Obavijesti

Lifestyle

Komentari 21

Omiljena dalmatinska biljka postala apsolutni hit u Americi

Omiljena dalmatinska biljka postala apsolutni hit u Americi
1

Raštike najviše ima u Dalmaciji, na otocima i u Hercegovini, a ova lisnata zimska kraljica obogatit će vaš stol, ali i imunitet. Njeni sastojci čuvaju i od karcinoma, a dobra je i za kosti i oči

VIDEO

Luksuzna američka robna kuća Neiman Marcus u ponudu je stavila vrtoglavo skupu raštiku, gdje 400 grama salate prodaju za više od 500 kuna. Da je njihova raštika zlata vrijedna opravdavaju tvrdeći kako je savršeno začinjena i zdrava. Visoke cijene izazvale su brojne kontroverze diljem Amerike budući se raštika smatra biljkom koja je hranila ljude za vrijeme velikih financijskih kriza i koja se ustabilila kao domaća namirnica puka, a ne kao isključivo luksuzni proizvod.

Kod nas se raštika tradicionalno uzgaja u vrtovima diljem Dalmacije, ali nije joj strana niti kontinentalna klima. Najbolji okus raštika ima na vrhuncu sezone - tijekom hladnih zimskih mjeseci. Odlična je kuhana na pari ili u slanoj vodi, ali pazite da je ne prekuhate jer tada gubi hranjive tvari.

Kako spremati raštiku?

Raštika se čisti poput špinata. Perite je u hladnoj tekućoj vodi nekoliko minuta pa očistite od uvelog ili oštećenog lišća. Kako biste bili sigurni da nema pesticida i prljavštine možete je potopiti na pola sata u posoljenu vodu. Ako raštiku kupujete u prodavaonici ili na tržnici, izbjegavajte onu žućkastih listova. Oprane listove narežite na rezance i skuhajte.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Dobitne kombinacije s raštikom

Posebno skuhajte krumpir, pa na malo maslinova ulja kratko popržite češnjak. Na to dodajte kuhani krumpir i raštiku. Propirjajte da se sve dobro poveže. Prije posluživanja dodajte još malo maslinova ulja i dobili ste ukusan prilog pečenjima ili lagano samostalno jelo. A ako želite nešto drukčije, razmišljajte tako da raštiku možete staviti u bilo koje jelo u koje inače dodajete blitvu ili špinat, možete je iskoristiti i za pripremu sarmica s mljevenim mesom.

Raštika je vrlo ukusna pripremljena na salatu, a još je bolja uz kuhano meso (svježe ili suho svinjsko meso) ili ribe. Vrlo dobro se slaže i kao prilog ili s rižom, ječmom ili bilo kojim drugim žitaricama. Svježi listovi raštike mogu se koristiti i kao dodatak svježim sokovima i miješati s drugim voćem, povrćem čak i ljekovitim biljem. Raštika je odlična namirnica za doručak i vrlo dobro se slaže s poširanim ili prženim jajima, čak i u omletu.

Zašto je zdrava?


Lišće raštike sadrži dobru količinu topivih i netopljivih prehrambenih vlakana koji pomažu u kontroli razine LDL kolesterola i štite od hemoroida, zatvora kao i bolesti te raka debelog crijeva. Naširoko se smatra kao zdrava hrana, lisnata raštika je bogata neprocjenjivim izvorom fito- hranjivih tvari s moćnim svojstvima protiv raka i dokazane su prednosti protiv bolesti prostate, dojke, vrata maternice, debelog crijeva, jajnika.

Raštika je bogata vitaminom C i ima snažno antioksidativno djelovanje. Trebamo je jesti za jače kosti, a trudnice zbog visokog udjela folne kiseline, smanjuje i bolesti srca te poboljšava zdravlje očiju.  

Kaneloni sa sirom i raštikom

Sastojci: 250 g kanelona, luk, manja korabica, 2 žlice maslinovog ulja, vezica raštike, 3 žlice sjeckanog peršina, žlica svježe majčine dušice, žlica bosiljka, 5 žlica bijelog vina, 200 g masnog kiselog vrhnja, 150 g svježeg naribanog ovčjeg sira, 50 g maslaca, crveni mljeveni papar, 2 dl pasirane rajčice

Italian Caneloni

PRIPREMA: Ogulite luk i nasjeckajte ga. Korabicu ogulite i narežite na tanke rezance. Raštiku operite, ocijedite i blanširajte dvije minute. U tavi zagrijte ulje i popržite luk dok ne postane staklast. Primješajte pripremljeno povrće s raštikom, sjeckanim začinskim biljem i vinom. Pirjajte 5 minuta, a zatim ostavite da se malo ohladi. Kanelone skuhajte u kipućoj slanoj vodi.

Zagrijte pećnicu na 220°C. Smjesu povrća posolite i pomiješajte s vrhnjem i 50 g naribanog ovčjeg sira pecorina. Smjesom nadijevajte ocijeđene kanelone. Kalup za nabujak obilno premažite maslacem, složite tjesteninu, pospite pasiranom rajčicom, preostalim sirom, listićima maslaca i mljevenim crvenim paprom. Pecite u pećnici 20 minuta. 

Zimski složenac 

Sastojci: veliki batat, 600 g raštike, luk, 1⁄2 žličice sjemenki kumina, 1 1⁄2 šalica crnog graha, 1⁄2 šalice umaka od rajčice, 1⁄2 šalice gotovog salsa umaka, žličica soli, 4 tortilje, 1⁄2 šalice sira

Enchilada Casserole with Kale and Sweet Potatoes

PRIPREMA: Zagrijte pećnicu na 200°C. Premažite posudu za pečenje uljem. Ogulite i naribajte slatki krumpir, a raštiku blanširajte pa narežite na rezance. Očišćeni luk narežite na kolutove. Na dno posude posložite batat i sloj luka. Pospite kuminom, te redajte sloj raštike i crnog graha. Ravnomjerno prelijte pomiješanim umakom od rajčice i salsa umakom. Na vrh stavite ribani sir i tortilje narezane na trakice. Pokrijte s folijom i pecite 25 minuta.

Pirjana raštika s palentom i pinjolima

Sastojci: 150 g kukuruznog brašna za palentu, žlica kiselog vrhnja, komadić maslaca, 600 g raštike, 2 češnja češnjaka, 4 žlica maslinovog ulja, veća rajčica, žlica pinjola, sol, papar

11295808

PRIPREMA: Listove raštike izrežite na manje komade. Popržite ih na maslinovom ulju, pa kad malo povenu, dodajte sjeckani češnjak i rajčicu. Sve kratko propirjajte i dolijte toliko vode da prekrijte povrće. Kad zavrije, začinite solju i paprom, te kuhajte na laganoj vatri dok raštika ne omekša i ne upije tekućinu.

Za to vrijeme zakuhajte posoljenu vodu i uspite palentu. Nakon 15 minuta kuhanja, poslužite je s pirjanom raštikom i tostiranim pinjolima.

Raštika s rižom

Sastojci: 150 g kukuruznog brašna za palentu, žlica kiselog vrhnja, komadić maslaca, 600 g raštike, 2 češnja češnjaka, 4 žlica maslinovog ulja, veća rajčica, žlica pinjola, sol, papar


PRIPREMA: Raštiku i očišćenu papriku izrežite na rezance. Na ulju kratko popržite protisnuti češnjak, dodajte papriku, kratko propirjajte pa dodajte raštiku. Zalijte s malo temeljca i kuhajte na laganoj vatri oko 10 minuta. Dodajte rižu i zalijte s vodom ili temeljcem.

Začinite solju i paprom, te kuhajte poklopljeno na laganoj vatri dok riža ne omekša. Po potrebi dolijte još tekućine i povremeno potresite lonac. Pred kraj kuhanja umiješajte maslac i ribani parmezan. Promiješajte i ostavite poklopljeno. Za to vrijeme na tavi bez masnoće prepržite salamu narezanu na tanje trake. Posložite ih na raštiku s rižom i poslužite toplo.

Pesto od raštike

Sastojci: 200 g raštike, 100 g paremzana, 30 g badema, 20 g pinjola, 3 češnja češnjaka, ½ dl maslinovog ulja, 2 žlice limunovog soka, žličica soli, ½ žličice bijelog papra

PRIPREMA: Listovima raštike odstranite korijenastu sredinu. Narežite ih na tanje rezance i gnječite rukama ili mužarom oko 5 minuta. Prebacite na papirnate ubruse i prosušite ga. Tostiraje bademe i pinjole, pa usitnite u električnoj sjeckalici s parmezanom. Dodajte ulje, češnjak, limunov sok, sol i papar.

Izmiksajte, pa postepeno dodavajte raštiku. Nastavite s miksanjem dok ne dobijete kompaktnu smjesu. Po potrebi dodajte još maslinovog ulja. Namaz premažite na prepečene ploške kruha, a ostatak možete čuvati hermetički zatvoreno u hladnjaku do tjedan dana.

Nabujak od raštike

Sastojci: 800 g raštike,  250 g mljevenog mješanog mesa, 50 g mesnate suhe slanine, glavica luka, 3 jaja, 2 dl kiselog vrhnja, 3 žlice riže, 3 žlice krušnih mrvica, ulje, sol, papar, 60 g sira škripavca

PRIPREMA: Raštiku skuhajte u posoljenoj vodi. Ocijedite, ohladite i sitno iskosajte. U međuvremenu na ulju popržite sjeckani luk i manje kocke slanine, dodajte mljeveno meso i pirjajte oko 10 minuta. Pripremljenom mesu dodajte napola kuhanu rižu, posolite, popaprite, dodajte žlicu i pol krušnih mrvica, razmućeno kiselo vrhnje sa žumanjcima i na kraju čvrsti snijeg od bjelanjaka.

Sve lagano izmiješajte i prebacite u posudu za pečenje premazanu uljem i posutu mrvicama. Nabujak pospite ribanim sirom i malo ulja, te pecite u zagrijanom pećnici na 180°C oko 40 minuta.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 21
VIDEO

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru
'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'
ŠOKANTNO OTKRIĆE

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'

Prema riječima muža, njezina mama ga je 'zavela' kad su imali 18 godina i živjeli u njihovoj kući. Od tada su imali nezaštićene spolne odnose barem jednom mjesečno