Obavijesti

Lifestyle

Komentari 3

Izvoz ekohrane: Sokovi su mjesto našli i izvan Hrvatske

Izvoz ekohrane: Sokovi su mjesto našli i izvan Hrvatske
3

Sto posto prirodno: Sve više ljudi pazi što jedu, a naši sokovi, sirupi i ajvar su ekološki, kažu mali proizvođači ekohrane Marica Jug i Ivan Fuček

VIDEO

Prije 14 godina Marica Jug (56) iz Nize, nedaleko od Našica, bila je povratnica iz njemačkoga gastarbajterskog života koja je uz posao kućanice pomalo skrbila i o suprugovu naslijeđenom voćnjaku. Kaže kako je pratila trendove i shvatila da je potražnja za ekološkom hranom u neprestanom porastu. S obzirom na to da i sama voli jesti i piti ono što “nije zasićeno otrovom”, odlučila je uložiti dio ušteđevine i posaditi prve nasade jabuka. 

Među prvima se i upisala u hrvatski ekoupisnik, uložila u kupnju pak-preše kapaciteta 350 kg, pasterizatora i punilice za pakiranja “bag in box”. Od prvog uroda dobila je 1500 litara soka od jabuke i 1000 litara soka od cikle. Nakon sudjelovanja na Eko festu u Zagrebu njezine su sokove, voćne namaze i ocat kušali iz marketinške tvrtke Bruketa&Žinić te joj ponudili napraviti dizajn za sokove. Zahvaljujući njima, Maričin sok je besplatno dobio prepoznatljiv brend. OPG Jug se prostire na osam hektara vlastitih voćnjaka u kojima dominira jabuka, ali ima puno i šljiva te nešto manje krušaka i marelica. Na godinu proizvodi 350.000 l soka.

Volim jesti i piti ono što nije zasićeno otrovima iz zemlje, govori Marica Jug

- Mislim da smo u ekološkoj proizvodnji trenutačno najjači u Hrvatskoj - uvjerena je Marica Jug, koja ovih dana počinje i prvu izvoznu priču. U Sloveniju izvozi i obitelj Fuček iz Zlatar Bistrice koja je u ekološku proizvodnju s tvrtkom BioHerba krenula 2009.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Počeli smo s jednom parcelom, i to zbog djece. Htjeli smo da se zdravo i kvalitetno hrane, a danas imamo vlastitih dva i pol hektara zemlje s ekomarkicom te se želimo još širiti - govori Ivan Fuček. Osim kupnje na sajmovima zbog velikog zanimanja kupaca njihove proizvode možete naručiti i dostavom na kućni prag. Uzgajaju 15-ak vrsta povrća, rade zimnice i miješane salate te sirupe od bazginih bobica, ali i od metvice.

- Uzgajamo i čičoku koja je zbog prirodnog inulina izvrsna za dijabetičare - kaže Ivan Fuček. Količinski zadovoljavaju potrebe kupaca u Hrvatskoj, ali da još više izvezu, imaju samo jedan problem.

- I sada nas muči ono što nas je mučilo otpočetka, a to je zemlja. Ima toliko neobrađene zemlje koje jednostavno ne možemo zakupiti, ma koliko se trudili - govori Fuček. No ne misli odustati, nego proširiti asortiman.

- Od početka smo htjeli kvalitetan proizvod i prihvatljive cijene te smo u tome uspjeli - uvjeren je.

Najbitnije nam je kad su kupci zadovoljni

Najvažniji nam je kontakt s kupcima koje morate i educirati jer na tržnicama svi tvrde da imaju ekoproizvode, ali nitko nema papire koji bi to i dokazali, govori Ivan Fuček iz obiteljske tvrtke BioHerba. Kupci najviše vole njihov ajvar, ciklu u jabučnom octu i ječmenu kašu, ali i bučino ulje. 

- Iako je kiša naštetila rajčicama, ove godine možemo očekivati prekrasne glavice kupusa, a postoji potreba i za bundevama - govori.

Ekoproizvodnja od Severa do Juga 

Pionire ekoproizvodnje u Hrvatskoj, obitelj Sever, u petak je Večernji list i Mistarstvo nagradilo  za najbolje Obiteljsko gospodarstvo. Njihov OPG u Lepušiću blizu Ivanić Grada prvi je registriran u Upisnik ekoloških proizvođača.  Proizvode žitarice, povrće, voće, brašna, kaše, griz, zimnicu, med, kozji jogurt, ekojaja...  I oni ističu kako su već od početka proizvodnje, prije 14 godina, uspješno izvozili svoje proizvode. 

Nakon osam mjeseci pregovora Maričin sok kreće u Sloveniju

Naš Maričin sok od jabuka već je prokrčio put na tržište, a bili smo i prvi koji su u Hrvatskoj nudili sokove u ambalaži ‘bag in box’, priča Marica Jug. Na nedavnom natječaju Zelena ideja, projektu Hrvatskog udruženja agencija za tržišno komuniciranje i partnera pokrenutom s ciljem pomaganja lokalnim ekološkim proizvođačima u njihovu nastupu na tržištu, izborila se ući među 15 OPG -ova kojima će marketinške agencije pružiti besplatnu uslugu u promociji. Osim sokova uskoro će i drugi njezini proizvodi dobiti novo dizajnersko ruho u kojima će nakon osam mjeseci pregovaranja konačno zagaziti na slovensko tlo.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...
KRAJ KORIZME

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota čine vazmeno trodnevlje koje započinje u četvrtak, na posljednji dan korizme. To je sjećanje na posljednju Isusovu večeru, na njegovu patnju...
Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala
VRLO SU OPTIMISTIČNE

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala

Blizanke iz SAD-a su prihvatile svoj život takvim kakav je i redovito pronalaze razloge za smijeh. Završile su fakultet, putuju svijetom, voze se na mopedu, rado hodaju po prirodi...