Obavijesti

Lifestyle

Komentari 148

Jakna je na sniženju 1159 kn, a prije su je nudili za 725 kn

Jakna je na sniženju 1159 kn, a prije su je nudili za 725 kn
1

U prosincu su sve jakne u toj prodavaonici prodavali s 50 posto popusta, a u 2017. je popust 20 posto. Ono prvo je bila akcijska prodaja, a sada je službeno sniženje

VIDEO

Postoje tri vrste sniženja, a to stvara zbrku potrošačima. Akcije mogu biti povremeno tijekom cijele godine, sezonska sniženja su dva puta godišnje i traju najdulje 60 dana, a postoje i rasprodaje na kojima se trgovci rješavaju zaliha zbog nekih promjena u poslovanju, pojasnio je Ilija Rkman, predsjednik Saveza Potrošač i voditelj Savjetovališta za potrošače Zagreb.

- U slučaju ove jakne sve je po zakonu. Ima li elemenata zavaravajuće poslovne prakse moglo bi se dijagnosticirati tek duljim praćenjem cijena. Najmanje tri mjeseca prije sezonskih sniženja svakog tjedna bi trebalo zapisivati cijene. Bilo je slučaja kad su trgovci prije sniženja podigli cijene - dodao je Rkman i napomenuo da kupnju treba planirati, obići više prodavaonica i usporediti ponudu.

No kupnja na sezonskom sniženju ne mora značiti da će cijena biti niža nego što je bila prije.

- Gledam već dugo jaknu koja stoji 1450 kuna. U prosincu je bila 50 posto snižena i nadala sam se da će sad, kad počnu sezonska sniženja, biti još jeftinija. No neugodno sam se iznenadila dolaskom u prodavaonicu. Jakni je sad puna cijena snižena samo 20 posto i stoji 1159 kuna, 400 kuna više nego što je bila prije - požalila nam se čitateljica.

U toj prodavaonici su nam rekli kako je u prosincu bila akcija i svim su jaknama snizili cijene 50 posto. Sad je sezonsko sniženje i jeftinije su 20 posto, rekla nam je prodavačica.
Zimsko sezonsko sniženje počelo je 27. prosinca i prema zakonu može trajati najviše 60 dana. Nakon tog roka neprodane proizvode mogu i dalje prodavati na nekoj akciji, ali se ne smije zvati sezonsko sniženje.

- Za kupnju na rasprodaji, akcijskoj prodaji, sniženju, popustu ili drugim oblicima posebnog oblika prodaje potrošač ima ista prava kao u redovitoj prodaji - piše na stranicama Ministarstva gospodarstva.

To znači i da se i roba kupljena na sniženju može zamijeniti ima li nedostatak. Proizvode s greškom trgovac mora fizički odvojiti i jasno obilježiti. Mora pokazati potrošaču kakva je greška. Ako je trgovac jasno ukazao na grešku, za kupljenu robu kupac ne može tražiti povrat novca.

Drugi krug sniženja u nekim prodvaonicama

Obišli smo jučer prodavaonice u Arena centru i Supernovi u Zagrebu. Na izlozima su natpisi o sniženjima najčešće do 50, a ima ih i do 70 posto. Na Desigualu i Massu piše da je drugi krug sniženja. Dodatna sniženja su u Shoe Boxu, dio asortimana jeftiniji je 70 posto. U Tom Tayloru u Areni na snižene cijene je dodatni popust od 10 posto, a u prodavaonici u Supernovi dodatno 20 posto. No tamo je manji izbor.

Dječje majice po 39 umjesto 64 kn

U Original Marinesu majice su 39 i 49 kuna. Jakne su u pola cijene te stoje 229 i 129 kuna umjesto 467 i 254 kune.
Trenirki je cijena s 339 spuštena na 169 kuna.

Dolčevita je 50, a ženska jakna 281 kn

U Intersportu su tenisice jeftinije do 50, a gojzerice 30 posto. Dužih ženskih jakni ima po 281 umjesto 469 kn, a druga je s 1159 snižena na 695 kuna. Popusti su i veći od 60%.

Suknjica stoji 39, a bila je 89 kn

U Croppu u Areni popusti su do 50 posto na dio asortimana. Toliko su snižene i jakne pa duža ženska jakna umjesto 449 stoji 219 kuna. Lagana suknjica je 39 kuna.

Zimski kaput stoji samo 240 kn

U Tom Tailor outletu u Supernovi na sniženje do 70 posto imaju i dodatni popust. Tako kaput stoji 240 kuna. Jakna je s 1449 snižena na 348, a dječja majica s 99 na 24 kune.

Svemu spustili cijenu između 30 i 50 posto

U ShoeBeDo sve je sniženo: obuća, ruksaci... Na robi su deklaracije sa starom i novom cijenom te popustom. Skechers visoke cipele za djecu su 244 kune. Bile su 349.

Čizme su jeftinije i do 70 posto

Umjesto 1000 kuna čizme sad stoje 300 kuna. Na popustu od 70 posto ima visokih i niskih modela čizama. Ostala obuća u Shoe Boxu u Areni snižena je 30 ili 50 posto.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 148
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku