Obavijesti

Lifestyle

Komentari 328

HZJZ: I dalje dezinficirajte te pažljivo s odjećom i cipelama

HZJZ: I dalje dezinficirajte te pažljivo s odjećom i cipelama
1

U Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo pojasnili su nam kojih se mjera još uvijek treba obavezno držati prilikom povratka iz kuće, a donosimo i pravila koja je dobro imati na umu

VIDEO

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: 'Imamo 39 novozaraženih, 481 ukupno, zaražena i 2 policajca'

 Dok traje opasnost od zaraze korona virusom, svi koji imaju neke respiratorne simptome pri izlasku iz kuće trebaju nositi maske,  kako bi zaštitili ljude oko sebe od širenja  virusa. Za zdrave ljude ona nije obavezna, kažu u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ), odgovarajući na činjenicu da je veliki broj građana zbunjen različitim porukama koje stižu sa svih strana. Dio tih  preporuka stiže i iz drugih zemalja, gdje se zaraza korona virusom puno jače proširila, pa većina građana zapravo više ne zna što im je činiti.

- Treba imati na umu sve one mjere koje vam i samima padnu na pamet kad razmišljate o tome kako povećati zaštitu vas i vaših ukućana, kaže epidemiologinja prim. dr. Tatjana Nemeth Blažić. Dodaje kako je najvažnije imati na umu mjere koje se danima ponavljaju:  Dok ste vani, ne dodirujte ruke i lice sve dok dobro ne operete ruke. Za dezinfekciju koristite sredstva koja sadržavaju najmanje 70 posto alkohola, inače je uvijek bolji izbor oprati ruke sapunom.

 Ako inače kišete ili kašljete, a nemate masku,  prekrijte usta i nos papirnatom maramicom. Tu maramicu odmah bacite u koš za smeće,  i - operite ruke. Ako kišete bez maramice, činite to u rukav odnosno unutarnju stranu lakta, ne u dlan.  

- Nakon što ste u trgovini dirali namirnice ili novac, operite ruke, odnosno ne dodirujte lice dok ne operete ruke,  upozorava epidemiologinja. 

Ilustracije koronavirusa

Svjetska zdravstvena organizacija ističe da istraživanja još uvijek ne daju konkretan odgovor na pitanje koliko dugo virus može preživjeti na pojedinim površinama. Prema sada dostupnim podacima, vrijeme preživljenja virusa može biti između nekoliko sati, pa do nekoliko dana, ovisno o vrsti materijala.

Ako ste bili u kontaktu sa zaraženim osobama, ili s nekim tko ima respiratorne simptome, odjeću ne bi bilo loše odmah skinuti i oprati na najvećoj temperaturi koju tkanina podnosi, prije nego ju odijevate.    

'Ovlaživači zraka su vrlo važni u borbi protiv zaraze koronom'
'Ovlaživači zraka su vrlo važni u borbi protiv zaraze koronom'

- Podsjetimo, za zaštitu od svih zaraznih bolesti, i zaštitu zdravlja općenito, važno je redovno održavanje osobne higijene i higijene kuće, što uključuje redovito pranje ruku, održavanje odjeće, odjeće i doma čistim – kaže dr. Tatjana Nemeth Blažić. Dodaje kako je svakako dobro često prozračivati prostor u kojem boravimo.

- U vrijeme dok traje rizik od zaraze pažljivo i češće perite ruke te čistite i koristite sredstvo za dezinfekciju ruku i površina oko sebe češće nego inače. Nije potrebno pretjerivati u tome, no dobro je barem povremeno prebrisati površine koje se često dodiruju i koriste sredstvom za dezinfekciju. 

- Još uvijek, najvažnija je preporuka da što manje izlazimo te da tijekom izlaska držimo odgovarajući razmak u odnosu na druge ljude – jedan metar na otvorenom prostoru, odnosno dva u zatvorenim prostorijama. To je još uvijek najbolja mjera zaštite, tvrde stručnjaci.

Ako u obitelji postoji netko tko je zbog potencijalne izloženosti zarazi u zdravstvenom nadzoru u obliku samoizolacije/kućne karantene, svakako se pridržavajte mjera higijene i socijalne distance. 

-  Da pojasnimo, osoba koja je u samoizolaciji nije automatski zarazna, no u razdoblju inkubacije koje traje 14 dana može oboljeti. Čak i ako ne postoje znakovi bolesti, nastojte organizirati život tako da je taj član kućanstva u posebnoj prostoriji te izbjegnite dijeljenje zajedničkih predmeta, od pribora za jelo, do ručnika ili posteljine. Pribor za jelo ili čaše koje je taj član kućanstva koristio perite deterdžentom i toplom, ako ga ne perete u perilici suđa.

Osoba koja je u samoizolaciji sigurnost članova obitelji  može povećati korištenjem maske tijekom neizbježnih kontakata. 

Osim toga, otpad nastao čišćenjem i ostali otpad osobe koja je u samoizolaciji odlaže se kao i sav drugi otpad u kućanstvu. Također, redovito treba otvarati prozor ili uključiti ventilaciju da se prostorija temeljito provjetri.

Nije potrebna posebna dezinfekcija nakon korištenja prostorija ili sanitarnih uređaja ako ih koristi osoba koja nema simptome. Dovoljno je uobičajeno svakodnevno čišćenje sredstvima za domaćinstvo -  sredstvom za čišćenje koje sadrži i dezinfekcijsko sredstvo. 

U slučaju da je predmete i prostoriju koristila osoba sa simptomima COVID-19 bolesti, kod koje je potvrđena bolest, potrebno je sve dostupne površine očistiti i nakon toga dezinficirati. Za posebnu dezinfekciju možete se konzultirati s epidemiologom. 

Život u doba korone: Zašto se mnogi ne drže samoizolacije?
Život u doba korone: Zašto se mnogi ne drže samoizolacije?

- Pritom je preporuka izbjegavati čišćenje i pranje koje može dovesti do rasprskavanja, jer može doći do prskanja koja mogu dalje širiti virus. Nakon čišćenja potrebno je dezinfekcija površina koja se može obaviti prebrisavanjem. Za čišćenje je preporuka koristiti jednokratna sredstva i krpe, savjetuje epidemiologinja. 

Prije nego što počnete s čišćenjem prostorija, stavite kiruršku masku i rukavice te izbjegavajte dodirivanje lica i očiju tijekom čišćenja. Sav otpad nastao tijekom čišćenja treba odvojiti u plastičnu vreću i odložiti ga što je prije moguće u kante gdje se i inače odlaže otpad.

Preporuke

Dok ste vani ne dodirujte ruke i lice sve dok dobro ne operete ruke
• Za dezinfekciju koristite sredstva koja sadržavaju najmanje 70 posto alkohola, inače je uvijek bolji izbor oprati ruke sapunom
• Ako kišete ili kašljete, prekrijte usta i nos papirnatom maramicom
• Ako kišete bez maramice, činite to u rukav odnosno unutarnju stranu lakta, ne u dlan
• Za zaštitu od svih zaraznih bolesti, i zaštitu zdravlja općenito, važno je redovno održavanje osobne higijene i higijene kuće
• Nakon što ste u trgovini dirali namirnice ili novac ne dodirujte ruke i lice dok ne operete ruke.
• Koristite sredstvo za dezinfekciju ruku i površina oko sebe češće nego inače. Nije potrebno pretjerivati u tome, no dobro je barem povremeno pošpricati i prebrisati površine koje se često dodiruju i koriste
• Najvažnija je preporuka da što manje izlazimo te da tijekom izlaska držimo odgovarajući razmak u odnosu na druge ljude
• Budite oprezni i pridržavajte se higijenskih mjera i mjera socijalne distance ako u obitelji postoji netko tko je zbog potencijalne izloženosti zarazi u zdravstvenom nadzoru - samoizolaciji/kućnoj karanteni
• Osoba koja je u samoizolaciji sigurnost članova obitelji  može povećati korištenjem maske

Ilustracije koronavirusa

Bilo bi dobro

• Žene bi prije izlaska iz kuće trebale skupiti kosu u rep, da ju ne odmiču rukama
• Ne nositi narukvice, prstenje... jer ćete tako moći bolje oprati ruke
• Masku stavite na lice neposredno prije izlaska iz stana/kuće
• Psu operite šapice prije ulaska u stambeni prostor
• Jaknu/kaput u kojima ste bili vani provjetrite na balkonu
• Odložite torbicu, ključeve, novčanik i slične predmete u kutiju koju ste pripremili na ulazu u stan
• Nakon dolaska u stan/kuću skinite odjeću u kojoj ste bili vani
• Cipele dezifincirajte tako da džon pošpricate vodom u koju ste dodali malo sredstva za dezinfekciju
• Po potrebi, istuširajte se nakon dolaska u stambeni prostor

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: 'Imamo 39 novozaraženih, 481 ukupno, zaražena i 2 policajca'

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 328
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...
ZVIJEZDA NETFLIXOVE SERIJE

Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...

Njemački ovčar Gunther VI. zvijezda serije 'Gunther's Millions', navodno je naslijedio bogatstvo od 65 milijuna dolara. Priča o tim milijunima puna je kontroverzi, ali je nedvojbeno da je pas planirao put u Zagreb...
Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...
SAZNAJTE ŠTO VAS ČEKA

Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...

Škorpionom vlada Pluton, planet koji upravlja i uništenjem i transformacijom, tako da ovaj Mjesec naglašava potrebu za suočavanjem s tim skrivenim problemima, kaže astrologinja Rose Smith