Obavijesti

Lifestyle

Jedrima istražite obale Istre i divne otoke Kvarnera i Zadra

Jedrima istražite obale Istre i divne otoke Kvarnera i Zadra
7

Ljubitelji jedrenja na hrvatskoj obali naći će sve što trebaju - povoljne vjetrove, brojne sigurne lučice i marine te avanturu života obogaćenu prekrasnom prirodom

VIDEO

Jadransko more kroz povijest uvijek je bilo jedan od najvažnijih morskih puteva starih civilizacija pa se kultura jedrenja i plovidbe rano usidrila među čak 1244 hrvatska otoka, otočića, grebena i hridi. Obalna i otočna mjesta prepuna mediteranskog šarma, ali i  veći urbani centri sa značajnim povijesnim jezgrama čekaju na vas. Ispunite dane životom ploveći uz obale Istre, Kvarnera te otoka kvarnerskog i zadarskog arhipelaga.

Istarsko priobalje daje odlične vjetrove

Sjever Istre zbog konfiguracije obale i geografskog položaja nudi dobre vjetrove kojima se nada svaki nautičar. Zapadne obale Istre poznate su kao krajevi s najslabijom burom koja je ipak dovoljno snažna da vas dovede do željene lokacije.

Uvale i uvalice oduševit će one željne prirodnog reljefa, a na sjevernom dijelu polutoka, odnosno na njegovoj zapadnoj obali naći ćete brojna naseljena mjestašca s marinama i lukama u kojima možete pristati, okrijepiti se i prenoćiti.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Pristanite u Umagu, Novigradu, Rovinju, Poreču ili Puli. Uz jedrenje, zbog dobrih vjetrova, lokalno možete isprobati windsurf, kitesurf, sailing i stand up paddle surfing koji je zanimljiv i za najmlađe. 

Južni dio Istre sada već mogu istraživati i oni željni otočnih luka i lučica. Jedreći prema jugu, usidrite se i obiđite prekrasne Brijune, skupinu od 14 otoka koji su ujedno i Nacionalni park. Arhipelag krasi netaknuta priroda s raskošnom florom i faunom te bogata povijest. Najveći otok arhipelaga, Veli Brijun, dom je i nautičkom centru s vezovima za jahte. Iako su Brijuni jedina otočna skupina uz zapadnu obalu Istre, njihovu nenadmašnu ljepotu pravi nautičar ne smije zaobići. 

Istražite opatijsku rivijeru i Kvarner 

Opatijska i riječka rivijera za nautičare znače sigurnu i dobru plovidbu - na usluzi vam je čak 16 kvarnerskih marina s 5000 vezova, s njih 3100 u moru. Marina je u mjestu Ičići, nedaleko od Opatije, no kvarnerski otoci također će vas velikodušno ugostiti ako odlučite stati u marine na otoku Krku, Cresu, Malom Lošinju i Rabu od kojih svaki ima svoju divlju i nešto pitomiju stranu zahvaljući buri s Velebita.

Poseban doživljaj pružit će vam otok Susak, potpuno pjeskovitog tla, koji se diči živopisnom tradicijom i lokalnim vinima Trojšćina i Pleskunac. 

Otoci Kvarnera veličinom prednjače među otocima Jadrana te nude brojne uvale i uvalice, skrivene od buke, vreve i pogleda. Ukoliko ste poželjeli prošetati nekim kvarnerskim obalnim mjestom, nećete morati dugo ploviti do prve civilizacije. Gdje god se na Kvarneru usidrite budite sigurni da ćete uživati svaki put, u skladu osame i društva uz more.

Područja Tršćanskog zaljeva, Velebitskog kanala i Vinodolskog kanala poznata su po snažnoj buri pa se, ukoliko s njom nemate iskustva, preporučuje da se sklonite u najbližu lučicu. 

Zadarski arhipelag istinski je nautički raj

Jedrenje zadarskim arhipelagom iskustvo je u kojemu uživaju mnogi nautičari nazivajući ovo područje jednostavno 'rajem'. Ovdje je i započeo razvoj nautičkog turizma u Hrvatskoj. Brojni manji i veći otoci te njihove skupine oduševit će i najzahtjevnije nautičare koji se na svome putovanju mogu skloniti u lokalnim marinama. 

Jedrite li prema pučini, nikako ne zaobiđite skup otoka najudaljenijih od Zadra - čine ga otoci Silba, Olib, Premuda, Ist, Škarda i Molat. Posebno je zanimljiva Silba, otok u obliku 'osmice' s jednim naseljenim mjestom na najužem dijelu otoka.

Pogled prema pučini djelomično zaklanja samo otok Premuda dok na istočnoj obali otoka vladaju mirniji vjetrovi s pogledom na otoke Olib i Pag s velebistkim masivom u pozadini. Najbliže marine su na otoku Pagu, Malom Lošinju te na sjevernom dijelu Dugog otoka. 

Dugi otok poznati je nautički raj, a njegova poznata plaža Sakarun vrhunac je tog raja. Članica udruženja 'Najljepše uvale svijeta', u društvu je još 24 uvale sa svih kontinenata. Pješčana plaža duga je oko 800 metara, otvorena prema pučini Jadrana te je zaštićena kao značajan krajobraz. Brojni nautičari ovdje obavezno spuštaju sidro kako bi se odmorili te okupali u krstalno čistom i bistrom moru na najljepšoj plaži na Jadranu. 

Ploveći dalje niz zapadnu obalu Dugog otoka, čeka vas Park prirode Telašćica koji u brojnim živopisnim uvalama nudi i sidrišta, zone za privez i označeni glavni plovni put.

Ovaj prekrasan Park prirode, koji je uvod u obližnji Nacionalni park Kornati, nautičarima svaki put ponudi nešto novo prije nego krenu dalje istraživati Jadran. Otoci Rava, Iž, Zverinac i Sestrunj također se ističu kao prekrasne lokacije za nautičare. 

Više informacija o jedrenju i marinama uz obalu Hrvatske i njezinih otoka potražite na Hrvatska.hr.

I zapamtite - ne ispunjavajte život danima, ispunite dane životom!

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

Nezaboravni vikend zajamčen: Aktivnosti koje nudi Dalmacija
KAMO NA MINI ODMOR

Nezaboravni vikend zajamčen: Aktivnosti koje nudi Dalmacija

Od sjevera Dalmacije prema njezinom jugu nudi vam se pregršt aktivnosti na kopnu i moru. Rafting, ronjenje, planinarenje s pogledom na more - izbor je vaš

Produženi vikend koji dolazi iskoristite za aktivni odmor
ISTRA, KVARNER I GORJE

Produženi vikend koji dolazi iskoristite za aktivni odmor

Žudite za šetnjom, planinarenjem, nečim novim poput ronjenja ili nečim što će vam izazvati navalu adrenalina? Što god vas zanima pronađite u Istri, otocima Kvarnera ili u svježini Like i Gorskog kotara
Zabava zajamčena: Dani otvorenih vrata u Fun parku
KAMO ZA VIKEND

Zabava zajamčena: Dani otvorenih vrata u Fun parku

Fun park Biograd nudi pravo vikend osvježenje. Idealna je to prilika da isplanirate najzabavniji i vikend i dobro se provedete