Obavijesti

Lifestyle

Drvo poezije: Tisuću glasova današnjice u stihovima

Drvo poezije: Tisuću glasova današnjice u stihovima
6

Škotski umjetnik kojeg nazivaju "Text-art Banksy", Robert Montgomery, jučer je predstavio instalaciju napravljenu od tisuća stihova iz cijelog svijeta

Nakon što je nazvan vandalom, punk umjetnik i kako ga još nazivaju “text-art Banksy”, škotski umjetnik Robert Montgomery predstavio je svoj posljednji pothvat i to u suradnji s tvrtkom Julius Meinl - otvorio je umjetničku instalaciju “Poet- tree – A Thousand Voices today”. (Drvo poezije: Tisuću glasova današnjice)

 

Instalacija slavi kreativnost stvorenu za vrijeme popularne inicijative tvrtke Julius Meinl “Platite kavu stihom” koja je omogućila desecima tisuća potrošača da svoju kavu ili čaj plate s napisanim stihom na Međunarodni dan poezije.

Smještena u Finsbury Avenue Square-u u londonskom Cityju, instalacija se sastoji od pjesama koje su napisali ljubitelji kave iz cijelog svijeta, koje vise poput lišća s velikog stabla. Instalacija sadrži i Robertovu pjesmu napravljenu od LED lampica kojom se trudi pokazati kako poezija može napraviti svijet boljim te da može vratiti magiju poezije u gradove koji su ugušeni zgradama, betonom i zidovima.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

 

Inicijativa “Platite kavu stihom” u Hrvatskoj se održava treću godinu zaredom, a zadnje dvije godine postala je i globalni projekt u kojem su ove godine sudjelovale 34 zemlje s ukupno 1.294 ugostiteljskih objekata – time smo i ove godine dokazali moć poezije i zajedno stvorili desetke tisuće stihova. 

Julius Meinl je ovaj tjedan u Milanu postavio tisuće stihova na mostu preko rijeke Navigli. U drugim zemljama širom Europe, stihovi će biti predstavljeni javnosti putem knjiga poezije koje će biti smještene na Julius Meinl lokacijama kako bi inspirirali ljude koji piju kavu, ili će biti objavljene na internetu.

Govoreći o kampanji “Platite kavu stihom”,  Robert Montgomery je rekao: “Ušao sam u ovaj projekt s tvrtkom Julius Meinl da vidimo da li zajedno možemo pokrenuti diskusiju o poeziji u javnosti. Tema mojih radova je približiti poruku poezije ljudima i pojačati svjesnost o poeziji u javnosti.”

Te je dodao: "Ovo je bila posebna prilika za stvaranje djela koje predstavlja tisuće različitih glasova i kolektivno slavi kreativnost i poeziju."

 

Generalni direktor tvrtke Julius Meinl, Marcel Löffler je rekao: "Nasljeđe našeg branda čvrsto je ukorijenjeno u kulturi bečke kavane – ona je uvijek bila prostor za kreativnost i inovativno djelovanje. Partnerstvo s Robertom Montgomeryjem, koji je bio inspiriran pjesmama napisanim od obični ljudi koji su platili svoju kavu poezijom, pruža nam jedinstvenu priliku da predstavimo simbiozu odnosa kave i kreativnosti. "

 

Robert Montgomery, koji je posljednji put izlagao u Londonu u listopadu 2015. u Royal Festival Hall-u, imao je priliku svoj dosadašnji rad prethodno izlagati od Cer Modern muzeja u Ankari, C24 u New Yorku, Jardin des Tuileries u Parizu, te na ulicama istočnog Londona.

Njegovi radovi ponekad su izrađeni od neonskog svjetla, ponekad gore u  plamenu, a ponekad pod okriljem noći preljepljuju velike reklamne panoe. Njegove lirske stihove teško je ne primijetiti, a poznato je da izazivaju iskru koja poeziju izvlači van prostora knjižnice i na ulice.

Umjetničko djelo Poet-Tree: A Thousand Voices bila je dostupna je za javnost na lokaciji Finsbury Avenue Square u Londonu, gdje su prolaznici imali mogućnost dodati svoj stih na stablo ili uzeti poneki stih sa stabla.

 

Saznajte više o projektu “Platite kavu stihom” i instalaciji Roberta Montgomeryja, posjetite: https://www.facebook.com/JuliusMeinlCroatia/ ili https://www.meinlcoffee.com/hr/.

Pratite nas I na društvenim mrežama pomoću #PayWithAPoem i #PoetryForChange.

 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete
LIJEPE BOJE

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete

Izborna večer inspirirala je naše dame u politici da biraju boje, kako bi se istaknule u moru muškaraca koji su birali tamno odijelo i košulju. Donosimo zanimljive modne kombinacije političara
'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'