Obavijesti

Lifestyle

Komentari 30

Jedno mjesto, puno craft piva: Evo kako je to sve započelo...

Jedno mjesto, puno craft piva: Evo kako je to sve započelo...
1

Na predstojećem Zagreb Chill&Grill Festivalu powered by Coca-Cola, goste će svojim sjajnim pivima osvježavati i ljudi iz craft pivovare Nova Runda. Pitali smo ih kako je sve krenulo...

VIDEO

Miro, otkud ideja za pivovaru, vi ste pioniri pokreta...
A mislim da to već svi znaju - postali smo ludi za pivom pa smo ga odlučili raditi kod kuće (homebrewing) i nakon toga smo počeli puno putovati i posjećivati pivske festivale van Hrvatske gdje smo se upoznali s razvijenijim pivskim kulturama da bi na kraju krenuli u vlastiti biznis otvaranjem pivovare. Prvo smo tjerali Gipsy način proizvodnje piva (proizvodnja u tuđoj pivovari s rentanjem dijela kapaciteta) da bi od veljače 2016 godine zakupili cijelu pivovaru u Jastrebarskom gdje i danas proizvodimo.

Kakva je craft scena u Hrvatskoj, kakva u svijetu?

Craft scena u Hrvatskoj brutalno raste, a ono što me oduševljava je što su i manje sredine Hrvatske prihvatile craft. Zagreb je i dalje centar crafta, ali od Vinkovaca pa do Dubrovnika postoje pivovare i poboljšavaju lokalnu pivsku ponudu. Uskoro se u Dubrovniku otvara Dubrovačka pivovara u kojoj će glavni headbrewer biti naš kolega Mario i to će biti najnovija pivovara na sceni. Pivskih stilova je sve više na tržištu, beergeekovi se stvaraju na svakodnevnoj bazi i mislim da će tržište idućih godina samo rasti u craft segmentu. Ako usporedimo regiju, ista stvar se događa i susjednim zemljama – u Sloveniji, Srbiji i BiH se sve češće otvaraju nove craft pivovare i pružaju bolju pivsku ponudu.

Koja je vaša filozofija, za što se zalažete?

Kao pioniri pokreta se zalažemo za:

1. Jačanje pokreta craft pivarstva u Hrvatskoj kroz razne kanale: - Socijalne mreže - Predavanja - Edukacije - Festivale
2. Kolegijalnost u branši
3. Support underground glazbene scene
4. Dobro pivo
5. Dobru zezanciju

Što se tiče nas kao pivovare, ovo su nam glavna obilježja:
1. Nefiltrirano pivo
2. Direktan odnos s kupcima bez distributera
3. Samo točeno pivo, bez boca
4. Dobra zezancija Kako smo najviše fokusirani na američke zahmeljene aleove, osnovna nam je misao vodilja - #DoživiHmelj!!!

Što očekujete od prvog Zagreb Chill&Grill Festivala?

Kao prvo, drago mi je da smo pozvani na ovaj event i vjerujem da će to biti lud vikend. Petak, subota, nedjelja pa čak i ponedjeljak (Dan rada) će biti prožeti dobrim pivom, hranom i koncertima. Vjerujem da će doći dosta ljudi, jer osim što cijela manifestacija pada za vikend, lokacija je također veliki plus – jezero Bundek. Koja ćete piva točiti, što sve imate u svom portfoliju? Malo smo sad u nestašici C4, ali dobra je stvar da C4 izlazi taman pred festival pa će se naći par kegova i tamo na pipi. Osim C4 bit će u ponudi i APA, zadnji batch Fireballa (kojeg onda nećemo raditi sve do sljedeće zime) te BrAle. Nažalost novo pivo koje klepamo u suradnji s jednim zagrebačkim metal bandom - neće biti spremno za Chill&Grill, ali mislim da će četiri piva navedena iznad biti dosta da se zadovolji pivska potreba.

Koji su vam planovi za budućnost, hoće li opet biti vašeg BeerYarda?

Kroz dva mjeseca planiramo izbaciti novo pivo koje će pratiti našu #DoživiHmelj filozofiju, a premijeru bi trebalo imati u 6 mjesecu na našem birthday beer bashu zvanom #BeerUPZG. Za to novo pivo smo odlučili napraviti kolaboraciju s metal bandom ThroaTTwister i reći ću samo da će pivo biti agresivno i intenzivno (smijeh). U budućnosti (ne tako skoroj) planiramo i preseljenje u Zagreb u vlastitu pivovaru, a što se tiče Beeryarda, naravno da on ide opet ove godine.

BeerYard festival je nastao kao odgovor svim pivskim festivalima koji su samo gledali svoja posla, eksploatirali pivare ili si radili samopromociju. S BeerYard festivalom želimo promovirati sve hrvatske craft pivovare s ispravnim stajalištima prema zajedničkom tržištu i kupcima, želimo promovirati street food objekte i underground bandove koje isto tako smatramo dijelom craft scene. Ove godine BeerYard festival će se održati 02.09.2017 godine, a novitet u odnosu na prošlu godinu će biti i dolazak stranih pivovara čiji će vlasnici osobno točiti pivo na festivalu.

U planu je dolazak 7/8 pivovara izvan Hrvatske tako da će festival ove godine poprimiti internacionalni okvir. Ali kako do tada ima još puno, vidimo se na Chill&Grillu. Sve dodatne informacije se mogu pronaći na FB stranici festivala i Twitter profilu festivala.

U Novoj Rundi i drugim craft pivima možete do mile volje uživati na Zagreb Chill&Grill festivalu, koji okuplja najbolje zanatske pivovare na jednom mjestu.

Ulaz na festival bit će besplatan, a Zagreb Chill&Gril powered by Coca-Cola otvara se u petak, 28. travnja, u 17 sati (od subote do ponedjeljka traje od 12 do 23 sata). Organizatori projekta su 24sata i Gastro.hr, a partneri PIK Vrbovec, Jack Daniel's, Dacia, Kotányi, Kisko, Permetal, President, Tabasco, Konzum i mnogi drugi... Uskoro donosimo opširan program sva četiri dana sa svim detaljima!

Uskoro donosimo opširan program sva četiri dana sa svim detaljima! Pratite nas na facebooku i Gastro.hr.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 30
VIDEO

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete
LIJEPE BOJE

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete

Izborna večer inspirirala je naše dame u politici da biraju boje, kako bi se istaknule u moru muškaraca koji su birali tamno odijelo i košulju. Donosimo zanimljive modne kombinacije političara
'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'