Obavijesti

Lifestyle

Komentari 5

Kojeg je karaktera vaša beba: Istraživač, mirna ili "ovisna"?

Kojeg je karaktera vaša beba: Istraživač, mirna ili "ovisna"?
1

Nisu sve bebe iste, a karakter se formira već u prvih šest mjeseci. Pravilne reakcije pomoći će bebi da raste u poticajnom i ugodnom okruženju u kojemu se može izraziti

VIDEO

Znanstvenici sa Sveučilišta u Philadelphiji dokazali su da se karakter djeteta formira u prvih pola godine života, ali ne ostaje nepromijenjen, nego na njega utječu brojni čimbenici.

Prije svega, važno je okruženje. Ako je nepovoljno za razvoj dječje psihe, s vremenom i najhrabrije dijete može postati povučeno i uplašeno. Isto tako, povoljno okruženje će otvoriti i najvećeg stidljivka.

"Ovisne" bebe

Čim spustite bebu, odmah se diže i pruža ruke da je podignete. Stalno vam je u krilu, može zaspati samo ako sjedite pored nje i držite je za ruku. Čim se pojavi netko nepoznat, trči prema vama i traži utočište.

Fotolia


Kako s njima: Pogrešno se misli da su ove bebe mamine maze. One su samo vrlo oprezne i ne vole promjene. Učite dijete da bude samostalnije, ali nemojte biti radikalni. Za početak je ostavljajte s bliskom osobom pola sata. Postupno produljujte vrijeme.

Mirna i zadovoljna beba

Funkcionira po principu “gdje me ostaviš, tu ćeš me i naći”. Takva beba je mirna, rijetko plače, sretna je i zadovoljna, ima dobar apetit, ne buni se kad treba spavati, a kad i zaplače, dovoljno je malo je utješiti. Od najranijeg djetinjstva pokazuje smirenost i ne upušta se u rizične poduhvate.

Kako s njima: Vjerojatno će takva ostati i kad poraste, ali treba voditi računa da se ne formira u ličnost koja je spremna prihvatiti težu stranu života. Zato je odmalena ohrabrujte, pjevajte joj pjesmice, potičite je da pokuša raditi nešto čega ju je strah. Kupujte joj igračke koje iziskuju fizičku aktivnost i trudite se aktivno sudjelovati u igranju. Tako možete utjecati na angažiranost djeteta i spriječiti ga da stoji sa strane.

Beba istraživač

Nasuprot njima je beba koja nikad ne miruje. Spava vrlo malo, a kad joj je dosadno, svima će to bučno dati do znanja. U stanju je tisuću puta baciti igračku kako bi provjerila hoće li pasti. Također, svaki put će tražiti da joj igračku i vratite. Što se fizičkog razvoja tiče, u svemu je prva. Sjedi s pet, hoda s deset mjeseci. Ne prihvaća “ne” kao odgovor i uvijek zna točno što želi. Ovakvu djecu je teško ukrotiti, ali nije nemoguće.

Fotolia


Kako s njima: Od najmanjih nogu učite ih što se smije, a što ne. U suprotnom bi mogli imati problema s poštovanjem društvenih pravila.

Beba šarmer

Stalno se smije, hihoće i pruža ruke svima koji je žele podići. Voli biti u centru pažnje i traži da sudjelujete u svakoj aktivnosti. Lako se svugdje uklapa, voli društvo i s oduševljenjem se igra s djecom. Rado dijeli igračke i ne podnosi samoću. Nemojte je ostavljati samu i ne očekujte da će se igrati s igračkama. Uvijek traži pažnju ljudi.



Kako s njima: Čitajte joj bajke, pokazujte slike, gledajte crtiće i puštajte joj glazbu. Samo tako će biti sretna.

Tvrdoglava beba

Ova beba je još u trbuhu znala što hoće. Kad neće spavati, izgubili ste bitku. Ako nije gladna, neće jesti makar joj ponudili i najomiljenije jelo.


Kako s njima: Dobra vijest je da se drastično mijenjaju kad dođu u kontakt s drugom djecom. Smanjuje im se osobni nagon, a pojačava društveni i postaju umjereniji. Važno je da roditelj ima jasan i odlučan stav, jer ako beba osjeti da može manipulirati, radit će to i kad naraste. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Radno vrijeme za izbore: Evo kako danas rade trgovine
KAKO RADE TRGOVINE I ŠOPING CENTRI

Radno vrijeme za izbore: Evo kako danas rade trgovine

Neke trgovine danas neće raditi zbog parlamentarnih izbora. A ako ipak planirate ići u kupnju, dobro provjerite kada ćete ići jer većina prodavaonica ima skraćeno radno vrijeme

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika

Pročitajte dnevni horoskop za srijedu 17. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
'Nisam pila ništa osim domaćeg soka od naranče 40 dana. Evo što mi se nakon toga dogodilo'
DRUGAČIJA DIJETA

'Nisam pila ništa osim domaćeg soka od naranče 40 dana. Evo što mi se nakon toga dogodilo'

Australka je tijekom korizme iz prehrane izbacila svu hranu te je konzumirala isključivo domaći sok. Oduševljena je što je taj ritual učinio njezinu tijelu, no ipak, to nije za svakoga