Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Knjiga "Overdressed" autorice E. L. Cline o kvalitetnoj odjeći

Knjiga "Overdressed" autorice E. L. Cline o kvalitetnoj odjeći
1

Osam korisnih savjeta kako pronaći kvalitetnu odjeću za malo novca te kako stvoriti svoj savršen ormar bez velikih troškova. Skloni smo gomilanju nepotrebnih odjevnih komada...

VIDEO

Kupnja velikih količina jeftine osjeće ima negativan utjecaj na planet, kulturu, društvo, ali i naš ormar. Zbog toga i završimo s hrpom odjeće i ideja, ali bez konkretnih odjevnih kombinacija, tvrdi Elizabeth L. Cline, autorica knjige "Overdressed: The Shockingly High Cost of Cheap Fashion".

Jeftina bluza u dućanu vam možda djeluje kao savršen ulov, no nakon što provede dvije godine zagurana u dubine prepunog ormara i slučajno je pronađete prilikom traženja neke potpuno druge veste, više vam neće biti ni neodoljiva ni korisna. A neće se uklapati ni u jednu odjevnu kombinaciju jer više neće biti u modi, stoga treba dobro promisliti prije kupnje, savjetuje autorica.

Ne gomilajte odjeću

Zbog trendova koji se brzo mijenjaju i sve većeg broja trgovina koje prodaju jeftinu dojeću, skloni smo gomilanju nepotrebnih odjevnih komada koje jednakom brzinom zaboravljamo jer, do trenutka kad stignemo kući, trend se već promijenio i kupljena stvar više nije "in", objašnjava. Nije cilj da se ljudi osjećaju loše jer kupuju odjeću koju si mogu priuštiti, nego da nauče kontrolirati ovisnost koja vodi u bespotrebno gomilanje robe u ormarima, kaže Cline.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ona je pronašla osam kvalitetnih rješenja kako to i ostvariti.

Stvorite svoju strategiju

Prvi savjet odnosi se na stvaranje strategije. Prilikom odlaska u kupnju treba biti svjestan po što ste točno došli i tako izbjeći impulzivnu kupnju pet različitih košulja, iako vam trebaju samo jedne crne hlače. Kupite ono što trebate, što vam se sviđa i brinite o onom što već posjedujete, savjetuje Cline.

Razmislite vrijedi li odjeća kolika joj je cijena

Razmislite i vrijedi li određeni komad toliko. Većina odjeće kojoj je drastično snižena cijena ne vrijedi ni toliko jer je vrlo jeftino proizvedena u velikim pogonima u Kini ili Bangladešu.

Cline je posjetila takve tvornice te upozorava da su cijene te odjeće s razlogom niske, ali za takvu cijenu netko drugi plaća, bio to okoliš ili radnici u tim tvornicama koji ne dobivaju plaće koje zaslužuju.

Naučite prepoznati kvalitetnu odjeću

Naučite prepoznati kvalitetnu odjeću u moru odjeće loše kvalitete. Nije cilj imati puno loše i jeftine odjeće, nego dobro napravljene odjeće od kvalitetnih materijala za čiji odličan rad su radnici pošteno plaćeni. A takva odjeća ima i cijenu, piše Cline.

Naučite šivati

- Savjetujem da naučite i šivati kako biste od dojeće koju već posjedujete napravili nešto novo i bolje, ali i kako biste znali napraviti novu i kvalitetnu odjeću za manje novca- rekla je autorica.

Unajmite krojačicu

Ako ne znate šivati, unajmite dobru krojačicu. Tako će se smanjiti hiperprodukcija, ali i otpad koji ostaje zbog neiskorištene robe.

Ne zaboravite na lokalne dizajnere

Autorica podsjeća i da ne zaboravite na nezavisne lokalne male dizajnere. Tako se podupiru nove i originalne ideje te štiti okoliš jer oni nemaju novaca za kupnju velikih količina materijala. 

Ne zaboravite na vintage stvari i second hand dućane

Sjetite se i sve popularnijih vintage stvari. Ako si ne možete priuštiti dizajnersku odjeću, obiđite second hand dućane te pronađite pravu odjeću za sebe i svoj džep, savjetuje autorica.

Zadnji sajet za nju je i najvažniji.

Pazite na okoliš

Njen najvažniji savjet jest da ne zaboravite na okoliš. Podupirući velike lance jeftine odjeće, gomilate hrpu otpada te ćemo uskoro svi nositi poliestr jer prirodnih materijala više neće ni biti, upozorava Cline.

 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'
ŠOKANTNO OTKRIĆE

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'

Prema riječima muža, njezina mama ga je 'zavela' kad su imali 18 godina i živjeli u njihovoj kući. Od tada su imali nezaštićene spolne odnose barem jednom mjesečno

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'
Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete
LIJEPE BOJE

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete

Izborna večer inspirirala je naše dame u politici da biraju boje, kako bi se istaknule u moru muškaraca koji su birali tamno odijelo i košulju. Donosimo zanimljive modne kombinacije političara