Obavijesti

Lifestyle

Komentari 68

Do lijepih nogu: Odlični trikovi kako se riješiti proširenih vena

Do lijepih nogu: Odlični  trikovi kako se riješiti proširenih vena
1

Želite li ponovno ponosno pokazivati svoje noge, sad imate priliku. Ovdje je nekoliko vrlo korisnih savjeta kako se uspješno boriti protiv proširenih vena

VIDEO

Deset većih plodova divljeg kestena uberite u šumi, zatim ih što sitnije sameljite i stavite u manju teglicu. Nakon toga kesten prelijte s dva decilitra alkohola te ga potom ostavite na prozoru sedam tjedana. Smjesu se procijedi i drži u manjoj bočici.

Ovaj tradicionalni melem može se primjenjivati svakodnevno tako da se blago umasira na bolno područje. No i nevenova mast efikasno je sredstvo protiv proširenih vena. Ova mast korisna je kod upaljenih vena, s ili bez rana.

- Za proširene vene, a naročito ako je već razvijen i ulcus cruris (otvorena rana na potkoljenici), izuzetno je korisna ljekovita kupelj od korijena i cvijeta crnog sljeza. Toplu kupku treba napraviti svaki drugi dan. Skuhajte jači čaj, izlijte u lavor i u njega umočiti noge. S toplim čajem treba polijevati i po potkoljenici. Kupka traje 15 minuta, a nakon toga na ranu se stavlja ulje gospine trave i nevena - otkriva stručnjakinja, dr. Ksenija Krajina-Pokupec.

Napominje da ključ oporavka leži u promjeni životnih navika - izbjegavanje dugotrajna stajanja i sjedenja te hodanje i redovite tjelovježbe. No odlučite li se za fitoterapiju pomoći će vam čaj na bazi lista ili korijena koprive te kestena zbog sastojka escina i eskulina koji jačaju stijenku krvnih žila i kapilara, zatim kamilice koja ima protuupalno djelovanje, lazarkinje koja sprečava stvaranje ugrušaka i pirike koja u kombinaciji sa salicilnom kiselinom u svojem sastavu jača vezivno tkivo.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
DPA/PIXSELL

Od tih biljaka može se napraviti i mješavina čaja koji treba piti oko litre na dan. Uz čaj je dobro piti i biljne kapi za cirkulaciju te jačanje stijenki vena i kapilara s esculinom kao osnovnom aktivnom ljekovitom tvari. Uz čaj se obavezno piju i biljne kapi za cirkulaciju i jačanje stijenki vena i kapilara s esculinom kao osnovnom aktivnom  ljekovitom tvari. 

Noge treba mazati i odgovarajućim gelom ili tonikom protiv proširenih vena. Uvijek se utrljavaju odozdo prema gore, tj. prema srcu. Kapilare se lagano mažu polukružnim pokretima. U raznim pripravcima eterična ulja ružmarina, borovice, eukaliptusa ili mente pomoći će proširenim venama, a dodatno na kapilare još jako dobro djeluju i ulja citrusa, objašnjava stručnjakinja, dr. Ksenija Krajina-Pokupec.

  • Divlji kesten Sadrži saponine, vitamin B i C, escin, polisaharide, masno ulje, bjelančevine i minerale. Escin djeluje na smanjenje edema i povećava otpornost kapilara. Divlji kesten zato je idealan saveznik u borbi s proširenim venama. 
  • Gotu kola Raste u Aziji i sadrži aminokiseline, flavonoide, triterpene, eterično ulje i masne kiseline. Preporučuje se uzimanje 200 mg ekstrakta nekoliko puta dnevno. Gotu kola pomaže i kod kronične venske insuficijencije.
  • Lovor i metvica Eterična ulja lovora i paprene metvice imaju snažno analgetsko djelovanje tako da se često primjenjuju u aromaterapijskim recepturama za liječenje problema proširenih vena. Aromaterapeuti često koriste i ekstrakt gospine trave, oštrolisne veprine te hamamelisa. 

Recept od divljih kestena za kapilare i proširene vene

Za kućnu terapiju protiv proširenih vena preporučuje se lijek od divljih kestena. Uzmite pet jezgri divljeg kestena i dobro ih izmrvite te ih uspite u litru vode. Kuhajte sve dok se na površini ne počne stvarati pjena. Maknite s vatre i pričekajte dok se ne ohladi. Tekućina se koristi za mazanje oboljelih vena. Kao i za svaki drugi lijek, uvijek obavijestite svojeg liječnika. 

Dreamstime

I domaći čaj od koprive sjajan je za cirkulaciju 

Pomiješajte list ili korijen koprive, plod borovnice, stolisnik, imelu i ružmarin. Od te mješavine svaki dan skuhajte litru čaja i kroz dan ga pijte malo po malo. Zasladite po želji ili dodajte malo limuna. Ako imate visoki tlak, borovicu i ružmarin treba zamijeniti glogom ili nekom za vas odgovarajućom biljkom.

Ako imate šećernu bolest ili povišene masnoće i masnu jetru ili ste pretili, ova mješavina treba biti drugačija. O tome odlučuje liječnik kad obavi anamnezu te tek tada odredi koje ljekovito bilje i u kojoj količini treba propisati.

Toplo-hladno tuširanje i odmor uz dva jastuka

Najbolje je da dva jastuka stavite ispod potkoljenice, a ne samo pod pete jer će vam stradati koljena, savjetuje Ksenija Krajina-Pokupec i dodaje da jastuci trebaju doseći do koljena tako da su na njima cijele potkoljenice.  Dobro je i redovito tuširati bolne noge hladnom, toplom, pa opet hladnom vodom. 

Odvojite 60 minuta za noge koje vas nose 

Sat vremena šetnje dnevno bit će dovoljno za zdravlje nogu, no doktorica preporučuje i vožnju bicikla, plivanje, jogu, pa čak i vježbanje u bazenu. Bitna je i pravilna prehrana koja će smanjiti pretilost i provođenje aktivne fitoterapije s liječnikom.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 68
VIDEO

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite
PROGNOZA ZA DANAŠNJI DAN

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 28. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...
KRAJ KORIZME

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota čine vazmeno trodnevlje koje započinje u četvrtak, na posljednji dan korizme. To je sjećanje na posljednju Isusovu večeru, na njegovu patnju...
Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru