Obavijesti

Lifestyle

Komentari 55

Koliko promila alkohola imate u krvi? Evo što vam to radi...

Koliko promila alkohola imate u krvi? Evo što vam to radi...

Dovoljno je samo nekoliko minuta nakon pića da koncentracija alkohola u krvi počne rasti. Provjerite što to znači za vas ako imate 0,3 ili 3 promila u krvi...

VIDEO

Alkohol ne utječe na sve ljude jednako, a njegov utjecaj ovisi o tjelesnoj težini, učestalosti pijenja alkohola, spolu, zadnjem obroku.

Tijelo može obraditi jedno piće na sat. Treba proći samo nekoliko minuta nakon popijenog pića da koncentracija alkohola u krvi počne rasti. U krvotok se direktno iz želuca apsorbira 20 posto etanola, a ostalih 80 posto se probavlja i prelazi u krvotok iz tankog crijeva. Zato se nikad ne preporučuje konzumacija alkohola na prazan želudac. Ako u želucu ima hrane, alkohol će se sporije apsorbirati i doseći manju koncentraciju u krvi.

POGLEDAJTE VIDEO: Koliko alkohola dnevno piju Hrvati?

Pokretanje videa...

01:29

U organizmu se etanol zadržava u tkivima bogatim vodom poput mišića. Iz tog razloga alkohol brže djeluje na žene jer imaju manje mišićnog tkiva. 

Provjerite što porast alkohola u krvi radi u tijelu:

  • 0.3 promila - Šire se krvne žile i čovjek se počinje osjećati toplije. Istovremeno se poboljšava i raspoloženje jer mozak počinje otpuštati serotonin i endorfine.
  • 0.5 promila - Čovjek je zakonski nesposoban za vožnju. Raspoloženiji ste i veseliji, oprez je manje, emocije veće, a ponašanje može biti preuveličano. Postajete manje razboriti i obuzima nas blagi osjećaj vedrine i euforije.
  • 1,2 promila - Smanjene su mentalne sposobnosti i koordinacija. Jezik se počinje plesti, a čovjek se otežano prisjeća riječi koje želi izgovoriti. Višesatno opterećivanje jetre može potaknuti nakupljanje masnog tkiva, a konstantno opterećenje općenito šteti radu jetre.
  • 2 promila - Čovjek s ovoliko alkohola u krvi je jako opijen te gubi većinu motoričkih i mentalnih funkcija. Također, postaje seksualno nesposoban jer alkohol prekida rad neurotransmitera u mozgu. 
  • 3 promila - Centralni živčani sistem postaje depresivan, čovjek se usporava, a nesvjestica je lako moguća. Veća količina alkohola u krvi od 3 promila stvara opasnost od trovanja alkoholom.

Ako ne znate koliko trenutačno imate alkohola u krvi, možete ga izračunati na Alcohol Help Centru. U rezultatima možete vidjeti koliko sati će trebati vašem tijelu da procesuira alkohol.

Vožnja u pijanom stanju se nikome ne preporučuje jer time ugrožavate i svoj i živote drugih.

Ovo su kazne u Hrvatskoj ovisno o razini promila u krvi:   

  • 0,5 - 1 promila - od 1.000 do 2.000 kn
  • 1 - 1,5 promila - od 2.000 do 5.000 kn
  • više od 1,5 promila - od 5.000 do 15.000 kuna ili kaznom zatvora u trajanju do 60 dana
  • 0,5 promil za vozače bicikla - 500,00 kn.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 55
VIDEO

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru