Obavijesti

Lifestyle

Komentari 28

Dijeta u 3 faze otkriva alergije na hranu - vrlo je jednostavno

Dijeta u 3 faze otkriva alergije na hranu - vrlo je jednostavno
1

Simptomi alergije na hranu mogu biti - curenje iz nosa, svrab i suzenje očiju, osip i razne mrlje na koži, nadutost, svrab, bolovi u trbuhu, glavobolje, pretilost, kroničan umor...

VIDEO

Curenje iz nosa, svrab i suzenje očiju, osip i različite mrlje na koži, nadutost, svrab, bolovi u trbuhu, glavobolje, pretilost, stalan umor..., sve to mogu biti simptomi prikrivene alergije na neku hranu, kaže dr. Mehmet Oz. Prije nego što pojurite na test intolerancije na hranu, koji ne obuhvaća sve namirnice, a i može biti jako skup, isprobajte eliminacijsku dijetu u tri koraka.

Počnite s dvodnevnim režimom kojim ćete pripremiti tijelo za novi način prehrane, savjetuje autor dijete i Ozov stalni suradnik dr. Mark Hyman. Za prva dva dana (prva faza) preporučuje čišćenje tijekom kojeg izbacite kavu i pijte zeleni čaj koji ima mnogo manje kofeina te pijte od šest do osam čaša filtrirane vode na dan. Također izbacite industrijski prerađenu hranu i zamijenite je svježom hranom, a fast food voćem.

Prvo što savjetuju dr. Oz i Hyman jest da se sastavi popis za kupnju i kupe namirnice koje će sljedećih pet dana biti osnova prehrane. Na popisu su pileća prsa koja se mogu jesti dva puta na dan, za ručak i za večeru po 170 grama. U košarici bi se trebale naći ribe, a najpoželjnije su srdele i skuša, koje se također mogu jesti za ručak i za večeru po 170 grama po obroku.

Dreamstime

Temelj prehrane čini svježe povrće, poput brokule, kelja, poriluka, špinata, rikole i celera, koje je izvrsno za čišćenje organizma. Kod voća izbjegavajte citruse i nabavite bobičasto voće koje izvan sezone možete koristiti i zamrznuto. Za grickanje svakako kupite bademe, orahe, makadamijske orahe, pekane i bučine sjemenke, a od začina ružmarin, korijander, đumbir, češnjak, kurkumu i morsku sol.

U pet dana morate naći vremena za pet obroka - i to je drugi korak vaše dijete. Za zajutrak, između sedam i devet sati, treba popiti šalicu zelenog čaja, pojesti zdjelicu rižinih pahuljica sa žlicom badema, bučinih sjemenki i šalicom bobičastog voća. Idući je doručak, između 10 i 11, za koji je poželjno pojesti šačicu badema ili jabuku.

Ručati treba između 12 i 13, i to 170 grama kuhanih pilećih prsa, 2 šalice zelenog povrća kuhanog na pari sa žlicom maslinova ulja i pola šalice kuhane smeđe riže. Za užinu, između 14 i 15 sati, popijte šalicu zelenog čaja ili povrtnu juhu te pojedite šaku badema i šalicu malina. A za večeru, između 17 i 19 sati, pojedite šalicu povrtne juhe i 170 grama poširane skuše s istom količinom povrća i riže kao i za ručak.

Treći korak je ponovno uvođenje isključenih namirnica: soje, tofua, citrusa, mlijeka i mliječnih proizvoda, jaja, kukuruza, rajčica, patlidžana, pšenice i glutena. 

Svaku od tih namirnica treba vratiti tako da se uključi u svaki obrok tijekom dva dana. Ako ne izaziva tegobe, možete je nastaviti jesti. Druga dva dana “testirajte” drugu namirnicu i tako dok ne vratite u prehranu sve osjetljive namirnice i otkrijete kako reagirate na njih. Ta faza ponovnog uvođenja može potrajati do tri mjeseca, ali je onda pred vama život bez sputavajućih tegoba.

Fotolia

Šoping lista

  • Filtrirana voda Potrebno je piti najmanje osam čaša vode na dan
  • Riba Skuša, srdela, losos ili bakalar jedu se od 4 do 6 puta na dan
  • Pileća prsa Na jelovniku se trebaju naći od 4 do 6 puta na dan
  • Svježe ili zamrznuto voće Jabuke, kivi, borovnice, maline, jagode, dinje, grožđe i trešnje
  • Svježe ili zamrznuto povrće Poriluk, brokula, kupus, kelj, špinat, špaoge, celer, prokulice, blitva, raštika, rukola i kineski kupus
  • Smeđa riža Spremajte je kao prilog
  • Orašasto voće Bademi, lješnjaci, sjemenke bundeve, orasi i makadamije
  • Začini Ružmarin, đumbir, češnjak, korijander, curry i morska sol 

Druga faza je najteža, ali donosi olakšanje jer nestaju umor i nadutost

Najteže je razdoblje dijete, ističe dr. Hyman, drugi korak, petodnevna faza čišćenja organizma. Tada će tijelo vjerojatno žudjeti za nekim namirnicama na koje je naviklo, ali uz malo strpljenja to će brzo prestati i nastupit će osjećaj zadovoljstva u svojoj koži. Mnogima već u ovoj fazi prestanu neugodni simptomi, poput umora, osipa, glavobolje ili nadutosti.

Izbacite alkohol jer potiče rast i razvoj bakterija

Sastavite popis tegoba koje vas muče i promatrajte ih tijekom dijete. Zapisujte kako se osjećate nakon isključivanja i ponovna uključivanja pojedine namirnice. Alkohol izbacite zbog detoksikacijskih razloga, ali i zato što sadrži šećere koji pomažu gljivicama i štetnim bakterijama da se razvijaju.

Namirnice koje su isključene uvode se jedna po jedna

Kad se u trećoj fazi počnu ponovno uvoditi namirnice koje su tijekom dijete isključene, uvodite jednu po jednu jer ćete u suprotnom teško ustanoviti koja vam ne odgovara. Dva dana uvodite novu namirnicu uz svaki obrok (kukuruz za doručak u obliku pahuljica, za užinu kukuruzni kruh, uz ručak klip kukuruza, za večeru salata s kukuruzom). 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 28
VIDEO

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru