Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Dječja mašta bolje će se razviti uz skrivača, nego uz igračke...

Dječja mašta bolje će se razviti uz skrivača, nego uz igračke...

Za optimalan razvoj djetetova mozga potrebna interakcija s drugim ljudima i okolišem te rješavanje zadataka kroz igru, poput igre skrivača

VIDEO

Neurolozi su otkrili da je za optimalan razvoj djetetova mozga potrebna interakcija s drugim ljudima i okolišem te rješavanje zadataka kroz igru, poput igre skrivača, navode Kim John Payne i Lisa M. Ross, autori knjige “Simplicity parenting: Using the Extraordinary Power of Less to Raise Calmer, Happier, and More Secure Kids”.

- Gledanje televizije ne zahtijeva promišljanje o rješavanju bilo kakvih problema, stoga djeca od gledanja televizije neće imati nikakvih razvojnih koristi. Američka akademija pedijatara izdala je izvješće u kojem upozoravaju kako djeca do druge godine uopće ne bi trebala gledati televiziju, dok bi starija djeca trebala imati ograničenja - kažu autori.

Ikona stila Marija Antoaneta pratila je parišku uličnu modu
Ikona stila Marija Antoaneta pratila je parišku uličnu modu

Reakcija kumulativnog stresa

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Stalan priljev negativnih informacija prepunih nasilja s televizijskih ekrana i bombardiranje reklamama naš svijet čini kaotičnim i ponekad se u njemu teško snaći.

- Ni odraslima nije lagano, no djeca se svakodnevno bore sa stresom izazvanim stalnom lavinom stimulansa, što u konačnici može rezultirati promjenama u ponašanju. Mi smo to nazvali reakcijom kumulativnog stresa (cumulative stress reaction, CSR) - rekli su autori te nastavljaju kako su se kroz rad vrlo često susretali s djecom koja pate od takve reakcije.

- Djeca dolaze pod velikim stresom, anksiozni i nervozni, što su sve simptomi CSR-a. Pate od poremećaja pažnje i koncentracije, imaju potrebu kontrolirati sve oko sebe i postaju premalo prilagodljivi, a nedostaje im empatije - upozoravaju autori Payne i Ross.
Naravno, život djeteta niti može niti treba biti potpuno bez stresa jer će sigurno u nekom trenutku pasti sa stabla, posvađati se s prijateljima ili nešto slično, no takva iskustva su korisna i uče ih strpljenju, razumijevanju, ali i ponašanju u raznim situacijama.

Kraljice-ratnice koje su postale sinonimi za hrabrost i snagu
Kraljice-ratnice koje su postale sinonimi za hrabrost i snagu

- Problem je kad je dijete u konstantnom stresu. Njegovo strpljenje i razumijevanje tad ne raste, nego se smanjuje i rezultira ranije navedenim simptomima - pojašnjavaju autori.

Uz manje stresa, djeci treba omogućiti jednostavnost, dati im prostora da istražuju i rastu.

Stvorite dnevnu rutinu

- Ako ste ispunili mjesto za igranje ili cijelu sobu hrpom igračaka, djetetu ste dali previše izbora, čime ste mu onemogućili razvijanje normalnim, umjerenim tempom. Dijete će postati zahtjevno i stalno će htjeti više i više. Mjesto za igranje moglo bi postati mjesto zahtijevanja sve većih materijalnih stvari, umjesto mjesta na kojemu se razvija mašta i na kojem je dijete slobodno - upozoravaju autori te nastavljaju kako biste se trebali riješiti igračaka koje djetetu više nisu zanimljive ili ne služe njegovu razvoju.

Aristotelov model: Svaka priča o proizvodu ‘piše’ se u tri dijela
Aristotelov model: Svaka priča o proizvodu ‘piše’ se u tri dijela

- Zato djeca često potrgaju lutke. Dosadne su im, ne mogu ih mijenjati pa samim time manje paze na njih - rekli su.

Uz mjesto za igru i manje televizije, omogućite djetetu strukturirani dan.

- Stvorite rutinu. Svakoga dana jedite u isto vrijeme i u isto vrijeme čitajte priče. Djeca trebaju predvidivost jer bez toga ne mogu učiti o sebi i svijetu - kažu autori Payne i Ross. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Super trik kako ukloniti korov - jednostavan i prirodan recept
POMAŽE

Super trik kako ukloniti korov - jednostavan i prirodan recept

Ovaj trik pomaže kod korova koji izbija između pločica u dvorištu, ali i onog koji vam raste po vrtu. Kako se radi o prirodnom pripravku, postupak je potrebno ponoviti nekoliko puta

7 seksualnih grijeha: Ove stvari nemojte prakticirati ako želite imati dobar seksualni život
OTKRILI STRUČNJACI

7 seksualnih grijeha: Ove stvari nemojte prakticirati ako želite imati dobar seksualni život

Istraživanje je ukazalo na niz čimbenika koji rezultiraju seksualnim nezadovoljstvom, od nedostatka komunikacije te nedovoljnog znanja o seksualnom zdravlju i užitku
Znate li čemu metalni dio na pakiranju salame zapravo služi?
KOJE OTKRIĆE!

Znate li čemu metalni dio na pakiranju salame zapravo služi?

Među komentarima uz objavu se našlo svega, od onih oduševljenih otkrićem do sumnjičavih. Napišite što vi mislite o ovoj metodi i slažete li se da metalni dio služi za to