Obavijesti

Lifestyle

Komentari 14

Između trupa i nogu pileta prvo se vidi je li svježe - ili je staro

Između trupa i nogu pileta prvo se vidi je li svježe - ili je staro
1

Tamo se pojavljujuju zelene, smeđe, bijele, sive ili crne pjege te nakupine sluzi koje upućuju na to da je meso staro, upozorava Hrvatska agencija za hranu. Daju savjete i za ribu, gljive, povrće...

VIDEO

Svježa piletina je ružičaste boje, bez sluzavih nakupina, a promjene koje upućuju na to da je meso staro prvo se pojavljuju na vlažnijim dijelovima, kao što su područje ispod krila, između trupa i nogu te u trbušnoj šupljini. To je objavila Hrvatska agencija za hranu na svojim internetskim stranicama nakon učestalog povlačenja neispravne hrane s polica hrvatskih prodavaonica.

POGLEDAJTE VIDEO SPECIJAL:

 

Pokretanje videa...

00:56

 

Upozorili su i da boja mesa kod piletine koja nije svježa ili je pokvarena može poprimiti sivu nijansu te da se mogu pojaviti crne, sive, zelene, smeđe ili bijele pjege. Meso koje se kvari miriše kiselo ili smrdi po amonijaku i na njemu su sluzave ili ljepljive nakupine.Nastanak sivih ili zelenkasto-sivih promjena na mesu tijekom pohrane u rashladnim vitrinama može upućivati i na to da svinjetina nije svježa. 

Svježa svinjetina je crvenkasto-ružičaste boje, kompaktne strukture i suhe površine, no u  Agenciji za hranu tvrde da blijeda boja mesa, otpuštanje tekućine iz mesa, odnosno “voda” ružičaste boje u ambalaži i mekša struktura ne upućuju na to da je meso smanjene svježine. A tamnija boja može upućivati na to da je riječ o mesu starijih životinja ili da nije sasvim svježe.

Jesu li jaja svježa, lako je odrediti u kuhinji. U čaši hladne vode svježe jaje će pasti na dno, a staro plutati na površini jer je zračni džep unutar ljuske veći što je jaje starije. Na isti način, po “plivanju” u vodi, može se procijeniti i riba. Svježa tone, a pokvarena pluta zbog plinova koji nastaju uslijed enzimatske aktivnosti ili djelovanja mikroorganizama.

Kako izgleda svježa riba?

U ribarnici se svježa riba može prepoznati po bistrim i punim očima, vlažnim i jasno crvenim škrgama (na sitnoj plavoj ribi na škržnom poklopcu mogu postojati crveni obrubi), vlažnoj koži boje svojstvene za određenu vrstu ribe te mirisu na svježu ribu. Osim toga, meso svježe ribe je elastično pa udubljenja nastala pritiskom prstiju na površinu ribe brzo nestaju. Potrbušnica svježe ribe treba biti neoštećena i sjajna, a analni otvor stisnut.

A svježe voće i povrće?

Svježe voće i povrće teže je od starijeg voća i povrća te je čvrstog i stalnog oblika, ali ne pretvrdo. Koliko je voće i povrće svježe, može se zaključiti i po mirisu. Ako je neobičan i drukčiji od onog kako određeno voće i povrće treba mirisati, najvjerojatnije su već započeli procesi starenja i truljenja. Stare gljive prepoznaju se po tamnim mrljama na klobuku ili stručku, naboranom klobuku i osušenim dijelovima te kiselkastom mirisu. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 14
VIDEO

Ma, sigurno ste među njima...: 7 najljepših znakova Zodijaka
IMAJU 'ONO NEŠTO'

Ma, sigurno ste među njima...: 7 najljepših znakova Zodijaka

Astrologija nudi izuzetne uvide u naše osobnosti i potencijale, uključujući aspekte poput fizičke ljepote i šarma. Među prekrasnim horoskopskim znakovima postoji nekoliko onih koji se ističu posebnom ljepotom

Dnevni horoskop za utorak 16. travnja: Bik se mora dokazati, Lavovi briljiraju u komunikaciji
KOME ĆE SVANUTI, A KOME SMRKNUTI

Dnevni horoskop za utorak 16. travnja: Bik se mora dokazati, Lavovi briljiraju u komunikaciji

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 16. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Radno vrijeme trgovina na dan izbora 17. 4. - većina je skraćeno
KAKO RADE TRGOVINE I ŠOPING CENTRI

Radno vrijeme trgovina na dan izbora 17. 4. - većina je skraćeno

Neke trgovine sutra neće raditi zbog parlamentarnih izbora. A ako ipak planirate ići u kupnju, dobro provjerite kada ćete ići jer većina prodavaonica ima skraćeno radno vrijeme