Obavijesti

Lifestyle

Komentari 94

Biljke za dijabetes: Maslačak i kopriva snižavaju šećer u krvi

Biljke za dijabetes: Maslačak i kopriva snižavaju šećer u krvi
1

Uz pravilnu prehranu i vježbanje važno je iskoristititi i moć biljaka, kapi i čajeva kod pojave šećerne bolesti, ističe dr. med. Ksenija Krajina Pokupec koja nam je otkrila najbolje prirodne pripravke

VIDEO

U borbi protiv dijabetesa ključni su zdrava prehrana i vježbanje, no jaki saveznici su pripravci od ljekovitih biljaka.

Šećerna bolest može se pojaviti u bilo kojoj životnoj dobi. Starački šećer najčešće se javlja nakon 50. godine te kod žena u klimakteriju zbog sklonosti debljanju, ističe dr. med. Ksenija Krajina Pokupec te naglašava da je, uz pravilnu prehranu i vježbanje, važno iskoristiti moć biljaka, kapi i čajeva.

- Izuzetno dobre, kvalitetne i ljekovite biljke u borbi protiv šećerne bolesti su one bogate inzulinom, a to su maslačak, vodopija, oman i borovnica koja sadrži mirtilin - biljni inzulin koji je učinkovito prirodno sredstvo za liječenje šećerne bolesti - kaže doktorica Krajina Pokupec.

Važne su i biljke koje imaju diuretski učinak, poboljšavaju cirkulaciju i hrane stanice.
To su preslica, kopriva, kukuruz i zlatnica, a za podizanje imuniteta idealni su pripravci od nevena, bazge, imele i ehinaceje, koji se najčešće konzumiraju u obliku čajeva.

- Uz čaj koji se priprema od navedenih biljaka, pacijentima pripremam i preporučujem i biljne kapi, tinkturu od imele, graha komušine te vodopije. Dnevno se pije 50 – 150 kapi u litri mlakog čaja - otkriva doktorica.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Pacijentima savjetuje da kožu, stopala i otvorene rane njeguju čajem od crnog sljeza, hrastove kore, kadulje i kamilice. Svaku drugu večer polijevajte potkoljenice oko 15 – 20 minuta, a nakon kupke stopala izmasirajte gelom ili kremom s biljkama koje potiču cirkulaciju, smiruju bolove te osvježavaju i hrane kožu, kaže Krajina Pokupec.

Na otvorene čireve možete staviti kantarionovo ulje uz dodatak nevena, lavande i timijana. Tako se iz rane izvlače sve nečistoće, potiče zarastanje i stvara se tzv. granulacijsko tkivo koje izgleda poput maline i vodi prema oporavku kože.



Rane se zatvaraju i prolaze, no otvaraju se i nove rane koje zacjeljuju nakon određenog perioda, kad je vrijednost šećera u krvi na normalnoj razini i kad se uspostavi dobra cirkulacija. Za to će najbolje poslužiti cimet jer snižava razine šećera u krvi i poboljšava osjetljivost na inzulin. Za pozitivno djelovanje cimeta na organizam dovoljno je uzimati pola čajne žličice na dan. Pospite ga po voću ili dodajte u čaj, juhu ili varivo.

U prehranu je dobro ubaciti i čičoku, biljku sličnu krumpiru koja je ujedno i njegova zdrava zamjena jer ne sadrži škrob, nego inzulin. Peršin se od davnina koristi za liječenje i ublažavanje dijabetesa, i to tako što se svježi listovi peršina nasjeckaju, korijen biljke sitno nariba, pa pomiješa sa šalicom kiselog mlijeka il jogurta. Pije se svaku večer prije odlaska na spavanje.

Dreamstime

I iscijeđeni sok svježeg krastavca također utječe na snižavanje razine šećera u krvi, pa se i on preporučuje dijabetičarima. Među zdravim namirnicama je i lišće smokve koje je poznato po brojnim ljekovitim svojstvima. Obično se koristi sok lišća smokve koji se uzima odmah nakon ustajanja. Možete također prokuhati lišće smokve u pročišćenoj vodi i piti kao čaj.

Rane i stopala isperite čajem od crnog sljeza i hrastove kore

Provjeravajte svoja stopala, a ako se otvori ranica, odmah reagirajte i javite se liječniku. Ranu možete svaki drugi dan ispirati čajem od crnog sljeza, hrastove kore i timijana. Oko rane se utrlja malo gela ili tonika na bazi ružmarina, lavande, kadulje i crnog bora. Zbog svrbeža kože, ali i vaginalne Candide, ispiranje čajevima odlično je i za kompletno kupanje tijela.

Tinktura od mlade koprive za čišćenje krvi

Priprema: Pripremite tinkturu od 50 g listova koprive i prelijte s 500 ml vrele vode. Poslije dva sata procijedite i pijte jednu žlicu tri puta na dan prije jela. Tinkturu je najbolje pripremati od svježih listova. Mlada kopriva idealna je i za osvježavajuće salate.

Čajna mješavina koja ublažava hipoglikemiju

Priprema: Pomiješajte jednake količine osušenog i izmrvljenog korijena sladića i čička. Žlicu mješavine lagano kuhajte na umjerenoj vatri od 10 do 15 minuta u četvrtini litre vode. Popijte po pola količine ujutro i navečer. Taj čaj pomaže kod hipoglikemije - smanjene količine šećera u krvi.

Čaj protiv dijabetesa

Priprema: Dvije jušne žlice mješavine listova koprive, kamilice, borovnice, preslice, mente te korijena vodopije i maslačka dodajte u litru hladne vode. Kad zakuha, ostavite da se lagano kuha još minutu.
Pustite čaj da se ohladi oko pet minuta pa zatim procijedite. Čaj ispijajte tijekom cijelog dana.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 94
VIDEO

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika

Pročitajte dnevni horoskop za srijedu 17. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom
Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete
LIJEPE BOJE

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete

Izborna večer inspirirala je naše dame u politici da biraju boje, kako bi se istaknule u moru muškaraca koji su birali tamno odijelo i košulju. Donosimo zanimljive modne kombinacije političara