Obavijesti

Lifestyle

Komentari 37

I friške očeve 'peru' hormoni i emocije, a odgovornost prema obitelji nosi veliki stres

I nove očeve 'peru' hormoni i emocije, a odgovornost prema obitelji donosi im veliki stres

I novi očevi prolaze kroz fizičke i mentalne promjene zbog kojih im se mijenjaju prioriteti, a zbog velike odgovornosti mogu postati skloniji depresiji. Dodatni je problem to što često ne traže pomoć

VIDEO

Trudnoća i porod donose puno fizičkih i psiholoških promjena za majku, no pokazalo se da i muškarci mogu doživjeti širok spektar tjelesnih i mentalnih promjena kad postanu očevi. Među ostalim, i kod njih se može javiti hormonski i emocionalni vrtlog, snažna naklonost prema bebi, tjeskoba i depresija, pa čak i neki simptomi trudnoće. Zvuči nevjerojatno, ali kroz to prolaze mnogi novi očevi.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:19

Na portalu Bright Side istražili su studije koje govore o tome kako se muško tijelo i um mogu promijeniti nakon što postanu očevi i evo izbora 6 stvari koje se mnogima događaju: 

Razina testosterona može pasti

Visoka razina testosterona odgovorna je za osobine poput agresije, natjecateljskog duha i privlačenja novog partnera. No kad muškarac postane otac, čini se da razina testosterona pada, što sugerira da bi njegova pažnja trebala biti usmjerena na brigu prema obitelji, a ne prema vanjskom svijetu. 

Oni su uspjeli postati zvijezde iako su ih očevi napustili i tukli
Oni su uspjeli postati zvijezde iako su ih očevi napustili i tukli

Studije sugeriraju da muškarci koji imaju partnera i oni koji imaju djecu imaju nižu razinu testosterona u usporedbi s muškarcima bez djece, kao i onima koji su još u potrazi za partnerom. Čini se da se muško tijelo s vremenom naučilo smanjiti razinu testosterona kako bi se promijenili prioriteti i oni se pretvorili u - predane očeve.

Razina oksitocina i dopamina raste

Oksitocin i dopamin su dvije kemikalije koje su odgovorne za vezu između roditelja i djeteta. Dok razina testosterona opada, pozitivni učinci oksitocina i dopamina rastu, zbog čega novi otac više uživa u igranju i maženju sa svojom bebom.

Promjena razine hormona može dovesti do muške postnatalne depresije

Iako mnogi znaju što je postporođajna depresija kod žena, malo je njih čulo o postnatalnoj depresiji kod muškaraca. Osim ostalih funkcija, testosteron igra veliku ulogu u zaštiti od depresije, pa kad njegova razina padne, mladi očevi mogu postati skloniji depresiji. Hormonalne promjene, zajedno s povećanjem odgovornosti koju osjeća novi otac može predstavljati iskušenje za mentalno zdravlje, zato je važno znati kakve se promjene događaju u muškom tijelu.

Mogu se dogoditi i neke promjene na mozgu

Znanstvenici su proučavali moždanu aktivnost u skupini novih očeva i pokazalo se da je tijekom prva četiri mjeseca od rođenja djeteta njihov mozak počeo pokazivati neke zamjetne promjene u sivoj tvari. Te promjene pomažu očevima da razviju roditeljske vještine i stvore čvrstu vezu sa svojim bebama. Ova rana interakcija oca i djeteta gradi snažnu osnovu za budući odnos roditelja i djeteta te igra veliku ulogu u kognitivnom i socijalnom razvoju djece.

Konkretno, mozak novog oca može pokazati više aktivnosti na područjima odgovornim za planiranje, rješavanje problema i otkrivanje rizika, to su područja koja pomažu ocu da njegovo dijete bude sigurno i zdravo.

Father and baby

Muškarci čak mogu razviti simptome trudnoće

Tijekom trudnoće partnerice muškarci mogu imati simptome povezane s trudnoćom, poput mučnine, promjene apetita, nadutosti i bolova u leđima. Taj se fenomen naziva simpatična trudnoća ili kuvada, a u narodu se zove i 'muško babinje'. Ovo stanje nije službeno priznato kao zdravstveno stanje, ali ovi simptomi mogu biti uobičajeni za buduće očeve.

Muškarci mogu doživjeti visoku razinu emocionalnog stresa

Roditeljske odgovornosti mogu rezultirati visokom razinom stresa i anksioznosti kod novih očeva, no najopasniji dio toga je to što će muškarci rijetko potražiti pomoć. Oni često misle misliti da njihov vapaj za potporom i pomoći može odvratiti pozornost od potreba njihove partnerice i majke, za koje se vjeruje da su u prvim mjesecima života presudnije u brizi oko djeteta.

Očevi prenose sklonost debljini, majke demenciju i sijedu kosu
Očevi prenose sklonost debljini, majke demenciju i sijedu kosu

Muškarci koji su tek postali očevi mogu doživjeti ogroman fizički i emocionalni stres, ali fokus pažnje preusmjeravaju na svoje  partnerice. Zbog toga je važno da oba roditelja provode vrijeme zajedno, razgovarajući o onome što doživljavaju sad kad je beba stigla. Kažu da je dijeljenje tereta kao da ste ga prepolovili, pa razgovor s partnerom ponekad može učiniti čuda. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 37
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti
Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje