Obavijesti

Lifestyle

Komentari 65

Deserti gotovi za 20 minuta - pite se pripremaju bez pećnice

Višak jaja, sira, vrhnja ili voća iskoristite za fine kreme, a od usitnjenih zobenih pahuljica, orašastih plodova, kokosovog brašna ili čokolade u prahu napravite biskvit koji se ne peče

VIDEO

Nemate li vremena za pripremu i hlađenje prhkog tijesta, iskoristite podlogu od usitnjenih keksa. Premažite je omiljenom kremom i pospite čokoladom ili dodajte sezonsko voće i uživajte u vrhunskom desertu bez komplicirane pripreme.  
Višak jaja, sira, vrhnja ili voća u hladnjaku iskoristite za primamljive kreme, a usitnjene zobene pahuljice, orašaste plodove, kokosovo brašno i čokoladu u prahu povežite s otopljenim maslacem za biskvit koji se ne peče.

Mrvičastu podlogu najprije utisnite na dno i rubove kalupa pa stavite u hladnjak da se stisne prije nego što je premažete s nekim od nadjeva. Za brzu pripremu odlična je podloga od topljene čokolade, pomiješane s mljevenim bademima ili lješnjacima i žumanjcima. Idealna je za hladne nadjeve od kremastog sira, pasirane slatke bundeve i voća. Okrugli ili četvrtasti duguljasti kalup obložite aluminijskom folijom pa prstima utisnite i oblikujte podlogu.

Za zdraviju koru iskoristite rižine i zobene pahuljice - pomiješajte ih s medom i kokosovim uljem te prelijte otopljenom čokoladom. Obložite kalup aluminijskom folijom i “energetsku” hrskavu koru nadjenite laganim kremama. Umjesto žumanjaka koji se dodaju u nadjeve za pite pripremljene u pećnici, u pite koje se pripremaju bez pečenja, nadjev učvrstite želatinom ili chia sjemenkama.

Posebno sočnu podlogu za pitu bez pečenja pripremite od mljevenih keksa, mineralne vode i slatkog vrhnja. Nadjenite je pudingom od vanilije, višnjama i šlagom te ohladite u hladnjaku. Dno okruglog kalupa prekrijte čajnim kolutićima, koje ste lagano namočili u toplo mlijeko. Obložite ih nadjevom od mljevenog maka, grožđica i mlijeka, dobro ohladite i ukrasite šlagom. Nasjeckano suho voće, marelice, šljive, trešnje i marcipan sitno nasjeckajte, prelijte rumom i ostavite pola sata.

Ravnomjerno ih rasporedite po kalupu obloženom papirom za pečenje, prelijte otopljenom čokoladom i ohladite dok ne dobijete čvrstu podlogu za pitu. Pitu od bijele čokolade pripremite s podlogom od pjenasto umućenog maslaca i šećera u prahu, ribanih jabuka i pasiranih banana te na kraju dodajte mljevene piškote.

Najbrža varijanta je priprema pita s kupovnim korama, koje se najčešće koriste za poznatu pitu mađaricu. Četvrtastu koru izrežite prema obliku i dimenzijama kalupa te ravnomjerno rasporedite pripremljeni nadjev za pitu. Kako bi podloga bila aromatičnija, obogatite je kapljicom ruma ili slatkog likera, a zobene i kukuruzne pahuljice, sjeckani orasi i bademi dat će hrskaviju teksturu ohlađenom tijestu. Na isti način, kao kod pripreme slatkih pita, možete pripremiti podloge za slane pite i tartove - iskoristite slane krekere, integralne slane pločice ili grisine. 

  • Integralni ili kremasti Koru za pitu možete pripremiti od svih vrsta keksa - integralnih, čajnih kolutića, keksa s maslacem, piškota, a posebno atraktivno izgledaju oreo crni keksi od čokolade. Iskoristite možete i kekse s kremom ili punjene nekim nadjevom. Dodajte i omiljene sjemenke te mirisne začine. 
  • Miriše na cimet i klinčiće U brzinski domaći biskvit na bazi čokolade dodajte prstohvat chillija, a odlična je kombinacija i cimeta te klinčića. Mljevene ušećerene korice naranče ili limuna, domaća rakija ili omiljeni liker također su odličan dodatak podlozi od keksa. Odlično će se slagati s kremom od instant pudinga sa suhim voćem ili onim iz kompota. 

Pita s ricottom i vanilijom 

Sastojci: 250 g integralnih keksa, 120 g otopljenog maslaca, 20 g šećera, žlica smeđeg šećera; nadjev: 80 g smeđeg šećera, 2 lista želatine, žličica arome vanilije, 500 g ricotta sira, 100 g bijele čokolade,  žlica meda

Priprema: Kalup za tart premažite maslacem i pospite žlicom smeđeg šećera. Od usitnjenih integralnih keksa, maslaca i šećera pripremite mrvičastu podlogu, pa je utisnite na dno i rubove kalupa za tart. Stavite u hladnjak. Želatinu namočite prema uputama na vrećici. Ricottu, vaniliju, šećer i med izmiksajte. Umiješate otopljenu želatinu i smjesu stavite na podlogu od keksa. Stavite u hladnjak dok se ne stisne i ukrasite bobičastim voćem.

Krostata sa sirom 

Sastojci: tijesto:  250 g keksa, 120 g maslaca, 60 g šećera u prahu, 90 g sjeckanih badema, nadjev: 600 g bundeve, malo mlijeka, 175 g smeđeg šećera, vrećica mljevene želatine, žličica cimeta u prahu, 100 g krem sira, 1⁄2 žličice đumbira, 1⁄2 žličice klinčica, 150 g čokolade, 2 žlice maslaca

Priprema: Bundevu narežite na kocke i pirjajte na laganoj vatri oko 25 minuta, po potrebi dolijevajući malo mlijeka. Za koru pomiješajte kekse, otopljeni maslac, šećer i bademe, pa sve ravnomjerno utisnite na dno i stijenke rasklopljivog kalupa. Prohladite i usitnite komade bundeve u pire.

Želatinu pripremite prema uputama na vrećici pa umiješajte u pire. Pomiješajte ga sa sirom,, šećerom, cimetom, đumbirom i klinčićem. Na podlogu posložite pripremljeni nadjev od bundeve. Na pari rastopite kocke čokolade i maslaca. Izlijte glazuru preko nadjeva i stavite u hladnjak na nekoliko sati. 

Tart s narom i limunom 

Sastojci: 150 ml slatkog vrhnja za šlag, 300 g mljevenih keksa, 60 g šećera u prahu, 4 žlice čokolade u prahu, dl mineralne vode; nadjev: 150 g tamne čokolade, 6 žlice slatkog vrhnja, preljev: 20 g maslaca, 200 g šećera u prahu, 1⁄2 dl soka od limuna, ribana limunova korica, nar

Priprema: Kalup za tart obložite papirom za pečenje. Miješalicom istucite vrhnje, šećer, čokoladu u prahu i mineralnu vodu u čvrstu smjesu. Dodajte kekse, dobro promiješajte i smjesom prekrijte dno kalupa za tart. Razlomite čokoladu na kocke i umiješajte u vruće slatko vrhnje te miješajte dok se ne rastopi.

Izlijte je u ohlađenu podlogu i ostavite da se stisne. Izmiksajte omekšani maslac, limunov sok, ribanu koricu i šećer u prahu. Prelijte glazuru po stisnutoj čokoladi i pospite očišćenim narom. Stavite u hladnjak dok se tart ne stisne.

Pita od bijele čokolade i krokanta

Sastojci: 150 g keksa, 50 g zobenih pahuljica, 60 g otopljenog maslaca, 2 žlice šećera, 4,3 dl vrhnja, 180 g bijele čokolade; krokant: 30 g blanširanih lješnjaka, 50 g oraha, 220 g šećera, žličica cimeta

Priprema: Lješnjake i orahe krupno nasjeckajte i prepecite na tavi dok ne dobiju zlatnu boju. Obložite lim papirom za pečenje. U posudu s debljim dnom stavite šećer te zagrijavajte dok se ne rastopi i potamni. Dodajte orašaste plodove i cimet. Izlijte u pripremljeni lim u tankom sloju. Kad se stisne, izlomite i stavite sa strane.

U multipraktiku izmiksajte kekse sa zobenim pahuljicama te pomiješajte sa šećerom i maslacem. Utisnite mrvičastu smjesu u kalup za tart. Ugrijte vrhnje do vrenja i maknite s vatre. Izlijte ga po kockama bijele čokolade i miješajte dok se ne rastopi. Nadjev izlijte po tijestu, posložite krokant i stavite u hladnjak na nekoliko sati da se dobro stisne.

Desert s lješnjacima 

Sastojci: podloga: 200 g smeđeg šećera. 200 g čokolade za kuhanje, 200 g lješnjaka, 2 žumanjka; nadjev:  300 g čokolade za kuhanje, 1,25 dl mlijeka, 6 jaja, 75 g šećera u prahu, 1,8 dl vrhnja, 1/2 žličice vinskog praška za pecivo, 2 žlice šećera, mljeveni lješnjaci i ribana čokolada za ukrašavanje

Priprema: U zdjelu stavite šećer i dl vode. Karamelizirajte šećer dok ne posmeđi pa dodajte čokoladu i prokuhajte. Umiješajte mljevene lješnjake i maknite s vatre. Promiješajte u vruću smjesu žumanjke, malo ohladite, pa utisnite u okrugli kalup obložen papirom za pečenje. Stavite kalup s podlogom u hladnjak. Na pari rastopite čokoladu i mlijeko. U drugoj posudi na pari umutite i skuhajte žumanjke i šećer pa dodajte rastopljenu čokoladu.

Miješajte i kuhajte dok se ne zgusne. Potopite je u ledenu vodu i miješajte dok se ne ohladi. Istucite vrhnje i dodajte čokoladnoj smjesi. Bjelanjke, prašak za pecivo i šećer istucite u čvrsti snijeg te umiješajte u čokoladnu pjenu. Namažite je na ohlađeno tijesto i stavite u hladnjak na nekoliko sati. Pospite pitu je lješnjacima i ribanom čokoladom.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 65
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'