Obavijesti

Lifestyle

Komentari 21

Kokice mogu biti jako zdrava grickalica? Ovisno o pripremi...

Kokice mogu biti  jako zdrava grickalica? Ovisno o pripremi...

Sve se češće kokice predstavljaju kao zdrava alternativa raznim grickalicama, no jesu li uistinu zdrave? Odgovor leži u ulju na kojem se peku, dodacima koje na njih stavljamo, ali i samom zrnu

VIDEO

Kukuruz je cjelovita žitarica koja sadrži dosta hranjivih sastojaka poput vitamina, minerala, vlakana i antioksidanata koji pomažu organizmu u borbi protiv raznih bolesti. Osim toga, one su i zasitne za razliku od rafiniranih žitarica, koje u procesu prerade izgube vlakna i nutrijente.

Znanstvenici čak tvrde da unos cjelovitih žitarica ima veze i s dužim životom, manje upala i nižim rizikom od srčanim bolesti, tumora, dijabetesa i pretilosti.

Kažu i da tri porcije cjelovitih žitarica na dan smanjuju BMI (indeks tjelesne težine) i salo na trbuhu. 

Mnoge znanstvenike i nutricioniste brine utjecaj GMO hrane na zdravlje, pogotovo jer ona nije još dovoljno istražena. A ako želite izbjeći GMO, na vrećici s kokicama potražite oznake koje potvrđuju da nije GMO ili da su proizvedene organskim putem.

Ulje

Kad kupujete kokice obratite pažnju na vrstu ulja na popisu sastojaka. Najbolja i najzdravija ulja su ekstra djevičansko maslinovo i avokadovo ulje. Zdrava ulja su dobra za srce, a imaju antiupalna svojstva i mononezasićene masti (MUFA), savjetuje nutricionistica, dr. Cynthia Sass, i objašnjava:

- Ulja koja imaju više omega 6 masnih kiselina spadaju među ulja koja mogu potaknuti upale, a tu spadaju suncokretovo, sojino i kukuruzno ulje. Kokice doma možete peći u mikrovalnoj bez ulja, a onda im dodati maslinovo ili avokadovo, zdravo ulje - kaže i dodaje da treba pripaziti i da same kokice ne sadrže mnogo štetnih, loših ulja.

Začini

- Razmislite i o tome što se dodaje kokicama. U kupovnim kokicama mogu iz vrećice biti dodani 'jednostavni' začini poput soli i crnog papra, ili neki konvencionalni, štetniji i neorganski mliječni sastojci poput maslaca ili sira. Slatke kokice često sadrže štetne šećere ili zaslađivače, pa prije nego navalite, provjerite što je točno u vrećici - kaže dr. Sass.

Dodaje i da, ako ih radite doma, možete biti kreativni pa dodati suho voće, orašaste plodove ili sjemenke, a možete ih jesti s umakom od kurkume ili ih samo posuti paprom, cimetom ili kakaom.

Ako kokice sami pripremate kod kuće vi kontrolirati i koliko soli i drugih začina stavljate na kokice. 

Zaključak

three smiling teenage girl watching tv at home

- Sve u svemu, kokice mogu biti zdrava grickalica, ali njihova nutritivna kvaliteta varira - kaže dr. Sass. Objasnila je i da su najzdravije one od organskog kukuruza koji nije GMO uzgojen, začinjene ili pečene na maslinovom ili avokadovim ulju i s malo himalajske soli.

Osvježivače držite što dalje od djece, hrane, pića pa i lijekova
Osvježivače držite što dalje od djece, hrane, pića pa i lijekova

Pripazite i na količinu, a preporučeno je pojesti najviše tri do tri i pol šalice odjednom. Inače, vrećica ili kartonska kutija kakva se kupi u kinima sadrži ugljikohidrata koliko i pet šnita kruha, a pune su i natrija koje su štetne za želudac, objašnjava dr. Sass.

NEVJERNI SU I ZLI: Ovi horoskopski znakovi su najgori partneri u vezama

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 21
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'