Obavijesti

Lifestyle

Komentari 43

Izbacite ga! Šećer je krivac za naše prerano starenje i bore

Izbacite ga! Šećer je krivac za naše prerano starenje i bore
11

Ugljikohidrati i šećer napadaju kolagen i elastin koji su presudni za zdravu i lijepu kožu. Ni najkvalitetnija kozmetika neće pomoći ako je šećer sastavni dio prehrane.

VIDEO

Jeste li znali da je upravo šećer odgovoran za bore i starenje kože? Razlog više da napravite detoks i očistite tijelo od otrova. Svake godine žene u svijetu troše milijune na skupu kozmetiku. No ako vam je tijelo prepuno šećera, zapravo bacate novac i nikakva krema neće vam pomoći.

Dr. Patricia Farris, britanska dermatologinja, primijetila je da mnoge žene koje dolaze na tretmane za lice nemaju klasične simptome oštećenja kože zbog sunca, a ipak su prepune bora i koža im nije nimalo elastična. Kad ih je pitala o prehrambenim navikama, odgovor je uvijek bio isti - hrana s malo kvalitetnih sastojaka i mnogo šećera. 

Znanstvenici su utvrdili da je šećer povezan sa starenjem kože zbog kemijskog procesa koji se događa kad razina šećera u krvi postane iznimno visoka. Molekule šećera tad cirkuliraju krvlju i pretvaraju se u tvar koja je odgovorna za starenje. To sve zajedno znatno ubrzava prirodni proces starenja, pa je promjena prehrambenih navika najbolji put k promjeni

Uz antišećernu dijetu zaustavite tragove starenja koje šećer ostavlja na licu

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Prosječna osoba pojede 19 žličica šećera na dan, a maksimum koji dopušta Svjetska zdravstvena organizacija je deset, iako se pretpostavlja da će ta količina biti i prepolovljena. Nakon što se desetljećima vodila propaganda o nezdravim masnoćama, prehrambena ih je industrija zamijenila šećerom, koji pogubno djeluje na ljudsko zdravlje. Primjera radi, potkraj 19. stoljeća na 100.000 Amerikanaca bilo je manje od tri slučaja dijabetesa. Danas dijabetes ima 8000 od 100,000 ljudi. 

Fotolia

Ako se ne ograniči unos šećera, može se razviti stanje poput onog uzrokovanog alkoholom. Toj su opasnosti sve više izložena i djeca, prije svega zbog slatkih sokova. Zaslađeni sokovi u prosjeku sadrže tri do pet žličica šećera, a pije li dijete samo jedan takav sok na dan rizik od pretilosti povećava se 60 posto. Šećer također uzrokuje opasno nakupljanje masnoće oko trbuha, koja povećava rizik od nekih vrsta raka, visokog krvnog tlaka i bolesti srca. 

U studiji u kojoj je štakorima ponuđen izbor između šećera i kokaina, 94 posto laboratorijskih životinja izabralo je šećer. Čak su i štakori “na kokainu” zamijenili svoju ovisnost onom o šećeru. Ovisnost o šećeru održava se unosom skrivenih šećera jer što se više šećera unosi u tijelo, to ga tijelo više traži. 

Nije dovoljno iz prehrane izbaciti slatkiše nego je nužno napraviti detoksikaciju 

Slijedite li plan za rješavanje ovisnosti, koji se dijeli na tri dana detoksikacije i četiri tjedna prehrane za borbu protiv šećera, primijetit ćete kako se osjećate bolje, kako vam se podiže razina energije i kako više ne doživljavate nagle promjene raspoloženja. S obzirom na to da šećer “napada” kolagen i elastin, zaslužne za lijepu kožu, izbacite li ga iz prehrane vrlo brzo ćete primijetiti kako joj se vraćaju glatkoća i sjaj.

Izbacivanje šećera, prema antišećernoj dijeti nutricionistice Brooke Alpert, počinje trodnevnim čišćenjem. Tih su dana zabranjeni mlijeko i mliječni proizvodi, pšenica i drugi izvori ugljikohidrata, dodani šećeri, umjetni zaslađivači, alkohol i voće, osim limuna i limete. 

PIXSELL

Umjesto toga jede se hrana bogata bjelančevinama, poput posnog mesa, ribe ili tofua, za vegetarijance, povrće te orašasti plodovi. Nakon toga, u prvome tjednu i dalje su zabranjeni ugljikohidrati poput riže, tjestenine i kruha, ali za razliku od tri detoksikacijska dana, u prehranu se uvode mliječni proizvodi te čaša crnog vina koje smijete piti najviše tri puta tog tjedna. 

Svakog dana pojedite barem tri obroka od 170 grama nemasnog mesa, ribe, tofua ili drugih izvora bjelančevina, poput leće. Dodajte porciju od 30 grama mliječnih proizvoda (jogurta ili svježeg kravljeg sira). Možete jesti neograničene količine šparoga, brokule, prokulica, cvjetače, celera, tikvica, kelja ili špinata te u u prehranu vratite mrkvu, luk i rajčice. 

Dreamstime

Osim limuna i limete, jedite i jabuke, ali samo jednu na dan. Kako bi se pojačao osjećaj sitosti, uzmite šaku (30 g) orašastih plodova poput badema, indijskih oraščića ili chia sjemenki dva puta na dan, te im dodajte i 30 grama suncokretovih sjemenki. 

Dozvoljena kava i crna čokolada

Prehranu morate obogatiti i s barem tri serviranja zdravih masnoća poput maslinova ili kokosova ulja. Možete pojesti i dva krekera bogata vlaknima, bez dodanog šećera. Ako ste ljubitelj kave, razveselit će vas vijest da tijekom prvog tjedna smijete piti kavu s mlijekom - nezaslađenu, i to maksimalno dvije šalice na dan.

Zeleni, crni ili biljni čaj, bez ikakvih dodataka smijete piti u neograničenim količinama, a savjetuje se i ispijanje dvije litre vode tijekom dana. Tako ćete u drugi tjedan ući poletniji i energičniji, a tada bi i žudnja za šećerom trebala posve nestati. Zato u prehranu možete uvesti još neke namirnice bez straha da ćete pokleknuti. I dalje jedite tri porcije od 170 g hrane bogate bjelančevinama, ali u drugom tjednu imate pravo na dvije porcije mliječnih proizvoda. Uz jabuke, možete dodati 100 g bobičastog voća. Sve je ostalo kao i prvog tjedna, osim što sad imate dopuštenje počastiti se sa 100 g slanih kokica. U trećem tjednu pripremite se na iznenađenje - čokoladu.

Thinkstock

Izbjegavanje šećera ne znači da više nikad ne smijete jesti čokoladu (posebno onu s visokim postotkom kakaa), a nakon što se tijelo pročistilo od skrivenih šećera, pravi je trenutak da upoznate prave čari čokolade. 

Osim toga, smijete dodati i dvije klementine ili jednu naranču, a od ugljikohidrata možete uzeti i 100 g kuhane zobi, cjelovite tjestenine ili kvinoje. U posljednjem tjednu upoznajte se s dodatnim izvorima kvalitetnih ugljikohidrata - dopušteno je jesti dva puta po 100 g zobi, cjelovite tjestenine ili kvinoje na dan uz što možete pojesti 100 g integralne riže ili krišku cjelovitog kruha.

U najvažnijem, prvom tjednu osjetit ćete promjenu u razini energije i raspoloženju

PRVI DAN

Doručak: Manja čašica jogurta s dvjema žlicama mljevenih lanenih sjemenki i žlicom narezanih badema. Kava ili zeleni čaj. 

Međuobrok: Jabuka narezana na kriške s dvjema žlicama maslaca od kikirikija bez dodanog šećera.

Ručak: 170 g ribe ili piletine s roštilja sa svježim povrćem. 

Međuobrok: Pola avokada 

Večera: 170 g kozica sa zelenom salatom i čaša crnog vina.

DRUGI DAN

Osjećat ćete se poletnije i energičnije, a žudnja za šećerom trebala bi posve nestati

Doručak: Omlet od tri jaja s dodatkom mozzarelle, gljiva i luka, po želji, te dva krekera bogata vlaknima. Čaj ili kava. 

Međuobrok: 100 g bobičastog voća i 30 g badema. 

Ručak: Leća sa špinatom i čaj od mente. 

Međuobrok: Svježi kravlji sir s jabukom 

Večera: Artičoke kuhane na pari s piletinom pečenom na roštilju i brokulom kuhanom ili naglo pečenom u woku. 

TREĆI DAN

Već ste dva tjedna bez šećera i trenutak je dau prehranu uvedete dobre ugljikohodrate

Doručak: 100 g zobene kaše sa žlicom bademova maslaca i 100 g bobičasta voća. Dodajte dvije žlice lanenih sjemenki te popijte kavu ili čaj. 

Međuobrok: Jabuka i malo tvrdog sira (komadić veličine kutije za šibice). 

Ručak: Salata od tune s povrćem, s octom i uljem i dva krekera. međuobrok Umak od avokada s mrkvom. 

Večera: Salata od piletine s povrćem i kozjim sirom s preljevom od senfa. Kriška voća umočena u otopljenu tamnu čokoladu.

ČETVRTI DAN

Još malo pa ste gotovi, a dopuštene količine ugljikohidrata kao i vina povećavaju se

Doručak:  Sendvič od cjelovitog kruha, dvije kriške pureće slanine, kriška rajčice, malo avokada i pola grejpa.

Međuobrok: 100 g ricotte i jabuka. Kako biste zasladili međuobrok,. pospite ga s malo cimeta.

Ručak: Čili od tri vrste graha s povrćem i dva krekera. međuobrok Naranča i šaka orašastih plodova.

Večera: Salata s feta sirom i celerom, pastrva s roštilja i za desert 30 g tamne čokolade.

Četverotjedna prehrana nije zamišljena kao gladovanje. Štoviše, mnogi će se iznenaditi količinama hrane koje smiju pojesti, unatoč kojima će gubiti kilograme i centimetre

Slatka nagrada

Desert od jabuka i oraha možete jesti već u prvome tjednu borbe protiv šećera

24sata

Odreći se šećera ne znači i odreći se deserata. Kako se tijelo navikava na takvu prehranu, tako će vam osjetilo okusa postati sve istančanije pa ćete, možda prvi put, osjetiti pravu slatkoću voća. Za desert stoga napravite pečene kriške jabuke. Za 4 osobe potrebne su vam 4 veće jabuke, žličica ekstrakta vanilije, žličica mljevenog cimeta i pola žličice klinčića. Zagrijte pećnicu na 180°C. 

Jabuke ogulite i narežite na okrugle kriške debljine 1 cm. U zdjeli pomiješajte začine i uvaljajte u njih jabuke. Lim za pečenje napunite vodom i u nju položite jabuke. Pecite pola sata, ocijedite i pospite mljevenim orasima.

ANTI AGE - Kožu hrani maska od jogurta, pahuljica i borovnica

Negativni učinci šećera na kožu vide se već nakon 35 godine. Kako biste zaustavili uništavanje kolagena i odgodili pojavu bora, isprobajte anti-age maske i kupku dermatologinje Patricie Farris. 

Prema antišećernoj dijeti, oni se rabe prva tri dana detoksikacije, ali u njima možete uživati i u bilo kojem trenutku tijekom četverotjednog prehrambenog režima. Prvog dana čišćenja počastite se tretmanom koji će dubinski nahraniti kožu. To je maska od blata koju možete kupiti u svakoj drogeriji, ali pripazite na sastav. Neka bude obogaćena antioksidansima, aloe verom ili jojobom. 

Morsko blato sadrži 19 minerala, uključujući magnezij, cink i sumpor te ima iscjeljujuća svojstva. Čisti kožu, uklanja gornji sloj nečistoća, a s njime i mrtve stanice. Pomaže uravnotežiti pH kože te održava njenu vlažnost. Ima i anti-age svojstva. Prije svega očistite lice pa nanesite masku u tankom sloju. Izbjegavajte osjetljiva područja oko očiju i usana. Isperite toplom vodom, a ako osjećate da vam je lice suho, nanesite kremu.

Fotolia

Drugi dan uživajte u dugoj kupki obogaćenoj morskim solima. To će vas opustiti i olakšati bolove koje možda osjećate zbog nedostatka šećera. Dodatak morske soli u kupki stimulira cirkulaciju te olakšava mišićnu bol. Morska sol ima visok udio magenzija koji olakšava upale, smanjuje crvenilo i hidratizira kožu. Prije nego uđete u kadu, iščetkajte tijelo suhom četkom. Počnite od stopala četkajući se u smjeru srca. Suho četkanje poboljšava cirkulaciju i potiče limfnu drenažu. 

Treći dan budite sam svoj majstor i napravite masku od sastojaka koje imate kod kuće. Sada ćete već primijetiti pozitivne promjene na koži, a hidratizirajuća hranjiva maska pomoći će neutralizaciji slobodnih radikala koji ubrzavaju proces starenja. U blenderu pomiješajte šalicu punomasnog grčkog jogurta, žlicu zobenih pahuljica, žlicu meda i šaku borovnica. 

Mliječna kiselina iz jogurta ima učinak pilinga, zobene su pahuljice protuupalne, med iscjeljuje, a borovnice sadrže moćne antioksidanse. Nanesite u tankom sloju i nakon 10 minuta isperite toplom vodom.


Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 43
VIDEO

Ma, sigurno ste među njima...: 7 najljepših znakova Zodijaka
IMAJU 'ONO NEŠTO'

Ma, sigurno ste među njima...: 7 najljepših znakova Zodijaka

Astrologija nudi izuzetne uvide u naše osobnosti i potencijale, uključujući aspekte poput fizičke ljepote i šarma. Među prekrasnim horoskopskim znakovima postoji nekoliko onih koji se ističu posebnom ljepotom

Radno vrijeme trgovina na dan izbora 17. 4. - većina je skraćeno
KAKO RADE TRGOVINE I ŠOPING CENTRI

Radno vrijeme trgovina na dan izbora 17. 4. - većina je skraćeno

Neke trgovine sutra neće raditi zbog parlamentarnih izbora. A ako ipak planirate ići u kupnju, dobro provjerite kada ćete ići jer većina prodavaonica ima skraćeno radno vrijeme
Dnevni horoskop za utorak 16. travnja: Bik se mora dokazati, Lavovi briljiraju u komunikaciji
KOME ĆE SVANUTI, A KOME SMRKNUTI

Dnevni horoskop za utorak 16. travnja: Bik se mora dokazati, Lavovi briljiraju u komunikaciji

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 16. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje