Obavijesti

Lifestyle

Komentari 21

Domaći lijekovi: Češnjak rizik od prehlade smanjuje za 63%

Domaći lijekovi: Češnjak rizik od prehlade  smanjuje za 63%

Znanstvenici smatraju da otprilike 1 i 1/2 šalica pileće juhe može smanjiti upalne procese u plućima. Mrkva sadrži vitamin A koji jača imunitet, a piletina donosi cink koji pomaže kod groznice

VIDEO

Najbolja obrana od virusa je jačanje imuniteta pravilnom, uravnoteženom prehranom. Zbog nekvalitetne prehrane tijelo je podložnije infekcijama, a i sam oporavak traje puno dulje.

Namirnice koje je korisno uvrstiti u prehranu su one koje sadrže nutrijente važne za jačanje imuniteta - kvalitetne izvore proteina, dobrih masnoća, antioksidansa, ali i probiotika. Naime, za neometan rad imuniteta valja paziti na probavu jer su dobre bakterije u debelom crijevu i ravnoteža crijevne mikroflore odgovorni za cjelokupno zdravlje. Zato u prehranu treba uvrstiti kvalitetne fermentirane mliječni proizvode poput jogurta i kefira.

Pokretanje videa...

01:21

- Unos bakterija mliječne kiseline pospješuje zdravlje probavnog, a time i imunološkog sustava. Bore se protiv patogena u crijevima proizvodnjom antimikrobnih spojeva, čime štite imunitet - kaže dipl. ing. nutricionizma Sandra Marić Bulat.

Nastavlja da je i češnjak dobar protiv prehlade. Njegova ulja i aktivna tvar alicin ulaze u dišni sustav kroz krvotok i ublažavaju respiratorne tegobe. Zbog alicina, češnjak posjeduje protuvirusno i antibakterijsko djelovanje. Ima ozbiljne znanstvene potvrde da uništava bakterije, gljivice, viruse i parazite. Snažno djelovanje češnjaka potvrđeno je i u obrani od respiratornih bolesti, kao što su prehlade, astma, bronhitis, pa čak i tuberkuloza. Nasjeckajte ga 10-ak minuta prije jela jer će njegovo djelovanje biti jače.

- I voće, među kojem je trenutno sezona nara, sadrži antioksidanse koji smanjuju simptome prehlade. Djeluju antimikrobno protiv bakterija koje uzrokuju mnoge respiratorne bolesti. Nar je bogat i vitaminom C koji vrlo brzo smanjuje simptome prehlade – kaže Marić Bulat. Dodaje da se visoke doze vitamina C dobivaju i iz limuna.

- One su ključni sastojak jačanja imunološkog sustava i pomažu u zadržavanju štetnih slobodnih radikala. Limun također pomaže u smanjivanju upalnih procesa u cijelom tijelu – dodaje nutricionistica.

Virusi prehlade za 60 minuta stižu u naše tijelo
Virusi prehlade za 60 minuta stižu u naše tijelo

Napominje i da redovit unos kivija smanjuje učestalost, trajanje i težinu simptoma infekcija gornjih dišnih puteva, a pomaže i kod upala grla. Med pak prirodno smiruje bol u grlu i djeluje kao sredstvo za suzbijanje kašlja. To omogućuje tijelu da pojačava svoj imunitet u borbi protiv infekcija i groznice. Med se može jesti sam nekoliko puta dnevno, a dobro je ujutro popiti čašu mlake vode s par kapi limuna i malo meda koji će potaknuti izlučivanje sline i obranu od infekcija.

Pileća juha ima snažno protuupalno djelovanje, te ublažava simptome infekcija gornjih dišnih puteva, kaže mag. ing. nutricionizma Sandra Marić Bulat.

- Domaća pileća juha sadrži sastojke koji obiluju vitaminima i mineralima. Primjerice, mrkva tijelo opskrbljuje vitaminom A važnim za sluznicu te hranjivim tvarima koje igraju ulogu u imunološkom odgovoru, a piletina sadrži cink koji pomaže u borbi protiv groznice. Piletina također pomaže u oporavku tjelesnog tkiva jer sadrži aminokiselinu cistein – pojašnjava nutricionistica Marić Bulat.

Kajenske i crvene čili papričice pak, nastavlja, sadrže kapsaicin koji ne samo da daje ljuti okus hrani već ima i protuupalna svojstva te ubrzava metabolizam i termogenezu.

Zato papričice ‘razbijaju’ začepljenost nosa i pluća, jačaju imunološki sustav, što je vrlo korisno tijekom sezona prehlade i gripe.

- Octena kiselina, aminokiseline i kalij čine i jabučni ocat djelotvornim protiv prehlade. Također, ublažava glavobolje uzrokovane hladnoćom i smiruje grlobolju. Možete ga piti s mlakom vodom, limunom i žličicom meda – dodaje nutricionistica.

Studija otkrila da su virusi opasniji ako se zarazite ujutro
Studija otkrila da su virusi opasniji ako se zarazite ujutro
  • 10 MINUTA ostavite da sjeckani češnjak da odstoji prije nego što ga dodate jelu, tako se aktiviraju ljekovita svojstva.
  • 70 POSTO češnjak smanjuje trajanje prehlade. Dobar je i za prevenciju jer smanjuje rizik od prehlade za 63 posto, pokazala je studija britanskog centra Garlic Centre.
  • 60 SEKUNDI u mikrovalnoj može ‘deaktivirati’ ljekoviti spoj alicin, kao i 45 minuta u pećnici, pokazala je studija Sveučilišta u Pennsylvaniji.

TOP BORCI PROTIV SEZONSKIH VIRUSA I BAKTERIJA

1. 40 POSTO dnevne potrebe za vitaminom C zadovoljava sok jednog nara. Vitamin C jača imunitet, a time i obranu od virusa i bakterija.

2. 10 MILILITRA (2 žličice) prije spavanja olakšava kašalj noću. Med se pokazao učinkovit i kao sastojak lijekova za smirivanje kašlja, tvrde stručnjaci Klinike Mayo.

3. 2 ŽLICE sjeckanog đumbira natopi se u vrućoj vodi i pije kao lijek protiv simptoma prehlade i gripe za odrasle, stoji u nalazima Sveučilišta u Marylandu.

4. 53 MILIGRAMA vitamina C nalazi se u 100 grama limuna, a preporučena dnevna doza iznosi 75 miligrama

5. 1 ŽLIČICA jabučnog octa miješa se s 2,5 dl vode da biste dobili razrijeđeni napitak jer je koncentrat prejak

6. 2 DANA trajala je grlobolja kod ljudi koji su jeli kivi, a kod onih koji nisu trajala je pet dana, pokazala je studija novozelandskog sveučilišta Massey University

7. 1 PRSTOHVAT ljutih začina poput čilija ili kajenskog papra dobro je svakodnevno dodati u jela jer djeluju protuupalno i ubrzavaju metabolizam, a tako jela 'traže' manje soli i sprečavate zasoljavanje

Fotolia

8. 12 MOLEKULA u prahu kurkume djeluje protuupalno, a 10 su antioksidansi

9. 87 POSTO liječnika smatra da je pojačana hidracija važna kod prehlada, a super pomoć je pileća juha, pokazalo je opsežno istraživanje Američka akademije obiteljske medicine

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 21
VIDEO

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak
Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje