Obavijesti

Lifestyle

Komentari 25

Kamo s božićnim drvcem? Za njih postoje predviđena mjesta

Kamo s božićnim drvcem? Za njih postoje predviđena mjesta
1

Božićna drvca potrebno je odložiti na za to predviđena mjesta, pa je nužno provjeriti s lokalnim komunalnim službama gdje je to prikladno. Ona se dalje koriste za kompostiranje

VIDEO

Sveta Tri kralja blagdan su koji ujedno i označava kraj božićnih blagdana i dan kada se raskićuju borovi i jelke. Odbačena božićna drvca gradske komunalne službe počet će odvoziti već od 7. siječnja 2017. diljem Hrvatske. 

Provjerite na stranicama lokalnih gradskih komunalnih službi gdje možete odložiti božićna drvca. U Zagrebu npr. savjetuju da se odlažu na zelene površine ili pokraj kontejnera kako bi kamioni imali što lakši pristup drvcima.

No u nekim gradovima za to su posebno određena mjesta, a najčešće je to u gradovima s puno kuća kada je vrlo teško kupiti drvce ispred svake kuće. 

U Splitu je također dovoljno drvca ostaviti kraj kontejnera. Komunalne službe će ih prevesti i kada se skupi dovoljan broj odvoze se na sjeckanje i kompostiranje.

Potom se taj kompost koristi za gnojenje ostalih zelenih površina u gradu pa su vaša božićna drvca, iako sječena, potpuno reciklirana.

Ako imate drvce u tegli, zagrebački Zrinjevac već godinama predlaže da im se javite kako se drvca ne bi sadila na neprikladne zelene površine. Oni ga mogu posaditi na za to prikladno mjesto i pri tom ga unijeti u digitalni katastar gradskog zelenila.

Ako imate vlastiti vrt i zemljište i želite ga tamo presaditi, svejedno se možete posavjetovati s njima kako to učiniti što uspješnije. Drvce je prije presađivanja dobro držati par dana vani kako bi se naviknulo na hladnije temperature i potom ga presaditi. Važno je da tlo pri tom ne bude smrznuto. 

Iako se čini da su sječena drvca loš izbor, ona su potpuno reciklirana i iskorištena za gnojivo. Ekološki gledano, plastična drvca su lošije rješenje jer se ona neće moći razgraditi desetljećima ili čak stoljećima, ovisno o kombinaciji materijala.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 25
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku