Obavijesti

Lifestyle

Komentari 20

Isplazi jezik i reći ću ti što ti je - ono što te muči ali i energiju

Isplazi jezik i reći ću ti što ti je - ono što te muči ali i energiju
1

Jezik je jedan od "ogledala tijela" i na njemu se odražava zdravstveno stanje, energija pojedinih organa ali i karakterne osobine - prema tradicionalnoj kineskoj medicini i ajurvedskim učenjima

VIDEO

Ako je vaš jezik ovalnog oblika, ujednačene širine i ružičaste boje te kad ga isplazite izgleda čvrsto, ali ne preukočeno i možete uočiti okusne pupoljke i tanki, prozirni bjelkasti film preko jezika, velike su šanse da odražava dobru ravnotežu energije u tijelu, odnosno zdravlje unutarnjih organa. Kad isplazite jezik, bitno je provjeriti je li jezik ravan, odnosno ne bi se smio spontano zakretati na jednu stranu i ne biste smjeli osjetiti neugodan miris niti osjećati neugodan okus u ustima. To su osnovna pravila tradicionalne kineske medicine koja pregled jezika koristi tek kao jednu od metoda za dijagnostiku stanja organizma i pojedinih organa. 

Sve češće i na Zapadu se provodi dijagnostika iz pregleda šarenice oka te pulsna dijagnostika koje – slično kao i terapija pritiskom na pojedinim dijelovima tijela, na primjer šakama, tabanima, licu ili uhu – počivaju na pretpostavci da su neki dijelovi tijela i organi “ogledalo” tijela te da se na njima odražava i zdravstveno stanje pojedinih organa. 

Flickr

Tako se jezik (slično kao i šarenica) dijeli na tri dijela, pri čemu vršak jezika predstavlja gornji dio tijela, a stražnji dio jezika donji dio. Kad bismo jezik podijelili na pola (po dužini), linija koja ga presijeca na lijevu i desnu stranu predstavlja kralježnicu, dok su organi raspoređeni onako kako su inače raspoređeni na tijelu, doznajemo od dr. Jing Dong Quian, terapeutkinje tradicionalne kineske medicine u Surya centru u Zagrebu, u kojem se bave programima za poboljšanje i unapređenje zdravlja. 

Zona srca nalazi se otprilike na jednoj trećini od vrha jezika, a pluća sa svake strane srca. Zatim ispod srca po liniji kralježnice slijedi želudac, pa gušterača, s jetrom i slezenama sa strane, pa crijeva i bubrezi. Na sličan način dijeli se i šarenica oka, vodoravno na tri zone, od kojih svaka predstavlja po jednu zonu na tijelu koje smo podijelili vodoravno. Gornja 
trećina oka predstavlja odraz stanja glave i gornjeg dijela tijela, uključivo i ramena, srednja srednjeg dijela tijela, uključivo organe u tom dijelu tijela, a donja spolne organe i noge.

Opet, slično se dijeli i pulsna zona, na unutarnjem dijelu ruke malo iznad dlana. To je mjesto gdje su najjači otkucaji srca, na kojemu vješti praktičari kineske medicine prstima na temelju otkucaja srca mogu odrediti eventualne promjene u energiji pojedinih organa, no radi se i uz pomoć pulsogram–senzora koji je povezan s računalom i koji terapeut lagano pomiče preko tri točke na arteriji na zapešću kako bi snimio otkucaje pulsa, na temelju kojih računalo očitava rezultate.

Po riječima pulsne dijagnostičarke Slavice Šajatović iz Surya centra, na temelju tih rezultata može se “iščitati” niz informacija o stanju energije pojedinih organa u tijelu i njihove neravnoteže, a to terapeutu omogućuje da procijeni postoji li u nekom dijelu tijela zdravstveni problem na koji bi se trebalo koncentrirati. Terapeut iz stanja energije pojedinih organa može procijeniti kakvi se procesi odvijaju u tijelu (postoji li prevelika kiselost ili upala u pojedinom dijelu tijela) i koje karakterne osobine prevladavaju u čovjeku te možda predstavljaju problem u komunikaciji i životu. 

- Uz informacije o zdravlju koje se mogu ‘pročitati’ i na licu osobe te nekoliko dodatnih informacija – na primjer je li osoba pušač, kad konzumira obroke i koliko često te koju hranu pretežno jede – mogu se dati i neke preporuke o tome kako poraditi na tome da ponovno uspostavimo ravnotežu u organizmu - kaže Slavica Šajatović. 

Kako tradicionalna kineska medicina smatra da ravnoteža organizma u velikoj mjeri ovisi o onome što unosimo u organizam, uz preporuku za meditacije ili vježbe disanja te kratke šetnje, one koji imaju izraziti manjak energije iznenadit će da, uz relativno male promjene u načinu prehrane i neke dodatke prehrani (vitamine i minerale), odnosno čajeve, mogu napraviti vrlo značajan pomak i unaprijediti zdravlje. 

- Često je dovoljno drugačije rasporediti obroke ili da u samo dva obroka u danu koristite namirnice koje su korisne vašem tijelu pa da napredak već za mjesec dana bude značajan. Najčešće su dovoljna tri mjeseca da čovjek koji je imao kronični manjak energije ponovno uspostavi ravnotežu i – što je vrlo važno – nauči kako si sam ubuduće može pomoći kad osjeti da se ta ravnoteža narušava - kaže naša sugovornica. 

Nalaz koji se dobije nakon analize pulsogramom je grafički prikaz u kojem se usporedno prikazuju energija vašeg organa s idealnom energijom te brojčani prikaz stanja pa je promjene vrlo lako pratiti. 

Kako izgleda dijagnostika

Za pregled i dijagnostiku iz jezika i pulsa obično treba petnaestak minuta, no iskusan terapeut istodobno će pogledati i znakove promjena u tijelu koje se mogu iščitati s lica, provjeriti ima li tijelo osobe koja je pred njim specifičan miris i pratiti glas, koji u kineskoj medicini također služi u dijagnostici. Tako će dijagnoza koju osoba dobije biti skup svih tih elemenata, 
kaže dr. JingDong Quian. 

Dreamstime


- Zanimljivo je da se gotovo uvijek dogodi da, kad pregledavamo istu osobu, Yolanda na temelju pregleda jezika i pulsa, 
a ja pulsogramom, dođemo do istih zaključaka i vrlo sličnih preporuka, a to pokazuje koliko su te metode kompatibilne i koliko se međusobno nadopunjavaju kod dijagnostike - kaže Slavica Šajatović.

Kako djeluje terapija

Na temelju rezultata pregleda obično se odmah daje i preporuka za promjenu prehrane, odnosno upućuje na namirnice 
koje za osobu mogu biti korisne ili čajeve te dodatke koje osoba treba uzimati određeno razdoblje. Poanta nije u tome da odmah, odjednom, izbacite loše namirnice, a ubacite dobre, nego da pokušate malo pojačati unos onih preporučenih, jer će organizam s vremenom sam prestati žudjeti za lošima i tako uspostaviti ravnotežu. Dakle, promjena ne mora biti povezana s odricanjem ili velikim odlukama.

Preporuka o namirnicama i dodacima donosi se na temelju procjene o tome koji okusi dominiraju vašim tijelom, a koje bi trebalo pojačati radi ravnoteže, ovisno i o tome treba li zagrijati tijelo zbog preslabe cirkulacije (odnosno krvi) ili ohladiti zbog eventualnih upala. Korisno je naučiti koje namirnice kako djeluju, odnosno koje se pripisuju trpkom ili ljutom okusu, slatkom i kiselom te gorkom i slanom, kao i razmisliti o njihovu kombiniranju. 

Provjerite koje vam namirnice donose snagu

- Postoji vrlo jednostavan test na temelju kojega sami možemo provjeriti donose li nam neke namirnice korist. Uzmite 
namirnicu koju želite provjeriti u nedominantnu ruku (dešnjaci u lijevu, ljevaci u desnu), pa je stavite na pupak i pokrijte rukom. Drugu ruku ispružite prema ravno naprijed. Neka partner stane iza vas i jednom rukom pritisne vaša leđa u ravnini pupka, a drugom pritišće vašu ispruženu ruku prema dolje. Koristite namirnice kod kojih ruku uspijete zadržati u što višem položaju, a smanjite unos onih kod kojih je vašu ruku lako spustiti jer one ne daju snagu - pojašnjava naša  sugovornica Slavica Šajatović. 

Ispred ogledala:

Što vam govori vaš jezik

Kod pregleda jezik podijelite na pet zona, koje kineska medicina inače povezuje s pet elemenata. Vrh jezika povezuje se s elementom vatre, iza njega je element metala, s desne i lijeve strane drvo. U centru jezika prema natrag je element zemlje, dok se stražnji dio jezika povezuje s vodom. Gledano na taj način lakše ćete uočiti promjene na pojedinom dijelu jezika i povezati ih s pripadajućim dijelom tijela. Središnja linija uzduž jezika predstavlja kralježnicu. Obratite pažnju na zadebljanja ili otečenost, na promjenu boje i gustoću premaza sline na jeziku, zatim na vlažnost, odnosno ispucanost površine jezika i slično. 

Na što upućuje koja zona jezika?

Vrh jezika: 
Vatra - kardiovaskularni sustav

Ovo područje odgovara srcu i tankom crijevu, a to uključuje zdravlje srca, ali i emocije te fizičko zdravlje. Crvena boja ili crvena točkica na vrhu jezika znak su stresa i anksioznosti. Općenito, tamnija crvena boja tog dijela jezika upućuje na toplinu, odnosno hiperaktivnost srca zbog stresa i napetosti. Smeđa naslaga na vrhu jezika upućuje na upalu pluća. Kvržice na vrhu jezika upućuju na bronhitis ili probleme s dišnim organima.

Bočne strane jezika: 
Drvo - jetra 

Tragovi zubiju na bočnim stranama jezika obično predstavljaju ustajalu energiju u jetri. Ako se u ovom području pronađu sivo-plave nijanse, mogući su problemi s jetrom. Tamnije mrlje mogu upućivati i na ozbiljnije probleme. Oštećenost rubova jezika upućuje također na toksične tvari u jetri i bubrezima. 

Duž jezika i iza vrha: 
Metal - dišni i imunološki sustav

Ako je ovo područje crvenkasto ili se pojave crvene točkice, to može upućivati na respiratorne infekcije. Ako je to područje blijedo, to može odražavati oslabjeli imunološki sustav. Tragovi zuba na ovom području znak su nedostatka nutrijenata i slabe slezene. 

Centar jezika: 
Zemlja - probavni sustav

To je područje želuca, slezene i gušterače. Suptilne promjene na tom dijelu jezika upućuju na probavne probleme čiji se simptomi možda još nisu ni pokazali. Kod ljudi koji pate od refluksa na tom se području može pojaviti crvenilo sa žućkastim premazom. Usjek na sredini jezika siguran je znak da je jezik slab i probava nije dobra. To može biti i znak nedostatka hranjivih sastojaka, zbog čega osoba nema dovoljno energije tijekom dana. 

Stražnji dio jezika: 
Voda - bubrezi i mjehur 

Ovo područje odražava mnoge tjelesne funkcije, no glavni organi koji se ovdje odražavaju su bubrezi te mjehur, hormonalni 
sustav i spolne žlijezde. Debeli žuti premaz u središtu jezika može biti znak moguće infekcije mjehura. 

Linija koja razdvaja jezik: 
Kralježnica

Ako je linija koja razdvaja jezik ispucana u središnjem dijelu – to bi moglo upućivati na problem s kralježnicom. Ovisno o tome u kojem se dijelu pojavljuju pukotine te linije, određuje se dio kralježnice s kojim ima problema.

Boja: Normalan jezik je ružičast. Svjetlija boja, od svijetloružičaste do bijele, upućuje na nisku razinu energije i funkcije organa te može biti znak anemije. Tamniji jezik, u rasponu od svijetlosive do ljubičaste, upućuje na povećanu toplinu u tijelu koja je često znak upale, infekcije ili hiperaktivnosti organa. Jezik modroljubičaste boje upućuje na probleme sa srcem. 

Premaz: Premaz na jeziku trebao bi biti bijeli, proziran i ne pretjerano gust. Jako gusta sluz često je znak neravnoteže u probavnom sustavu. Debeo sloj sline na jeziku znak je slabijeg imuniteta i može upućivati na gljivičnu infekciju. Ako je taj 
premaz žute boje, upućuje na infekcije ili upale u tijelu te na moguće probleme sa želucom i jetrom, kao i nadutost. Debeli žuti sloj na jeziku znači probleme s crijevima. Ako su naslage na stražnjem dijelu jezika, obratite pažnju na debelo crijevo. Bijeli sloj na jeziku upućuje na prehladu, kašalj, bronhitis, neuralgiju te grlobolju. 

Vlažnost: Suhoća jezika i udubljenja na površini mogu biti znak topline u tijelu, koja je uvijek signal upala. Izrazito suhi jezik upućuje na vrlo teške poremećaje energije. Suhe i ispucale zone upućuju na probleme s određenim dijelovima tijela. Ako je cijeli jezik ispucan, to upozorava na prethodnu izloženost stresu ili život u siromaštvu punom briga.

Otečenost: Debeo i otečen jezik može upućivati na probleme sa zadržavanjem vode ili neki problem s limfom. Natečeni jezik može upozoravati i na gljivice te nedostatak korisnih bakterija. 

Pokretljivost: Mlitav jezik znak je jako teške bolesti. Ako se jezik nevoljno okreće na jednu stranu, to upozorava na probleme s jetrom. Ako jezik koji je osoba isplazila nevoljno drhti, to upućuje na duboki strah, velike brige i tjeskobu, ali može biti i znak bronhitisa ili problema s dišnim organima. 

Papile: Ako su bradavice na jeziku (tzv. papile) ispupčene, a jezik suh i grub na dodir, riječ je o infekciji.

Tragovi zuba, pruge: Jezik na kojemu su vidljivi tragovi zuba znak je slabosti slezene. Bilo kakve pruge i crte na jeziku upućuju na oštećeni živčani sustav.

Ispucanost: Može upućivati na problem apsorpcije vitamina i minerala, posebno vitamina B6, koji je odgovoran za nedostatak energije. 

Bol: Općenito bolan jezik upućuje na nedostatak željeza u organizmu, vitamina B6 i niacina, a to se može nadomjestiti čajem od koprive. 

Pečenje jezika: Mogući problemi sa želucem zbog nedostatka želučanih sokova.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 20
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku