kojoj valuti.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Kada je riječ o slovenskim skijalištima, najpopularnija je Kranjska Gora s blažim skijaškim stazama koje obitelji rado odabiru kako bi djeca bezbrižno učila prve skijaške korake. Uz skijanje, nude različite druge sportske zimske aktivnosti poput sanjkanja i skijaškog trčanja.

Kao skijalište s dinamičnim stazama koje su po težini raznolike pa samim time primjerene za početnike, rekreativne i profesionalne skijaše izdvojili bi Skijaški centar Krvavec. Slovensku Roglu mnogi biraju zbog blizine ranije spomenutih Termi Zrače s bogatom wellness uslugom, a slovenske Golte kao manje skijalište odlično je za sve koji žele izbjeći gužvu i isprobati manje poznatu lokaciju.

Ne smijemo zaboraviti spomenuti i slovensko jezero Bled, koje je manje od Bohinjskog, ali nudi puno više turističkih sadržaja. Uz njegovu obalu se nalazi veliki broj hotela, od kojih svaki ima neku svoju posebnu priču, bilo da je riječ o gastronomiji ili wellness ponudi.

Bled

Iz svakog od hotela pruža se predivan pogled na jezero i površinom maleni, ali jedini slovenski otok na kojem se nalazi crkva Marijina Uznesenja i "Zvono želja". Prema legendi, povučete li zvono i pri tom zamislite želju, ona će se i ostvariti.

Pri planiranju putovanja u Sloveniju, o cijenama i načinima plaćanja informirajte se ovdje.

BiH - povoljna skijališta i karizmatični gradovi 

Od Zagreba udaljenija, ali stanovnicima Dalmacije bliža skijaška destinacija su Kupres i Jahorina. Riječ je o skijalištima s izuzetno povoljnim cijenama i kraćim staza. Jahorina intenzivno povećava broj smještajnih kapaciteta, dok Kupres tradicionalno drži omiljenu vikend destinaciju Dalmatinaca kojima je ovo najbliže skijalište sa svega stotinjak kilometara udaljenosti.

Kao i susjedna Jahorina i Bjelašnica pripada dinarskom planinskom sustavu, a najpoznatija je po tome što je 1985. godine bila domaćin utrke Svjetskog kupa u skijanju. Stoga ni ne čudi da je među najpopularnijim skijalištima u toj zemlji, a sa 8.345m skijaških staza je pogodna za sve alpske discipline. 

Sada kad smo izdvojili najpoznatija skijališta možemo još malo ostati u planinama i predstaviti jednu od prirodnih ljepota susjedne zemlje. Riječ je o Prokoškom jezeru koje se nalazi visoko na planini, ispod samog vrha Vranica od 2200 metara. Jezero je ledeničkog tipa i udaljeno 22 kilometra od Fojnica.

24sata

Ne smijemo zaboraviti spomenuti čari Sarajeva, omiljenog odredišta za ljubitelje prave kave, slasnih bureka i ćevapa. Dok ste u Sarajevu posjetite i Vrelo Bosne koje ima snažnu povijesnu priču te predivan krajolik uz izvor rijeke Bosne. Prije odlaska na putovanje, dobro se raspitajte i proučite sve opcije koje vam se nude, a ono oko čega ne morate brinuti su gotovina i putovnica jer je dovoljno ponijeti osobnu iskaznicu i Mastercard® ili Maestro® karticu.

Što ti je potrebno za organizaciju putovanja u BiH, pročitaj ovdje.

Austrije - vrhunske staze i shopping

Hrvati tradicionalno obožavaju austrijska skijališta zbog vrhunskih staza i odlične turističke ponude koja jednako zadovoljava želju za shoppingom i kvalitetnim odmorom. Većina skijališta udaljena je tristotinjak kilometara od Zagreba, a najpopularniji je svakako Nassfeld, koji je od Zagreba udaljen svega 280 kilometara, a uz 100 km staza nudi brojne opcije za iskusne skijaše i početnike.

Manje poznati skijaški dragulj krije se unutar austrijskog nacionalnog parka Hohe Tauern. Austrijski Ankogel idealan je za skijaške početnike željne uživanja u odmoru i prirodi. U neposrednoj blizini nalazi se i skijalište Mölltaler Gletscher kao jedini ledenjak u pokrajini Koruškoj, a oba su od Zagreba udaljena oko 300 kilometara. Nassfeld je odličan za djecu s dječjim skijalištima i dječjim parkom. Osim klasičnog skijanja, u većini austrijskih skijališta nude se aktivnosti poput bordanja i sve popularnije noćno skijanje. 

Za šoping uvijek ostaje vremena, a čini se kako je Graz ponovno postao popularna destinacija za kupovinu. Stoga ni ne čudi kako se u velikim trgovačkim centrima Seiersberg i West, pokraj kojeg se nalazi i IKEA vrlo često čuje hrvatski jezik. Veliki broj Hrvata voli posjećivati najstariju robnu kuću Kastner&Öhler koje se nalazi u samom centru grada. Osim što je moguće pronaći odličan izbor visokih brendova po sniženim cijenama, u trgovine je već stigla nove sezonska kolekcija. 

Prije nego se uputite u Austriju, na skijanje ili u šoping, sve važne informacije pronađite ovdje.

Italija - bogata gastronomska ponuda i sunčane planine

Talijanska su skijališta Hrvatima najudaljenija, a nešto bližu destinaciju predstavljaju stanovnicima Istre i gorske Hrvatske. Među mnogima su popularna zato što prednjače velikim brojem sunčanih dana i prekrasnim krajolicima. Stoga ni ne čudi da bez obzira na udaljenost, privlače veliki broj Hrvata. Uz to, talijanska skijališta se mogu pohvaliti vrhunski uređenim stazama i dobro poznatom gostoljubivosti Talijana.

Poznati talijanski sustav skijališta Dolomiti Superski s čak 12 skijališta uključuje poznati Kronplatz, Cortinu d'Ampezzo i nešto manje posjećenom Alta Badiu. Sa stazama od 130 kilometara odlično povezanih, Alta Badia privlači veliki broj obitelji željnih zimskog mira. Smještaj možete jednostavno pronaći u okolnim mjestašcima, budući da sama Alta Badia ne nudi velike hotele zbog čega ovo skijalište mnogi preferiraju. Daleko poznatije skijalište svakako je Cortina d'Ampezzo koje privlači jedinstvenim planinskim krajolikom, a kao što je spomenuto da početku može se pohvaliti vrhunski uređenim stazama

Ako volite druženje i opuštanje u poznatom okruženju, vaše odredište bi trebao biti Kronplatz. Naime, riječ je o ski centru u u južnom Tirolu koje godinama Hrvati posjećuju u velikom broju. S čak više od 300 sunčanih dana u godini, Kronplatz spada u jedno od najljepših skijališta u Europi. Osim u skijanju, stoga je moguće uživati i u suncu na terasama 40 planinskih kuća.

U tim istim planinskim kućama bogata je ponuda specijaliteta seoske kuhinje, a za ispijanje toplih napitaka i pića na raspolaganju su after-ski barovi. Tijekom boravka u planinarskom domu svakako isprobajte tirtlan (fritule ili bolje rečeno lepinje punjene zelenim povrćem poput špinata) ili käsnocken (noklice sa sirom). Ne smijete propustiti ni njihov specijalitet erdäpflblattln - duboko pržene pogačice od krumpira koje se poslužuje s kiselim kupusom.

Savjete za talijanska skijališta pronađite ovdje.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

Nikada niste bili na skijanju? Evo 5 razloga zašto reći da
ZAŠTO NE?

Nikada niste bili na skijanju? Evo 5 razloga zašto reći da

Iskusni skijaši tvrde da je skijanje način života što potvrđuje sve veći broj zaljubljenika u bijeli sport.

Izabrali smo top 5 zimskih odmorišta koje vrijedi posjetiti
JOŠ STIGNETE

Izabrali smo top 5 zimskih odmorišta koje vrijedi posjetiti

Posljednje skijaške pripreme opasno su u tijeku dok se sarme nakuhavaju, a za vas smo odabrali najbolje od skijališta u Austriji, Sloveniji i Italiji
Što sve trebate znati prije odlaska na skijanje?
MI ZNAMO

Što sve trebate znati prije odlaska na skijanje?

Svi koji su jednom probali skijanje pouzadno tvrde da izaziva ovisnost. Bilo da ste početnik ili profesionalac, skijališta nude ponešto za svakoga