Obavijesti

Lifestyle

Komentari 14

Kada prozor perete kupovnim sredstvom, operite ruke i lice

Kada prozor perete kupovnim sredstvom, operite ruke i lice

DOMAĆA RADINOST Staklene površine dobro čisti i mješavina alkohola, destilirane vode i octa. Za ugodniji miris može joj se dodati malo limunova soka ili eteričnog ulja

VIDEO

Prao sam prozore sredstvima u spreju i navečer mi je cijelo lice bilo crveno, kao opečeno, požalio se čitatelj.

- To može biti alergija ili nadražaj, ako je s kapima sredstva bio na suncu - rekla je mr. Rajka Turk, voditeljica Centra za kontrolu otrovanja pri Institutu za medicinska istraživanja.

Pri nanošenju moramo paziti da vjetar ne nanese kapi na lice i ne smijemo biti blizu stakla jer se i od njega mogu odbiti. Nakon čišćenja treba dobro oprati ruke i lice - dodala je.

Tajne recikliranja: Spužvicu za suđe ne bacajte među plastiku
Tajne recikliranja: Spužvicu za suđe ne bacajte među plastiku

Sredstva za čišćenje stakla uklanjaju masnoće, prašinu, nakupine smoga i dima, mrlje, različite otiske te ostatke kukaca. Glavni sastojak im je voda i za učinkovito djelovanje važno joj je smanjiti površinsku napetost. Zbog nje kukac može stajati na vodi. Smanjuju je površinski aktivne tvari tenzidi ili surfaktanti. Na deklaracijama su navedene kao anionske površinski aktivne tvari.

Molekule vode vrlo su dobro povezane, a surfaktanti ih razmiču. Voda tako lakše ulazi u nečistoću i uklanja je.

Vrlo čest sastojak ovih proizvoda je alkohol etanol, koji se dobro miješa s vodom u svim omjerima, pa ga koriste u sredstvima za čišćenje, antisepticima, tekućim sapunima... Dobar je i zato što dezinficira, a hlapiv je, pa ne ostaje na površini. Koristi se i denaturirani alkohol, koji nije za konzumaciju.

U kokošjim kockama za juhu nema više od pet posto mesa
U kokošjim kockama za juhu nema više od pet posto mesa

Mirisni sastojci nisu pojedinačno navedeni nego samo kao parfemi ili mirisi. Konzervansi u ovim proizvodima isti su kao i u tekućim deterdžentima za pranje posuđa. Proizvođači preporučuju korištenje krpica od mikrovlakana ili pamučne tkanine pri čišćenju. Za razliku od novina, one smanjuju mogućnost ostavljanja tragova.

Svi ovi proizvodi sigurni su ako se upotrebljavaju prema uputama proizvođača. Treba ih raspršiti s određene udaljenosti i potom obrisati suhom krpom. Ako se rasprše po koži ili licu, mogu ih nadražiti.

U naresku je mesa od 35 posto, a u doručku čak do 76 posto...
U naresku je mesa od 35 posto, a u doručku čak do 76 posto...

Mnogobrojni su recepti za izradu ovih proizvoda za čišćenje kod kuće. Među jednostavnijima je pomiješati malo octa, alkohola i malo destilirane vode. Destilirana voda je “mekana” i neće ostavljati tragove na staklu, za razliku od vode iz slavine koja je najčešće i klorirana. Octena kiselina, osim što čisti, ima antibakterijska svojstva. Može se upotrijebiti i malo limunova soka, koji također dobro čisti, ili eterično ulje limuna, koje među ostalim sastojcima sadrži limonen. Riječ je o tvari ugodna mirisa, sastojku mnogih eteričnih ulja, a ima i svojstvo odmašćivanja, pa je sve više u uporabi.

Konzervansi su isti kao u tekućim deterdžentima za ručno pranje posuđa

Teta Violeta, 750 ml/14,90 kn

Treba izbjegavati dulji kontakt s kožom. Sadrži i miris, a za čišćenje su zaslužni anionski tenzidi. I ovaj proizvod nakon raspršivanja treba obrisati suhom krpom ili maramicom. Važno je paziti i na oči te držati proizvod dalje od dohvata djece.

Clin, 750 ml/12,90 kn

Sadrži manje od pet posto anionskih površinskih aktivnih tvari, dva konzervansa koji i dezinficiraju obrisane površine te miris limuna.

Staklo treba nakon raspršivanja obrisati suhom krpom. Sredstvo je upotrebljivo tri godine od datuma proizvodnje.

Arf, 750 ml/12,90 kn

I ovo sredstvo ima manje od pet posto anionskih površinski aktivnih tvari te miris. Rok valjanosti mu je tri godine, a treba ga čuvati dalje od dohvata djece i izbjegavati dulji kontakt. Nakon svakog korištenja sredstva treba isprati ruke.

Ajax Crystal, 750 ml/16,90 kn

Sadrži amonijak, ali udio nije na deklaraciji naveden. Lužnata otopina amonijaka dobro otapa masnoće. U sastavu je i 3-butoksipropan-2-ol, koji u čistom stanju nadražuje oči i kožu. U slučaju nezgode odmah treba poći lječniku.

Super Jon, 650 ml/14,90 kn

Proizvod je na bazi prirodnog octa. Sadrži manje od pet posto anionskih površinskih aktivnih tvari te 3-butoksipropan-2-ol, koja pomaže čišćenju, a u čistom stanju izaziva nadraživanje očiju i iritaciju kože. Prije upotrebe pročitati upute.

BOGATAŠICA SE ZABAVLJA NAKON BURNOG PREKIDA: Izašla van sa sestrama polugola, u prozirnom kombinezonu

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 14
VIDEO

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru