Obavijesti

Lifestyle

Komentari 18

Jaja na stotinu načina savršen su ljetni obrok - za (do)ručak

Jaja na stotinu načina savršen su ljetni obrok - za (do)ručak
1

Nije bitno o kojem objedu se radi, jaja će se uvijek odlično složiti s puno povrća pa ih bez puno razmišljanja možete kombinirati s paprikama, krastavcima, gljivama...

VIDEO

Poširana jaja, jaja na oko, omlet ili tvrdo kuhana jaja u slasnoj i hladnoj salati, s malo kruha i puno salate, mnogima je u ljetno doba spas od višesatnog pripremanja ručka. 

Takav brz i fin obrok uz dodatak povrća, poput shakshuke te ostalih pomalo zaboravljenih jela, odnedavno se mogu pojesti na cjelodnevnom doručku u Eggspressu. Restoran je to, točnije omleterija, koja na svojem jelovniku svaki dan nudi 15, 16 jela od glavnog sastojka - jaja.

Na njihovu jelovniku su vrlo zanimljiva jela - od klasičnih jaja na benediktinski, sastavljena od tosta, šunke, poširanog jaja i umaka holandez, preko quicheva, do dnevnih ponuda omleta koji se mogu naručiti i samo od bjelanjaka. Jaje na oko, kažu, najbolje pristaje uz kelj varivo. 

- Svi nas pitaju što je shakshuka. To je lagano, ljetno bliskoistočno jelo u koje idu nasjeckane rajčice, paprike i luk, priprema se poput sataraša, pa se po tome prospe i jaje - objašnjava Gregor Kurtović (40), jedan od suvlasnika restorana.

Sva jela smišljaju sami, a većinu namirnica kupuju na Dolcu kod lokalnih OPG-ova. Jaja nabavljaju od Lukača. Dnevno upotrijebe oko 800 jaja. Salmonele se, kaže, ne boje jer prije upotrebe svako jaje operu. Osim toga, o jajima brižno skrbe i proizvođači i Eggspress. Obrok se počinje spremati tek kad ga gost naruči.

pervan



- Ništa se od naše ponude ne može skuhati unaprijed pa ponuditi podgrijano. Samo poširanje jaja kod primjerice Bendikta je osjetljivi proces jer jaje se može razliti u svakom trenutku. Kuhari moraju biti jako pažljivi jer lako se dogodi da ne dobijemo ono što želimo uslužiti. A namjera nam je dati samo najbolje - kaže Kurtović. 

Kruh koji drže je iz popularne zagrebačke craft pekarnice Korica. Losos, špinat i šunka su kod jaja sporedne namirnice, a u Eggspresu se ponose i šnenoklama koje svi poznajemo, a rijetko ih tko doma sprema. Svi se, priča Kurtović, tog jela sjećamo iz vremena naših baka, a malo tko ih doma sprema. 

Eggspress ima onaj štih starozagrebačkih restorana, pa ljudi u njega rado zalaze.

- Takvo mjesto nije postojalo u Zagrebu, doručkovati se moglo na samo nekoliko mjesta. Našim gostima nudimo ‘All Day Breakfast’. Jaje je sastavni dio većine obroka, ali rijetko glavni. Zato smo odlučili napraviti jela u kojima će glavni sastojak biti jaje. Želimo da povrće i prilozi idu uz jaja, a ne jaje s nečim – smatra Kurtović. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ističe da Zagrepčani vole novitete na gastronomskom tržištu. 

Omlet s gljivama

Sastojci: 15 dag šampinjona, 3 mlada luka, 20 dag špinata, dvije žlice maslinova ulja, žlica maslaca, 10 dag feta sira, 4 velika jaja

Priprema: Na grillu prepecite šampinjone, mladi luk te prethodno blanširani špinat, s dodatkom maslinova ulja. Na tavicu stavite masnoću, mješavinu domaćeg maslaca i maslinova ulja. Kad je lagano zagrijano, izlijte prethodno umućena jaja. Omlet pecite na laganoj vatri te kuharskom pincetom ili kuhačom povlačite rubne dijelove omleta prema sredini kako bi se ravnomjerno ispekao.

Sredina omleta, po završetku termičke obrade, mora ostati “zgužvana”, čime se dobiva i dojam nabubrenosti omleta. Kad je omlet gotov, na njega položite špinat, ispečene gljive i prepečeni mladi luk te sve pospite feta sirom. S obzirom na to da je feta sir vrlo slan, omlet nikako nemojte soliti. 

Beggnedict

Sastojci: 4 šnite lagano prepečenog kruha, 20 dag kuhane šunke, 4 meko kuhana jaja; Za holandez umak: 2 žumanjka, žličica senfa, žličica limunova soka, malo soli i šarenog papra, 70 g rastopljenog čistog maslaca

Priprema: Na lagano prepečenom kruhu poslažite prepečenu, a prethodno kuhanu šunku narezanu vrlo tanko. Na šunku stavite ‘sous vide’, na niskoj temperaturi, meko kuhana jaja kojoj je sredina ostala tekuća. Preko cijele kombinacije prelijte holandez umak. Za holandez umak u kotliću na pari miješajte žumanjke, senf, limunov sok, malo soli i šarenog papra. Dodajte rastopljeni maslac. Miješajte na pari s mutilicom dok ne počne dobivati strukturu umaka.

Da bi holandez umak ispao dobro, dva puta prekidajte termičku obradu tako da kotlić stavljate na hladnu podlogu i ponovno vraćate na paru. Umak je gotov kad ga zagrabite žlicom te on ostaje postojan na suprotnoj, odnosno donjoj strani žlice kad je okrenete. Nakon što ste holandez izlili po kuhanim jajima, popaprite cijelo jelo sa svježe mljevenim šarenim paprom. Ovaj recept može poslužiti kao baza za razne sastojke u sredini ‘kombinacije’: blanširani špinat ili špinat na mlijeku, dimljeni losos, šunka...

Eggstotic

Sastojci: avokado, sok pola limete, 4 meko kuhana jaja, 2 kriške lagano prepečenog kruha; Za holandez umak: dva žumanjka, žličica senfa, žličica limunova soka, malo soli i šarenog papra, 70 g rastopljenog čistog maslaca

Priprema:Za holandez umak u kotliću na pari miješajte žumanjke, senf, limunov sok, malo soli i šarenog papra. Dodajte rastopljeni maslac. Miješajte na pari s mutilicom dok ne počne dobivati strukturu umaka. Da bi holandez umak ispao dobro, dva puta prekidajte termičku obradu tako da kotlić stavljate na hladnu podlogu i ponovno vraćate na paru. Umak je gotov kad ga zagrabite žlicom te on ostaje postojan na suprotnoj, tj. donjoj strani žlice kad je okrenete. a lagano prepečen kruh poslažite prethodno očišćen i limetom natopljeni avokado. Na njega stavite ‘sous vide’, na niskoj temperaturi, jaja kuhana tako da sredina ostane tekuća. Preko cijele kombinacije prelijte holandez umak. Cijelo jelo popaprite svježe mljevenim šarenim paprom, a za potpun okus pospite klicama povrća koje volite.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 18
VIDEO

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru