Za razliku od klasičnih juha na kakve smo navikli, ove se jedu hladne i odlično su osvježenje za ove vruće ljetne dane. Osim toga, bogate su vitaminima i mineralima
Hladne juhe - od pršuta i dinje, na španjolski način, od cikle...
Španjolska hladna juha
Sastojci: manji krastavac, mala zelena paprika, 1/2 crvene paprike, 500 g rajčica, 2 češnja češnjaka, 3 žlice maslinovog ulja, 2 žlice bijelog vinskog octa, žlica soka limuna ili limete, 2 žlice pirea od rajčice, 450 ml soka od rajčice, sol, papar, bosiljak
Priprema: Krupno naribajte pola krastavaca, a drugu polovicu sitno nasjeckajte. Nasjeckajte i crvenu papriku i pola zelene. Drugu polovicu sitno sjeckane zelene paprike dodajte ribanim krastavcima. Ogulite rajčice i izmiksajte ih u blenderu zajedno s zgnječenim češnjakom. Dodajte ulje, ocat, sok od limuna te miješajte dok ne dobijete glatku smjesu.
Smjesu od rajčica dodajte ribanim krastavcima i paprikama, te dobro promiješajte. Ulijte sok od rajčica, začinite te izmiješajte. Pokrijte zdjelu prozirnom folijom i ostavite u hladnjaku barem 6 sati kako bi se dobro rashladilo i svi okusi proželi.
Zeleni gazpacho
Sastojci: manja rajčica, 2 zelene paprike, krastavac, luk, 100 g bijelog kruha, 2 češnja češnjaka, dl vinskog octa, sol, papar, 2 žlice sjeckanog kopra, 1⁄2 svežnja peršinovog lišća, 6-8 dl mesnog temeljca ili juhe; za ukrašavanje: krastavac, žuta paprika, crvena paprika, rajčica
Priprema: Kruh star jedan dan namočite u juhu. Krastavac ogulite, a rajčici skinite kožicu. Papriku očistite, te sve narežite na kocke. U električnu miješalicu stavite nasjeckano povrće, namočeni kruh, češnjak, maslinovo ulje, ocat, peršin i kopar.
Zalijte sve ohlađenim temeljcem ili juhom. Dobro izmiješajte dok ne dobijete kompaktnu smjesu. Juhu ulijte u čaše, začinite paprom i solju. Ostavite u hladnjaku neka se hladi 2 do 3 sata. Prije posluživanja ukrasite sjeckanim povrćem.
Hladna juha od dinje s pršutom
Sastojci: kg i 1⁄2 dinje, manji krastavac, žuta paprika, dl soka od rajčice, sok limete, žlica maslinovog ulja, sol, žličica češnjaka u prahu, nekoliko kapi tabasco umaka, 100 g pršuta, metvica
Priprema: Ogulite krastavac i očistite papriku. Sitno ih nasjeckajte, a dinju izrežite na manje kocke. Dio narežite na manje ploške koje ostavite za ukras. Stavite kockice povrća i dinje u blender pa dobro izmiksajte. Dodajte maslinovo ulje, iscijeđeni sok limete, malo tabasca, sol i češnjak u prahu.
Sve još jedno usitnite u blenderu, po potrebi miksajte u više navrata dok ne dobijete glatku smjesu. Pomiješajte je sa sokom od pasirane rajčice. Dobro ohladite juhu i poslužite u desertnim čašama s komadićima sjeckanih dinja, ukrasite rolicama pršuta i listićima metvice.
Hladna juha od cikle
Sastojci: vezica peršina, 2 mlada luka, sol, 5 listova cikle, 6 mladih cikli, 3 dl vrhnja, l soka od ukiseljene cikle, 3 krastavca, limun, sol, papar, 2 žlice octa
Priprema: Ciklu skuhajte te nasjeckajte na kocke. Vodu ostavite i u nju dodajte dvije žlice octa. Peršin i mladi luk usitnite u električnoj sjeckalici. Stavite u zdjelu za juhu i umiješajte kocke cikle. Dva lista cikle nasjeckajte, a ostale ostavite za ukras. Sjeckane listiće dodajte u zdjelu. Krastavac operite, ogulite i narežite, pa stavite u zdjelu za juhu.
Manji dio nasjeckajte s korom i ostavite sa strane. Štapnim mikserom u zdjeli dobro izmiksajte sve pripremljene sastojke. Postepeno dolijevajte ukiseljenu vodu u kojoj se cikla kuhala, a zatim i kiselo vrhnje. Posolite, popaprite, po želji dodajte malo šećera i poslužite hladno. Prije posluživanja ukrasite sjeckanim krastavca i listovima cikle.