Obavijesti

Lifestyle

Komentari 10

Izradite mentalnu mapu: U 10 minuta od ideje do rješenja

Izradite mentalnu mapu: U 10 minuta od ideje do rješenja
1

Mozak lakše radi: Mape su poput šalabahtera jer na jednome mjestu vidimo što trebamo učiniti da ostvarimo cilj. Idealne su za prodavače i u marketingu

VIDEO

Čim pogledate u nacrtanu mentalnu mapu, odmah vam je jasno što i kako činiti te su zato odličan menadžerski alat, objašnjava Marija Šinković Bečić. Mentalne mape generički su alat za pamćenje, a mogu se koristiti u poslu, privatnom životu, za učenje i razradu ideja te organiziranje vremena.

- U njima sažimamo veliku količinu informacija pa su poput velikog šalabahtera onog što smo pročitali, npr., nekog ugovora, ali su i odličan alat za učenje jer asocijacijama povezuju sliku i tekst - objašnjava stručna voditeljica u Učilištu Vita Cognita.

Kognitivne mape koriste neograničen potencijal mozga i obje njegove polovice kombinirajući boje, slike, riječi, ali i analizu, strukturu te razvijaju kreativnost. Upravo tako, smatraju stručnjaci, olakšavaju učenje, organiziranje misli, pripremu i izvođenje prezentacija, ali i rješavanje problema te bolje planiranje.

- Pomoću njih na jednome mjestu vidimo sve podatke kojima moramo baratati, ali nam daju i jasan koncept kako da to ostvarimo - objašnjava Marija Šinković Bečić.

Jednostavno se izrađuju, pa mapu možete napraviti za samo desetak minuta.

- U sredini treba biti ključna tema, a zatim se iz nje raščlanjuju grane prema principu odgovora na pitanja tko, što, gdje, kako, kada i zašto - objašnjava.

Osim riječi u mentalnim mapama koriste se boje i slike.

- Obvezno se rabe različite boje jer nam pomažu da jasnije doživljavamo informacije. Osim toga, moramo pisati, ali i crtati i slike kao dodatne asocijacije jer tako potičemo vizualizaciju, pa mozak lakše, brže i kvalitetnije pamti - objašnjava Šinković Bečić.

Upravo je to i razlog zašto ih menadžeri često koriste. 

- One nisu eliksir pameti, ali jako puno pomažu u poslu jer, kad na jednom listu iscrtate sve ideje koje vam padnu na pamet, vrlo brzo možete uvidjeti što vam koristi, a što morate eliminirati da biste postigli cilj i ostvarili ideju - govori stučna voditeljica.

Zbog toga što se vrlo lako utiskuju u pamćenje, mentalne mape idealan su podsjetnik koji se može zalijepiti i pokraj monitora na poslu.

- Prednosti mapa su njihova jezgrovitost, brže strateško razmišljanje, ali i lakše svladavanje velike količine informacija - objašnjava.

Svladavanje velike količine informacija važno je u poslu, a posebno u visokome menadžmentu kako bi se prepoznale ključne činjenice i napravili konkretni zaključci koji služe kao baza za odlučivanje, smatraju stručnjaci.

Koraci u kreiranju mentalnih mapa

  • 1. Počnite s ciljem poput novog proizvoda u sredini papira okrenutog vodoravno kako bi se osnovne “grane” slobodno širile.
  • 2. Koristite sliku ili ilustraciju za ključnu temu ili cilj. Slika vrijedi više od 1000 riječi, a zanimljivija je i pomaže mozgu da se koncentrira.
  • 3. U boji prikažite osnovne “grane” pomoću kojih ćete postići taj cilj poput promocije proizvoda, dizajna ambalaže i distribucije.
  • 4. Povežite grane s ključnom slikom i ograncima. u ograncima raščlanite alate koje ćete rabiti u promociji poput oglasa i društvenih mreža.
  • 5. Koristite zaobljene crte jer ravne brzo umaraju mozak. Ne komplicirajte, nego koristite jednu riječ po grani da biste ih lakše upamtili.
  • 6. Tijekom izrađivanja mape stalno se služite slikama ili ilustracijama jer ako mapa ima deset ilustracija, ima potencijal jednak 10.000 riječi.
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku