Obavijesti

Lifestyle

Komentari 6

Balans na tanjuru: 20 finih i ljetnih recepata za dijabetičare

Balans na tanjuru: 20 finih i ljetnih recepata za dijabetičare
1

Osobe sa šećernom bolešću i na odmoru orau zadržati propisani režim prehrane. Neka povrće uvijek čini pola obroka, a majonezu je bolje zamijeniti senfom

VIDEO

Mahune s cvjetačom
Sastojci: 50 dag mahuna, pola cvjetače, žličica soli, 2 žlice maslinova ulja, ocat, 2 režnja češnjaka, 3 jaja, peršin

Priprema: Mahune i cvjetaču posebno skuhajte u slanoj vodi. Ocijedite i prebacite u zdjelu za salatu. Prelijte preljevom od ulja, octa, sjeckanog češnjaka i prstohvata soli. Preljev više puta žlicom uzimajte iz zdjele i prelijevajte po mahunama i cvjetači kako bi se salata marinirala. Na vrh složite tvrdo kuhana jaja i pospite peršinom.

Pečeni komorač s maslinama
Sastojci: 2 komorača, 20 cherry rajčica, šalica crnih maslina, timijan najbolje svjež, 2 režnja češnjaka, sol, papar, 2 žlice maslinova ulja, čaša bijelog vina

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Priprema: Komorač narežite na četvrtine koje prerežite na pola i u slanoj vodi kuhajte sedam minuta. Ocijedite, složite u tepsiju, prekrijte cherry rajčiama i maslinama, pospite sjeckanim češnjakom, timijanom, paprom i solju, poškropite uljem i pomiješajte. Poravnajte, zalijte vinom i pecite u pećnici 30 minuta na 190° C.

Špageti s tunjevinom i graškom

Sastojci: 20 dag špageta, konzerva tunjevine u komadima, šalica graška, režanj češnjaka, žlica maslinova ulja, sol, 2 žlice parmezana

Priprema: Grašak skuhajte i ocijedite. Tunjevinu bacite na vruće ulje zajedno sa sjeckanim češnjakom, dodajte grašak i zagrijte. Špagete suhajte u slanoj vodi, ocijedite i prelijte hladnom vodom. U servirnoj zdjeli ih promiješajte zajedno s tunjevinom i graškom, a na vrh naribajte parmezan.

Sendvič s rajčicom

Sastojci: kriška integralnog kruha, mliječni namaz, 3 ploške rajčice, 3 ploške luka, sol, svježi peršin

Priprema: Krišku kruha namažite mliječnim namazom i obložite kriškama rajčice i luka. Posoite i začinite peršinom.

Tzatziki

Sastojci: 2 dl jogurta do 0.9 posto m.m., krastavac, 2 režnja češnjaka, žlica maslinova ulja, kriška limuna, sol

Priprema: Oguljeni krastavac naribajte i ocijedite. Dodajte jogurt, nasjeckani češnjak, ulje i limunov sok, pa promiješajte i ostavite nekoliko sati u hladnjaku. Poslužite s kriškom integralnog kruha.

Grčka povrtna juha

Sastojci: 2 krumpira, luk, 2 mrkve, korijen celera, 2 tikvice, 2 žlice ulja, 1,3 l vode, sok limuna, sol, papar

Priprema: Oguljeni krumpir, mrkvu, rajčicu i tikvice narežite na kockice. Nasjeckajte luk i korijen celera. Sve povrće stavite u lonac, posolite pa dodajte ulje i vodu. Kuhajte dok ne omekša, pospite svježim paprom i ugasite. Kad se juha malo ohladi, dodajte limunov sok.

Hladna juha od gljiva s jogurtom

Sastojci: 40 dag bukovače, pola luka, režanj češnjaka, muškatni oraščić, svježe mljeveni papar, sol, žlica maslinova ulja, grančica peršina, žličica limunova soka, 6 dl jogurta 0,9 posto m.m.

Priprema: Bukovače očistite i narežite na rezance. Luk nasjeckajte i zajedno s nasjeckanim češnjakom malo pirjajte na vrućem ulju. Na to dodajte narezane bukovače. Pirjajte 10 minuta, zatim dodajte naribani muškatni oraščić, popaprite, posolite i dolijte limunov sok. Na kraju začinite nasjeckanim peršinom i ohladite. Pomiješajte s jogurtom i poslužite.

Srdele na buzaru

Sastojci: 1 kg srdela, 3 glavice češnjaka, sol, svježe mljeveni papar, limun, 3 žlice maslinova ulja, peršin

Priprema: Očišćene i oprane srdele osušite. Češnjak izrežite na ploškice. U tepsiju naizmjenice slažite ribu i češnjak, pa usput solite i paprite. Pokapajte uljem, limunovim sokom i dolijte malo vode. Pokrijte folijom i stavite u zagrijanu pećnicu. Nakon 20 minuta izvadite i začinite sjeckanim peršinom. Možete ih poslužiti i hladne.
 

Jambalaja

Sastojci: 20 dag repova škampi, 20 dag dagnji, 40 dag pilećih bataka, 2 žlice maslinova ulja, 3 luka, 2 rajčice, 3 režnja češnjaka, timijan, ljuta paprika, svježe mljeveni papar, šafran sol, 30 dag smeđe riže, 1 dl bijelog vina

Priprema: Pileće batke odvojite od kosti i narežite na komade, na ulju pirjajte sjeckani luk i dodajte meso. Pirjajte zajedno s narezanom rajčicom, sjeckanim češnjakom, solju i začinima. Dodajte rižu i vino, pa zalijte juhom ili vodom. Poklopljeno pirjajte 50 minuta. Dodajte repove škampa i dagnje pa nakon sedam minuta ugasite.

Orada u umaku od rajčice

Sastojci: 4 orade, 2 žlice maslinova ulja, 1 dl suhog bijelog vina, 2 žlice peršina, čaša soka od rajčice, 2 luka, lovorov list, papar, sol

Priprema: Očišćene i posušene ribe ispecite na malo ulja na vrućoj teflon tavi. Maknite s vatre i ostavite na toplom. Luk narežite na kolutove i kratko pirjajte na preostalom ulju. Zalijte vinom i dodajte sjeckani peršin, lovorov list , sol, papar, te sok od rajčice. Kad umak zavrije, dodajte pečenu ribu i kuhajte 20 minuta.

Istarski rižoto

Sastojci: 2 žlice ulja, žlica pirea od rajčice, 2 režnja češnjaka, 40 dag riže, 3 dl vina, 2 veće morske ribe (70 dag), slana voda, ocat, papar, peršin, komadić maslaca

Priprema: Na ulju popirjajte sjeckani češnjak i pire od rajčice. Dodajte dobro cijeđenu rižu i posolite. Pomiješajte i dolijte toliko vode koliko je riže. Neka kuha, dok riža ne upije vodu. Dolijte vino i pirjajte dok ne omekša. Ribu kuhajte u slanoj vodi. Ohlađenoj ribi odstranite kosti i meso izmiješajte s rižom, dodajte peršin, komadić maslaca i svježe mljeveni papar.

Odresci Oliver

Sastojci: 4 odreska od leđa mlade govedine, 4 žlice sojina umaka, žlica narezanog korijena mladog đumbira, sol, čili u prahu, režanj češnjaka, sok pola limuna, žlica ulja; za podlogu: Kuhani kuskus

Priprema: Za umak ogulite đumbir, uzduž ga razrežite i narežite na tanke listiće. Tanko narežite i češnjak pa izmiješajte sa sojinim umakom, limunovim sokom i čilijem u prahu. Odreske kratko prepecite u teflon tavi, izvadite iz tave i svaki odrezak četiri puta zarežite po površini. Na tanjure stavite kuhani kuskus, na njega stavite odreske i prelijte pripremljenim umakom.

Polpeti s mozzarelom

Sastojci: kriška crnog kruha, 3 žlice mlijeka, 70 dag mljevene govedine, 1 jaje, žlica ulja, 2 velike rajčice, 1 mozzarella, origano, sol, svježe mljeveni papar, limenka fileta srdele

Priprema: Kruh namočite u toplom mlijeku i protisnite. Promiješajte s mljevenom govedinom, jajem, solju, paprom i oblikujte šest većih polpeta. Prepecite ih u teflon tavi i onda prebacite u tepsiju. Na svaki polpet stavite plošku rajčice, posipajte origanom i posolite. Na vrh stavite plošku mozzarelle, a na nju filet srdele. Stavite u pećnicu i pecite 15 minuta.

Teleći đuveč

Sastojci: 50 dag teleće plećke, 2 žlice ulja, 2 luka, 3 režnja češnjaka, 1 dl vode, 1 kg mahuna, prstohvat paprike, sol, papar, peršin, pola zelene paprike, 3 rajčice, žlica brašna, žlica kiselog vrhnja 12 posto m.m.

Priprema: Na vrelom ulju pirjajte sjeckani luk, češnjak i na komade izrezano meso. Dolijte vodu, poklopite i polako pirjajte. U drugoj poklopljenoj posudi na malo vode kuhajte mahune narezane na komade, rezance paprike i komade rajčice. Prebacite sve skupa u posudu s mesom. Posolite, popaprite te dodajte brašno razmućeno u malo vode i mljevenu papriku. Prokuhajte i dodajte kiselo vrhnje.

Musaka s mesom i patlidžanima

Sastojci: 50 dag nemasne mljevene svinjetine i govedine, 5 rajčica, 5 patlidžana, struk peršina, glavica češnjaka, papar, sol, krušne mrvice, 3 žlice ulja

Priprema: Nasjeckajte peršin, češnjak i izmiješajte s mrvicama. U tepsiju stavite sloj narezane rajčice, na njih sloj patlidžana i sloj mesa. Između posipajte mješavinom peršina, čašnjaka i mrvica, posolite i popaprite. Na kraju prelijte uljem i stavite peći. Nakon 50 minuta izvadite iz pećnice i narežite na komade.

Tikvice na salatu

Sastojci: 3 srednje tikvice, 2 žlice maslinova ulja, 3 režnja češnjaka, sok jednog limuna, pola luka, kopar, sol, papar

Priprema: Tikvice narežite na kolutove i natopite ih s malo slane vode. Ocijedite i dodajte nasjeckani češnjak, luk, ulje, limunov sok, kopar i svježe mljeveni papar. Promiješajte i ostavite tijekom noći u hladnjaku.

Miješano povrće s prosenom kašom

Sastojci: 3 dl prosa, 15 dag paprike, 20 dag rajčica, 20 dag patlidžana, luk, 2 žlice maslinova ulja, nekoliko listova bosiljka, grančica ružmarina, sol, svježe drobljeni papar, žličica senfa, 3 režnja češnjaka

Priprema: Patlidžane narežite na kockice, posolite i ostavite da puste tekućinu. Stavite ih na papirnati ubrus da upiju tekućinu. Na žlici ulja pirjajte nasjeckani luk, pa dodajte patlidžane i narezanu papriku. Nakon pet minuta dodajte na komade narezanu rajčicu, sol, papar, bosiljak, nekoliko iglica ružmarina, sjeckani češnjak i opranu prosenu kašu. Zalijte s tri dl vode i pirjajte dok se proso ne napuhne. Promiješajte i poslužite kao prilog mesu i ribi. Ako zakiselite dobit ćete ukusnu salatu.

Karipski kruh od banane

Sastojci: 12 dag dijetalnog margarina, sladilo bez energetske vrijednosti, 2 jaja, žličica ruma, 25 dag brašna (pola integralno i pola bijelo), pola žličice soli, sode bikarbone na vrh noža, prstohvat muškatnog oraščića, cimet, ekstrakt vanilije, 2 banane, šaka grožđica, šaka oraha 

Priprema: Sladilo i margarin smiksajte dok ne postane pjenasto. Dodajte jaja, rum, brašno, sodu, narezane orahe, oprane grožđice, muškatni oraščić i cimet. Oguljene banane vilicom protisnite zajedno s ekstraktom vanilije. Dodajte u tijesto i promiješajte. Tepsiju namastite, pospite mrvicama i napunite smjesom. Pecite oko sat vremena na 180° C.

Parfe od jogurta s borovnicama

Sastojci: 5 dl jogurta do 0,9 posto m. m., 20 dag borovnica, tekući zaslađivač, ekstrakt vanilije, 5 listića želatine, 1 dl narančina soka

Priprema: Listiće želatine ostavite da nabubre u hladnoj vodi 10 minuta. Nakon toga ih izvadite, stavite u vreli narančin sok i miješajte dok se ne rastope. Borovnice i jogurt propasirajte štapnim mikserom. Zasladite natreenom i ekstraktom vanilije. Dolijte rastopljenu želatinu, promiješajte i napunite čaše. Prije posluživanje dobro ohladite.

Torta od sira

Sastojci: 50 dag posnog sira, 2 dl jogurta do 0,9 posto m.m., zaslađivač u prahu, korica limuna, 2 jaja, 8 listova želatine, ekstrakt vanilije, pakiranje piškota za dijabetičare, 100 posto narančin sok

Priprema: Sir pomiješajte s jogurtom, fruktozom u prahu, ekstraktom vanilije, žumanjcima i ribanom koricom limuna. Želatinu namočite u hladnoj vodi na 10 minuta, izvadite i rastopite u 1 dl vruće vode. Kad se želatina na pola ohladi umiješajte je u smjesu od sira. Piškotama obložite tepsiju i dobro ih namočite sokom. Na tu podlogu stavite smjesu od sira i poravnajte. Ostavite na hladnom nekoliko sati da se stisne.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru