Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Kreme protiv akni ne bi trebali koristiti alergični na aspirin

Kreme protiv akni ne bi trebali koristiti alergični na aspirin
1

Jedna od poznatijih tvari koja se koristi za liječenje upalnih stanja kože je i salicilna kiselina. Ona ima protuupalno i smirujuće djelovanje, a pomaže u čišćenju začepljenih pora

VIDEO

Koža lica u određenom životnom razdoblju, primjerice u pubertetu i ranim tridesetima, može biti osjetljiva i pokazivati promjene poput akni. Stoga na tržištu postoje mnogi gotovi proizvodi kojima se može postići odgovarajuća njega. 

Proizvodi za prištiće dobar su odabir jer u svojem sastavu obiluju tvarima koje njeguju kožu i smanjuju upalu te pomažu u čišćenju kože i sprečavaju daljnja pogoršanja. Među takve njegujuće tvari ubrajaju se i ekstrakti biljaka koje imaju dokazana protuupalna, antibakterijska, umirujuća, njegujuća i druga svojstva. 

Primjeri biljaka s blagotvornim djelovanjem koje se koriste su gospina trava ili kantarion, kadulja, neven...  Jedna od poznatijih tvari koja se koristi za liječenje upalnih stanja kože je i salicilna kiselina. Ona ima protuupalno i smirujuće djelovanje, a pomaže u čišćenju površinskog sloja kože i kod začepljenih pora. 

Fotolia

Dobro se otapa u mastima pa je stoga često prisutna u kremama i sličnim proizvodima za njegu kože, posebice kod problema s aknama. Salicilna kiselina kemijski je slična po sastavu aspirinu, pa se ne preporučuje upotreba osobama alergičnima na aspirin. Također, trudnice trebaju koristiti preparate s manje od 1 posto salicilne kiseline. 

U nekim proizvodima čije smo deklaracije proučavali nalazi se cink kao cink PCA. Radi se o spoju cinka koji regulira lučenje sebuma (viška masti), smanjuje crvenilo i iritaciju te tako pomaže kod njege kože s aknama. Cink se često nalazi i u šamponima protiv prhuti, a poznat je po tome da sprečava razvoj mikroorganizama. Postoje i najnovija istraživanja koja proučavaju utjecaj cink PCA spoja na sprečavanje starenja ljudske kože. Ljubitelji pasa mogu u šamponima za svoje ljubimce također pronaći cink u obliku cinka PCA. 

U većini analiziranih preparata kao otapalo je alkohol etanol. U nekima je i pantenol, oblik vitamina B5. Djeluje kao ovlaživač i preporučuje se kod upala kože. Kožu vlaži i sprečava njezino pucanje i glicerol, alkohol bez boje i mirisa.

  • Najčešće mirišu po agrumima i ruži Zbog mnoštva sastojaka koje sadrže kreme protiv prištića, u njih se stavljaju i konzervansi kako bi im se produljio vijek trajanja. Konzervansi su dopušteni i nisu opasni za zdravlje ako se proizvod koristi na propisan način. Od mirisa često su prisutni sastojci iz ulja agruma, odnosno voćni mirisi naranče i limuna na uljnoj bazi te cvjetni mirisi, poput sastojaka iz ruže. Oni nisu snažni i dugotrajni kao što su parfemi, ali su ugodni.

Sadrži i oblik vitamina B3

Afroditin gel za isušivanje sadrži ekstrakt lista timijana za koji se smatra da vrlo učinkovito djeluje pri uklanjanju prištića. U gelu je i niacinamid, oblik vitamina B3 koji smiruje upalno stanje kože i pomaže kod ljuštenja odumrlih stanica kože. 

26,90 kuna/15 mililitara

Puno različitih sastojaka

SOS eveline sadrži mnoštvo tvari iz prirode, među kojima su ekstrakti nevena, čička, hmelja, kadulje i gospine trave. Ima puno više različitih sastojaka nego ostala sredstva. Sadrži i cink PCA te alantoin koji zacjeljuje ranice. 

24,90 kuna/15 mililitara

Ekstrakt dinje njeguje

Cv young ima salicilnu kiselinu kao glavni adut u borbi protiv bubuljica. Tu su i cink te ekstrakt dinje koji njeguje kožu. Ovaj proizvod ima najmanje različitih tvari među analiziranima.

17,90 kuna/15 mililitara

Ima i biljku nalik pelinu

Clearasilov glavni adut jest salicilna kiselina koja se uspješno ‘bori’ protiv prištića. Sadrži i ekstrakt smilja te ekstrakt zimzelene biljke nalik pelinu, ljepljivi bušin, koji djeluje protuupalno.

41,90 kuna/15 mililitara

Šumski lišaj i čajevac

Diaderma sadrži ulje čajevca koje djeluje protuupalno i antibakterijski. Tu je i njegujući pantenol, odnosno provitamin B5. U ovom sredstvu su i ekstrakti slatkog trsa te šumskog lišaja koji smiruju upale.

29,90 kuna/10 mililitara

Vodica američke lijeske

U dm-ovu proizvodu salicilna kiselina smiruje upale na koži, a tu je i cvjetna vodica hamamelisa (američke lijeske) koja djeluje protuupalno i antibakterijski. Sadrži i cink PCA te pantenol.

15,90 kuna/15 mililitara

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'