5 komentara

Litra žutog čaja na dan može skinuti od 5 do 7 kila

Žuti čaj djeluje antikancerogeno i protuupalno, štiti od ateroskleroze te, uz zdraviju prehranu i malo tjelovježbe, učinkovito “topi” kilograme

fotolia
Foto: fotolia
VIP

Zahvaljujući dijetalnom enzimu EGCG koji potiče sagorijevanje masnog tkiva, žuti čaj jedno je od najučinkovitijih prirodnih sredstava za mršavljenje, objašnjava Josip Novosel iz Kuće zelenog čaja. Ako se kombinira s umjerenom prehranom i laganom tjelovježbom, pijenjem litre žutog čaja na dan u mjesec dana može se smršavjeti od pet do sedam kilograma, tvrdi Josip. Da žuti čaj može pomoći u mršavljenju slaže se i nutricionistkinja Sandra Marić, no ona smatra kako je potrebno vježbati i smanjiti obroke. Blagotvorni učinci “zlatnog” napitka ne staju samo na “topljenju” kilograma. S obzirom na antikancerogeno, antioksidativno i protuupalno djelovanje, žuti čaj štiti od karcinoma, ateroskleroze i bolesti krvožilnog sustava. Također, čuva zdravlje usne šupljine jer sprječava krvarenje desni, a time i ispadanje zuba. Sadrži i manje teina od zelenog čaja pa ne postoji bojazan da će veća količina prouzročiti nervozu i “preskakanje” srca koje može izazvati zeleni čaj, kaže Novosel.
>>>Antioksidansi žutog čaja ubrajaju se u pet najučinkovitijih fitokemikalija (biljnih spojeva) koji se upotrebljavaju u borbi protiv karcinoma. Stoga pijenje zelenog čaja štiti od karcinoma pluća, želudca, jednjaka, debelog crijeva, gušterače i jetara.
>>>Na litru vode dovoljno je dodati tri do pet grama ili dvije vrećice žutog čaja, savjetuje Josip iz Kuće zelenog čaja. Čaj se namače oko pet minuta, a temperatura vode treba biti između 70 i 80 C.
>>>Žuti čaj zapravo je neobrađeni bijeli čaj. Za njegovu proizvodnju koriste se najmlađi listovi i pupovi biljke Camellia sinesis, od koje se proizvode i crni i zeleni čaj. No žuti čaj se suši i fermentira dulje od zelenog čaja pa je okus puno blaži i nema trpku notu.

Možda vas zanima i ovo:
Message