Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Lice moje drago: Njega lica po tipu kože, od kreme do maske

Lice moje drago: Njega lica po tipu kože, od kreme do maske
1

Suhoj koži trebaju kreme bogate antioksidansima jer vežu vodu, masnoj koži pomažu maske od gline, a suha koža treba izbjegavati piling na voćnoj bazi

VIDEO

Svakodnevno na lice utječu brojni faktori, od sunca, vjetara, vrućine, hladnoće i prehrane. Prvi korak u njezi kože lice jest pravilno odrediti tip kože. Suhu kožu karakteriziraju svrbež, zategnutost, ljuštenje i grubost na dodir. Masna koža se sjaji, a pore su proširene. Mješovita koža je na nekim dijelovima suha, a na drugima masna. Osjetljiva koža svrbi, a česti su i tragovi nalik na opekline te alergije na razne kozmetičke proizvode kao i akne. 

Čišćenje lica prema tipu kože

Suhoj koži najviše odgovara nježno čišćenje dva puta na dan gelom koji sadrži glikolnu i mliječna kiselinu ili vitamin F koji hrane kožu. Za masnu je odličan blagi tonik ili gel za umivanje niske PH vrijednosti, bez ulja i alkohola, koji će ukloniti višak masnoće i istovremeno nahraniti kožu. Mješovita koža najbolje podnosi blago mlijeko za čišćenje lica, dok su za osjetljivu najbolji proizvodi bez alkohola i mirisa, i to jednom na dan. 

Redoslijed nanošenja proizvoda

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ujutro najprije očistite kožu, nanesite hidratantnu kremu, kremu za sunčanje, a potom nanesite makeup. Određene kreme za dnevnu njegu sadrže zaštitni faktor, pa nije potrebno posebno nanositi kremu za sunčanje. Navečer očistite kožu, nanesite proizvod s retinolom, koji zateže kožu i vraća joj sjaj te elastičnost. Ako vam je proizvod s retinolom prejak, nanesite ga nakon hidratantne kreme. Kreme s retinolom smiju se nanositi samo noću jer mogu reagirati na sunce.

Za suhu kožu najbolja je hidratantna krema bogata antioksidansima koji vežu vodu i djeluju protupalno, masnoj najviše odgovara krema bez ulja, dok je za osjetljivu najbolja krema bogata uljima, ali bez alkohola i parfema koji iritiraju kožu. 

Zaštita od sunca

Bez obzira izlazite li iz kuće ili ostajete doma svakako nanesite kremu za sunčanje jer se štetne UV zrake probijaju i kroz prozore i uzrokuju oštećenja te starenje kože. Najbolja je vodootporna krema sa zaštitnim faktorom većim od 30. Ipak, bilo kakav zaštitni faktor je bolji od ni jednog, a odlična kombinacija su i hidratantne kreme sa zaštitnim faktorom. 

Uklanjanje prištića je isto za svaki tip kože

Ako vam je prva pomisao nakon što vidite prištić pasta za zube, razmislite još jednom. Kaladonti su često vrlo jaki i mogu iziritirati kožu te ostaviti ožiljke. Umjesto toga, lice će vam biti zahvalnije nanesete li na prišt gel ili kremu sa salicilnom kiselinom ili benzoilni peroksidom. Gelovi za čišćenje lica su najbolji za masnu kožu, a losioni i kreme za suhu kožu. 

Za uklanjanje mitesera i smanjenje prištića jedno od rješenja je i lagani laserski piling.

Svi načini uklanjanja dlačica s lica

Uklanjanje dlačica na licu pincetom dugotrajan je i bolan proces. Osim pincete, gelovi i kreme imaju miris i mogu izazvati osip i iritaciju kože. Uklanjanje voskom čupa dlaku iz korijena, a rezultati su vidljivi u prosjeku od dva do tri tjedna. Elektrolizom se pak radiovalovima uništava korijen dlake, a rezultati su dugotrajniji. 

Piling prema tipu kože

Piling od voća može biti grub za osjetljivu i suhu kožu jer su kiseline iz voća izrazito agresivne i izazivaju ljuštenje kože, zato umjesto njega koristite piling koji sadrži salicilnu i glikoličnu kiselinu. Osim što pomaže u odstranjivanju mrtvih stanica kože, piling salicilnom i glikoličnom kiselinom djeluje i protupalno, pa je idelan za sve tipove kože. 

Maske za lice

Maske za lice čiste pore i smanjuju crvenilo, a one koje sadrže glicerin hidratiziraju kožu. Maske od gline isušuju kožu i povećavaju cirkulaciju, a dobre su za masnu kožu. Jedina mana je što zatvaraju pore. 

Tonik

Tonik smanjuje sjaj lica, a oni s alkoholom su dobri za skidanje makeupa. Žene sa suhom kožom i one sklone crvenilu ih trebaju izbjegavati jer izazivaju iritaciju, dok je za one s masnom i mješovitom kožom najbolji tonik bez alkohola. Poželjno ga je koristiti jednom ili dva puta na dan ovisno o potrebi. 

Kako održati kožu zdravom

Redovito vježbanje potiče bolju cirkulaciju, a znojem izbacujete štetne tvari iz organizma. Zdrava prehrana, bogata voćem i povrćem također poboljšava tonus kože, a pušenje izbjegavajte pod svaku cijenu jer šteti koži i izaziva bore. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati
ŠTO VAS DANAS OČEKUJE?

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati

Pročitajte dnevni horoskop za petak 29. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala
VRLO SU OPTIMISTIČNE

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala

Blizanke iz SAD-a su prihvatile svoj život takvim kakav je i redovito pronalaze razloge za smijeh. Završile su fakultet, putuju svijetom, voze se na mopedu, rado hodaju po prirodi...