Obavijesti

Lifestyle

Komentari 68

Kako prepoznati imate li gripu ili prehladu? Evo bitnih razlika

Kako prepoznati imate li gripu ili prehladu? Evo bitnih razlika
1

Gripa se u početku lako može zamijeniti s sa simptomima drugih viroza, virusima parinfluence, adeno virusima ili rino virusima. No gripa nastupa naglo i temperatura skače u samo par sati

VIDEO

Ove zime gripa je stigla čak mjesec dana ranije nego što je uobičajeno i, prema riječima epidemiologa, trajat će još najmanje dva mjeseca.

- Simptomi gripe nisu u početku strogo specifični. Možemo ih zamijeniti sa simptomima drugih viroza, uzrokovanih virusima parainfluence, adeno virusima ili rino virusima. Simptomi kod gripe izbijaju naglo. Odjednom visoka temperatura, obično iznad 39 stupnjeva Celzijevih, glavobolja, kašalj, bol u kostima i mišićima, osjećaj malaksalosti, nedostatak apetita, a kod djece je moguće i povraćanje - pojašnjava pedijatrica dr. Mirjana Kolarek Karakaš.

U Hrvatskoj godišnje oboli u prosjeku 70.000 ljudi. Najvažnija razlika između gripe i obične viroze je što potonja zahvaća samo gornji dišni sustav, pa su znaci oboljenja blaži i kraće traju. Gripa zahvaća cijelo tijelo. Iako ne treba odmah juriti liječnicima, i kućno liječenje treba ozbiljno shvatiti.

 - Potrebno je skidati temperaturu ako prelazi 38 stupnjeva, mirovati u krevetu, piti dovoljno toplih napitaka te povećati unos meda i limuna. Ako temperatura traje dulje od 2 ili 3 dana, stanje se pogoršava, dijete samo spava, nema volje za igru niti kad mu se spusti temperatura, obavezno se treba javiti liječniku - kaže dr. Kolarek Karakaš.

Napominje da djeci, kako bismo ih zaštitili, treba ograničiti boravak u zatvorenim prostorima s velikim brojem ljudi.
U vrijeme epidemija, savjetuje, treba izbjegavati igraonice, proslave rođendana, trgovačke centre... Važno je naglasiti da je oboljeli od gripe zarazan 24 sata prije izbijanja simptoma.

- Na vrhuncu sezone gripe savjetujem čak ne voditi dijete u vrtić ako roditelji imaju mogućnost zadržati ga kod kuće tjedan ili dva, u dogovoru sa svojom pedijatricom - savjetuje dr. Kolarek Karakaš. 

Važno je često pranje ruku, korištenje antiseptičkih maramica ili gelova izvan kuće, stajanje na metar udaljenosti od onih koji kašlju ili kišu te bacanje papirnatih maramica nakon svakog brisanja nosa.

Također, treba obratiti pozornost na to da je dječji nos stalno prohodan te često provjetravati prostorije u kojima se boravi, bez obzira na vanjsku hladnoću.

Kao najvažniji savjet dr. Kolarek Karakaš ističe nepodcjenjivanje gripe. Ona se u svakom slučaju mora odležati!
Kako lijeka protiv gripe nema, liječenje je simptomatično, što znači da se samo mogu ublažavati simptomi. Temperatura se može spuštati i ako je niža od 38, a dijete je slabo i iscrpljeno.

Treba imati na umu da se djeci ne smiju davati andol ni aspirin. Kad temperatura napokon padne i dijete se osjeća bolje, svejedno još nije spremno za normalne aktivnosti. Treba ostati u kući još nekoliko dana.

Ovo su simptomi po kojima se razlikuju gripa i prehlada:

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

GRIPA

• nastupa munjevito i naglo
• iz nosa curi stalno jednako
• bol u mišićima
• visoka temperatura
• suhi kašalj
• traje 7-10 dana ili dulje, slabost ostaje još neko vrijeme

PREHLADA

• postupno se pogoršava
• iscjedak iz nosa mijenja se s odmakom prehlade
• grlobolja
• produktivni kašalj
• vrhunac je nakon 2-3 dana, a prolazi kroz tjedan dana

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 68
VIDEO

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete
LIJEPE BOJE

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete

Izborna večer inspirirala je naše dame u politici da biraju boje, kako bi se istaknule u moru muškaraca koji su birali tamno odijelo i košulju. Donosimo zanimljive modne kombinacije političara
'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'