Obavijesti

Lifestyle

Komentari 45

Evo kako će vam u štiklama biti ugodnije, a hod elegantniji

Evo kako će vam u štiklama biti ugodnije, a hod elegantniji
1

Tijekom života stopala pet puta obiđu zemaljsku kuglu - problemi poput plikova, žuljeva ili upala burzi (jastučića koji olakšavaju kretanje tetiva, mišića i kostiju) znak su preopterećenja

VIDEO

Uska obuća, balerinke ravnih potplata i visoke štikle mogu ostaviti trag na zdravlju stopala. Žuljevi, kurje oči i uganuća gležnja samo su neke od posljedica nošenja lijepe, ali neudobne odjeće. 

Ljetna obuća treba biti udobna, stabilna, dovoljno elastična i od materijala koji ne izazivaju pojačano znojenje. To se odnosi i na cipele s visokom potpeticom, a ortoped dr. Željko Markovac ističe da dugotrajno i isključivo nošenje potpetica može dovesti do skraćenja mekih tkiva stražnje strane gležnja i potkoljenice. 

- Optimalan način hoda je u obući mekših potplata koja dobro rasterećuje stopalo i omogućuje pravilnu krivulju opterećenja. Ona je specifična za zdrava, elastična i dobro oblikovana stopala - kaže Marković i naglašava da ako nemate problema s omiljenim parom potpetica ili balerinki, slobodno ih nastavite nositi jer liječničku pomoć trebaju stopala nepravilnog oblika. 

Problemi poput plikova, žuljeva ili upala burzi (jastučića koji olakšavaju kretanje tetiva, mišića i kostiju tako što smanjuju trenje) znak su preopterećenja, pa je bolje da ženstvene štikle zamijenite udobnijim parom obuće. Ultravisoke potpetice prisiljavaju stopala na neprirodan položaj zbog čega je prednji dio pod pojačanim stresom, a tijekom pritiska može doći do upala. 

507278720

- Kako biste to izbjegli, prijeđite na modele s potpeticama nižim od pet centimetara u kojima je položaj stopala prirodniji, ali ni njih nemojte nositi stalno - kaže ortoped i upozorava da ni ravnu balerinku nije preporučljivo stalno nositi, kao ni cipele s petom od 12 centimetara. 

- Mijenjati obuću i tako trenirati vlastite noge je puno bolje - savjetuje Markovac. Ortoped naglašava da prije svega treba voditi brigu o udobnosti. 

- Nažalost, žene su često žrtve mode kojoj nije stalo do zdravlja korisnika. Optimalno je, ako si to možete priuštiti, imati različite cipele za različite prilike - višu potpeticu za svečane prilike, radne cipele s potpeticama od četiri do pet centimetara - kaže Markovac. Dodaje i da na udobnost utječe nekoliko faktora, a to su podloga po kojoj hodamo, kvaliteta potplate i uloška u cipeli, kao i gornji dio obuće. 

- Gel ulošci dodatno rasterećuju stopalo, ali nisu lijek za sve. Uložak treba odabrati u dogovoru s ortopedom ili fizijatrom. Zdravom stopalu u svakodnevnim aktivnostima neće biti potreban. Ali potrebno je zamijeniti tanku potpeticu širom kako bi cjelokupna težina mogla biti raspoređena po većoj površini - napominje ortoped te naglašava i da vježba čini majstora.

- Brzo hodanje, trčanje, trbušnjaci, vježbe za leđa i vježbe koordinacije olakšavaju hod u štiklama. Ako ste u formi, lakše ćete svladati napore nošenja visokih peta, koje treba naučiti nositi i u tome se ne smije pretjerivati - zaključuje Markovac. 

Fotolia
  • Birajte širu i mekanu obuću Obuća s uskim, špičastim vrhom stišće čitav prednji dio stopala, a to s vremenom može uzrokovati bolove u živcima, plikove i deformacije stopala. 
  • Pazite na broj Mnoge žene reći će da se zbog ljepote isplati malo trpjeti, no manji broj cipela donosi ozbiljne probleme, poput artritisa, kurjih oči i deformaciju nožnog palca hallux valgus (takozvane čukljeve). 
  • Dobro prozračite obuću Uska i neudobna obuća izaziva gljivične infekcije koje će se lako razbuktati ako je noga znojna. Zato je bitno redovito zračiti omiljeni par cipela. 
  • Pet centimetara za udobnost Svakodnevno hodanje bit će lakše ako se odlučite za što manju potepticu, a najidealnija je ona od pet centimetara. Ultravisoke štikle ostavite za svečane prigode. 
  • Ulošci za lakši hod Ako se nikako ne možete odreći života na visokoj peti, spas potražite u silikonskim jastučićima za cipele. Njih smjestite u prednji dio cipele da noga ne bi klizila prema naprijed. Tako će se smanjiti moguća bol i žuljevi. 
  • Platforma je spas Stopala se pri hodu pokušavaju savijati, no krute se platforme bore protiv njih. Ako je potpetica platforme mnogo viša od razine na kojoj su nožni prsti, stvara se i pritisak na metatarzalne kosti stopala. Stoga odaberite ravnije platforme koje su gotovo paralelne s tlom - pritisak na stopala je manji, no kruti potplat je i dalje zapreka prirodnim pokretima. No ako visoku petu volite zbog elegancije, platforme su idealan izbor.

Za lagan korak birajte modele koji učvršćuju gležnjeve

To su najčešće jednostavne ljetne sandale s remenčićima oko gležnjeva i što debljom potplatom. Pri kupnji cipela potrudite se pronaći one u kojima će noga biti što stabilnija, a stopala će vam biti zahvalna. Upravo zato su od svih cipela s visokom petom čizme najudobnije, no tijekom ljetnih mjeseci nemoguće ih je nositi, pa su sandale najbolji izbor. 

Najgori izbor su tanke potpetice i potplate

Jednostavno je, što je  tanja potpetica, to je veća bol. Nakon višesatnog nošenja i napora koji je potrebno uložiti u održavanje balansa, štikle će postati nevjerojatno neudobne. Kako se to ipak ne bi dogodilo, spas potražite u debljim petama koje su puno stabilnije, a osim toga, trenutačno su i jako moderne.

Osim tankih potpetica, treba izbjegavati i tanke potplate koji mogu uzrokovati grčeve i jaku bol u stopalima. Odaberite platforme umjerene visine koje će ublažiti pritisak te pomoći da vrijeme provedeno u štiklama prođe što udobnije i bezbolnije. 

Luk pokazuje zdravstveno stanje stopala 

Prije kupnje bilo kakve obuće obavite mali test. Mokrim stopalom stanite na papir, zakoračite i pogledajte otisak. Ako se vidi polovica luka, imate normalna stopala. Vidi li se gotovo čitavo stopalo, luk je spušten, a ako se vidi tek tanka crta koja povezuje prednji dio stopala s petom, luk stopala je visoko podignut. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 45
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'