Obavijesti

Lifestyle

Komentari 19

Dijete slavnih donose probleme sa zdravljem i višak kilograma

Dijete slavnih donose probleme sa zdravljem i višak kilograma
1

Dijete slavnih kriju opasne zamke - bez dogovora s liječnikom ne izbacujte skupine hrane iz jelovnika, čuvajte se gladovanja... treba imati na umu da nisu sve dijete zdrave

VIDEO

Mnoge slavne glumice i pjevačice tijekom godina pronašle su “dobitnu kombinaciju” kojom održavaju vitku liniju, a često otkrivaju taj režim prehrane na društvenim mrežama. Iako će se mnogi povesti za njihovim savjetima, treba imati na umu da nisu sve dijete zdrave te da ih ne mogu i ne smiju svi primjenjivati.

Stručnjaci iz Britanske nutricionističke udruge upozoravaju da ne nasjedate na “čudotvorne” savjete, a usput su i otkrili pet celebrity dijeta koje treba izbjegavati u 2017.: “clean eating”, dijetu pilulama, detoksiciranje čajevima, 6:1 dijetu i dijetu zelenim sokovima. 

Miranda Kerr i Jessica Alba pobornice su dijete “clean eating”. To je prehrana kod koje se izbjegava unos industrijski prerađenih namirnica. 

The 88th Academy Awards - Vanity Fair Party - Los Angeles

- ‘Clean Eating’ prehrana temelji se na unosu lokalnih sezonskih namirnica, pri čemu se svako jelo priprema od izvornih namirnica bez industrijskih dodataka. Koncept ‘clean eating’ prehrane u nekim se dijelovima podudara s temeljnim principima pravilne prehrane, ali neke ekstremne verzije isključuju gluten, česte alergene, žitarice, voće i povrće bogato škrobom te mlijeko i mliječne proizvode - govori mag. nutr. Ana Ilić iz Hrvatskog akademskog centra primijenjenog nutricionizma. 

Stoga, dodaje, ako nemate dijagnosticiranu intoleranciju ili alergiju na ove namirnice, nema ih potrebe izbacivati iz prehrane. Na tržištu postoji niz tableta koje sadrže aktivne tvari za smanjenje tjelesne mase. Kim Kardashian je javno priznala da ih koristi.

- Većina tableta za mršavljenje djeluju na principu smanjenja apsorpcije masti iz lumena crijeva ili utječu na centre u mozgu koji reguliraju apetit, no ne preporučuje se njihovo uzimanje bez konzultacije s liječnikom, nutricionistom/dijetetičarom i farmaceutom. Dugoročno uzimanje ovakvih preparata može dovesti do smanjenja apsorpcije esencijalnih masti, vitamina topivih u mastima i mineralnih tvari - kaže Ilić te dodaje da je tome slična dijeta “teatoxes”, bazirana na unosu raznih biljnih mješavina za detoksikaciju organizma. 

I popularna dijeta zelenim napicima detoksicira organizam, iako nije znanstveno dokazano su takvi napici zaista sredstvo za mršavljenje i detoksikaciju. 

Princip 6:1 dijete, koju provodi Chris Martin iz grupe Coldplay, je da se šest dana u tjednu jede normalno, a jedan dan posti. Tijekom dana gladovanja tijelo koristi proteine mišića i masne zalihe kako bi proizvelo energiju za održavanje bioloških funkcija pa je posljedica dugotrajnog posta smanjenje masne, ali i mišićne mase te oštećenje unutarnjih organa. A cilj mršavljenja je smanjenje masne mase, a održavanje mišića. 

2016 LACMA Art + Film Gala

Zeleni sokovi mogu udebljati

Rosie Huntington-Whiteley čisti organizam i pomlađuje se zelenim sokovima. Oni donekle pomažu detoksikacijskom mehanizamu zbog poticanja rada jetre, ubrzavanja metabolizma ili poticanja regularnog pražnjenja crijeva.

Namirnice koje se koriste - avokado, orašasti plodovi, kokosovo ulje i prirodni zaslađivači - u pravilu povećavaju energetsku vrijednost ovakvih napitaka, pa ako se piju uz regularni obrok povećaju unos kalorija i više od 350 kcal, a to može dovesti do povećanja tjelesne mase.

2015 MTV Video Music Awards Arrivals

Samo Biljni čajevi i mješavine?

Pjevačica Niki Minaj provodi “teatoxes”, odnosno detoksiciranje biljnim mješavinama koje često sadrže mnogo kofeina te tvari koje djeluju kao diuretici i laksativi. Njihov unos utječe na trenutačno smanjenje tjelesne mase zbog naglog gubitka tekućine i smanjenja unosa kalorija zbog zamjene kaloričnih napitaka ili cijelog obroka šalicom čaja.

Pojačano mokrenje i čišćenje, posebice ako je riječ o proljevu, osim gubitka tekućine i pojave dehidracije dovodi i do gubitka elektrolita neophodnih za fiziološku funkciju organizma.

Ne izbacujte mlijeko, žitarice, voće i orašide iz prehrane

Ako se, primjenjujući “clean eating” prehranu, eliminiraju alergeni i namirnice s glutenom, mlijeko ili voće, to može dovesti do nedostatnog unosa pojedinih nutrijenata. Također, ako ovakva prehrana nije uravnotežena i raznolika može imati negativne posljedice na ljudsko zdravlje - od pothranjenosti do pretilosti uz razvoj bolesti koje prate ovakva stanja. 

Jednodnevni post mora biti pod nadzorom

Primjenjujući dijetu 6:1, u kojoj se šest dana normalno jede, a jedan dan u potpunosti posti, ako kratkotrajni post nije pod nadzorom, izazvat će gubitak koncentracije, umor i loše raspoloženje, a to smanjuje produktivnost. 

- Upuštate li se u razdoblje kratkotrajnog posta potrebno je napraviti detaljni plan hidracije i unosa hrane, u periodima u kojima je to dopušteno kako bi se spriječile negativne posljedice za organizam - upozorava Ana Ilić, nutricionistica Hrvatskog akademskog centra primijenjenog nutricionizma. 

Ne kupujte pilule i mješavine preko interneta

Neke biljne mješavine ili pilule mogu postati golemi problem jer se ne prodaju u ljekarnama ili drugim specijaliziranim trgovinama. Takvi proizvodi rijetko prolaze kontrolu kvalitete i mogu sadržavati tvari koje nisu dopuštene za prehranu ljudi, a posljedice su često kobne, upozorava nutricionistica Ana Ilić. 

Uz manje tableta do manje problema

Kod učestalog uzimanja tableta za mršavljenje, upozorava nutricionistica Ana Ilić, česte nuspojave su proljevi, mučnina, povraćanje, opstipacija, osjećaj umora, pojava glavobolja, povećanje krvnog tlaka i srčanih otkucaja. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 19
VIDEO

Radno vrijeme za izbore: Evo kako danas rade trgovine
KAKO RADE TRGOVINE I ŠOPING CENTRI

Radno vrijeme za izbore: Evo kako danas rade trgovine

Neke trgovine danas neće raditi zbog parlamentarnih izbora. A ako ipak planirate ići u kupnju, dobro provjerite kada ćete ići jer većina prodavaonica ima skraćeno radno vrijeme

Nepristojne hotelske navike s kojima trebate odmah prestati
PRISTOJNO PONAŠANJE

Nepristojne hotelske navike s kojima trebate odmah prestati

Baš kao kod kuće, i hoteli imaju brojna pravila ponašanja, to je suživot te je bitno pokazati poštovanje prema osoblju, nisu oni ničije sluge. Stručnjak u hotelijerstvu podsjeća na pristojnost
Uz ovaj začin ćete brže skinuti kile - ako ga uzimate svaki dan
SIGURNO GA IMATE KOD KUĆE

Uz ovaj začin ćete brže skinuti kile - ako ga uzimate svaki dan

Istraživanje je otkrilo zanimljive činjenice o začinu koji je čest u kuhinji te ima specifičan okus. Može se konzumirati u slanim, ali i slatkim jelima, a odličan je zato ubrzava metabolizam