Obavijesti

Lifestyle

Komentari 17

Brudet - škarpina, ugor i trilja najukusniji su u jednom loncu

Brudet - škarpina, ugor i trilja najukusniji su u jednom loncu
1

Ono što mi znamo kao brujet, Talijani zovu brodetto, Francuzi bouillabaisse, a Brazilci moqueca. Ono što je svima zajedničko je svježa riba kuhana u velikom loncu

VIDEO

Obilje ribe i morskih plodova sastavni su dio mediteranske kuhinje te mnogih priobalnih dijelova svijeta. Svaki od njih sadrži svoj izvorni recept za kuhanje više vrsta riba u jednom loncu, a najčešće se ovakvo jelo naziva brudetom. Kako se talijanski brodetto širio jadranskom obalom, a zatim i dalje, mijenjao je ime. Preimenovan je već i u svojoj domovini u “broetto”, kod nas se naziva brudet, često i brujet, dok su ga Grci prekrstili u “bourdeto”.

Iako je sigurno da je nekoć bilo jelo siromašnog puka, neki tvrde kako je upravo riblji brudet bio poslužen na Posljednjoj večeri. Dalmatinski brudet priprema se od plave i bijele ribe. Najčešće koriste ugor, škarpinu, trilja, palamidu, rumbac, tunu i lokardu, iako se može pripremati i od mekušaca.

Ribu se preporučuje prije prženja uvaljati u brašno kako se tijekom kuhanja ne bi raspala. Na istom ulju pržite sjeckani luk i češnjak, dodajte rajčice, zalijte vinom i vodom te ukuhajte umak. U njega vratite popržene komade ribe i kuhajte na laganoj vatri. Brudet ne treba miješati nego samo protresti kako se sastojci ne bi zalijepili za dno. Kao prilog se tradicionalno najčešće poslužuje palenta. U neke vrste brudeta se ukuhava i krumpir, poput brudeta od sušenog ugora ili bakalara.

Posebnost neretvanske doline i njene okolice je tamošnji brudet koji se priprema od jegulja, žaba i cipala. Od začina se još dodaje i ljuta crvena neretvanska paprika. Jedan od najpopularnijih brudeta je “bouillabaisse”, riblja juha francuskog puka, koja se priprema od najmanje osam vrsta riba i mekušaca. Izvorno se “bouillabaisse” priprema od ugora, grdobine, škampi, kozica, sipa, kokota, liganja, škarpina i dagnji.

Brazilci u ovakvu mješavinu ribe i morskih plodova dodaju i malo kokosova mlijeka, a “moqueca” je tradicionalno jelo brazilske pokrajine Bahia, koje obiluje ribom i plodovima mora, ali i voćem poput banana i kokosa, te kokosova mlijeka.

Dagnje Mariniere

Sastojci: kg svježih dagnji, 60 g maslaca, luk, 3 češnja češnjaka, 350 ml suhog bijelog vina, 150 ml vode, 2 žlice limunova soka, prstohvat sitno ribane limunove korice, vezica svježeg začinskog bilja, žlica glatkog brašna, 3 žlice nemasnog vrhnja, 2 žlice svježeg peršina, sol, papar

Priprema: Oribajte dagnje i dobro ih isperite vodom te iščupajte morske trave na rubu školjaka. U velikoj posudi rastopite polovicu maslaca. Dodajte sjeckani luk i češnjak pa pirjajte na laganoj vatri dok ne omekša. Dodajte vino, vodu, limunov sok i koricu te vezicu začinskog bilja. Posolite, popaprite, pa kad zavrije, kuhajte 5 minuta.

U posudu zatim stavite dagnje, poklopite i kuhajte 5 minuta. Češće potresite posudu kako bi se sve dagnje otvorile. Uklonite sve školjke koje su ostale zatvorene i začinsko bilje. Izmiješajte preostali maslac i brašno pa smjesu postupno umiješajte u juhu te kuhajte na laganoj vatri dok se brudet ne zgusne. Dodajte vrhnje i žlicu sjeckanog peršina te sve još jednom zagrijte.

Fancuski bouillabaisse

Sastojci: kg miješane ribe i mekušaca (oslića, cipla, skuša, kozica, lignji i dagnji), 2 luka, 2 stabljike celera, mrkva, 3 češnja češnjaka, 4 žlice maslinovog ulja, 400 g pelata, lovorov list, 1⁄4 žličice korijandra, peršin, žličica ribane limunove korice, žlica limunovog soka, 3-5 dl vode, prstohvat šafrana ili kurkume, sol, papar, sjeckano začinsko bilje

Priprema: Očistite ribe, uklonite svu kožu i kosti pa ih narežite na komade. Kozicama uklonite glave, lignje narežite na kolutove i oribajte dagnje. U velikoj posudi na ulju pirjajte sitno sjeckani luk, mrkvu, celer i češnjak dok ne omekšaju. Umiješajte narezane rajčice, lovorov list, korijandar, peršin, sol, papar, limunovu koricu i sok. Na povrće u posudi složite sve komade riba i mekušce.

Ulijte u drugu posudu vodu, dodajte šafran pa pustite neka zakuha. Ulijte vodu u posudu s ribama. Pustite neka ponovno zakuha i kuhajte poklopljeno 20 minuta, dok ribe omekšaju. Izvadite lovorov list i peršin, pospite sjeckanim začinskim biljem i poslužite.

Brudet od sušenog ugora

Sastojci: 2 kg sušenog ugora, 500 g luka, maslinovo ulje, 500 g rajčica, 500 ml vode, 1/2 l bijelog ne kiselog vina, 3-4 krumpira, žličica crvene mljevene paprike, papar, peršin

Priprema: Suhu ribu namočite u vodu poput bakalara. Kad omekša, narežite je na komade. Krupno narežite luk i pirjajte na maslinovu ulju dok ne omekša. Rajčice narežite na manje kocke, zgnječite, dodajte u posudu s lukom i pirjajte dok tekućina ne ishlapi. Dodajte vodu i vino, pa kad zavrije i ribu, krupno narezan krumpir, mljevenu papriku i papar. Kuhajte dok ne omekša, oko pola sata na jakoj vatri. Povremeno protresite zdjelu.

Brazilski brudet

Sastojci: kg fileta bijele ribe, sol, rajčica, crvena paprika, marinada: dl soka limete, 1∕2 dl maslinova ulja, sol, papar, 2 lovorova lista, 2 češnja češnjaka, 2 luka, 2 žlice crvene curry paste, žlica smeđeg šećera, žličica čilija, šaka mljevenih kikirikija preprženih na kokosovu ili palminu ulju, korijander

Priprema: Pomiješajte sve sastojke za marinadu. Filete izrežite na komade, prelijte pripremljenom marinadom i ostavite neka stoji preko noći u hladnjaku. Na ulju prepržite sitno sjeckani luk, dodajte kolutiće crvene paprike i ubacite ribu s marinadom. Kratko promiješajte, zalijte s malo vode ili ribljeg temeljca, toliko da ribe budu pokrivene. Dodajte polovice rajčica, poklopite i kuhajte na laganoj vatri oko 25 minuta. Prije posluživanja pospite korijanderom.

Mediteranski brudet 

Sastojci: kg raznih vrsta morske ribe (ugor, škarpina, palamida, lokarda ili bilo koje druge plave i bijele ribe), 2 žlice brašna, 2 luka, 4 češnja češnjaka, dl maslinova ulja, žlica vinskog octa, 200 g rajčica, 2 žlice pirea od rajčice, 5 crnih maslina, sol, papar, peršin


Priprema: Očistite ribu, operite je i ocijedite. Veću ribu narežite na manje komade. Posolite je, uvaljajte u brašno i popržite sa svake strane. Na ulju na kojem se pržila propirjajte sjeckani luk, dodajte sjeckane i pasirane rajčice, češnjak, masline i sve pirjajte dok se umak malo ne zgusne. Zatim ulijte ocat i kad zavrije, vratite prženu ribu u posudu, zalijte s malo vode te začinite solju i paprom. Pirjajte dok riba ne omekša. Na kraju pospite sjeckanim peršinom i poslužite uz palentu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 17
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'