Obavijesti

Lifestyle

Komentari 3

Ljekovite biljke za zdravlje: Top 20 recepata za domaće čajeve

Ljekovite biljke za zdravlje: Top 20 recepata za domaće čajeve
1

Čak i skromne biljke koje se mogu naći u svakom vrtu imaju snažno ljekovito djelovanje. Na primjer, paprena metvica tako se koristi za liječenje usporene probave, nadutosti itd.

VIDEO

Biljni čajevi ukusni su svakodnevni napitak, a od davnina se koriste i za liječenje niza bolesti. Čak i skromne biljke koje se mogu naći u svakom vrtu imaju  snažno ljekovito djelovanje. Paprena metvica tako se koristi za liječenje usporene probave, povraćanja, nadutosti, vjetrova i nedovoljnog izlučivanja žuči.

Čaj od listova peršina koristi se za liječenje reumatizma, gihta, nateklih nogu i oboljenja jetre, dok je majčina dušica odlično sredstvo protiv kašlja, bronhitisa i hripavca. Ove čajeve, kao i većinu drugih, pripremamo kao oparak (infuz). Dvije čajne žličice suhog bilja prelijemo s 200 ml vrele vode, promiješamo i ostavimo da pokriveno stoji deset minuta.

Čajeve također možemo pripremati kao  uvarak (dekokt). Bilje stavljamo u hladnu vodu i promiješamo. Polagano ga zagrijavamo dok ne zakuha, skinemo s vatre i ostavimo da pokriven stoji još deset minuta ili prema uputama. Provarak koristimo za bilje iz kojeg je teže ekstrahirati aktivne tvari. Taj je način pripreme pogodan za kuhanje čajeva iz korijenja i kore. Dvije žličice suhog bilja prelijemo s 250 ml hladne vode, zagrijavamo dok ne zakuha te pokriveno lagano kuhamo još 20-30 minuta ili prema uputama.

Thinkstock

Naljev koristimo kod biljaka koje sadrže sluzi i druge na toplinu osjetljive sastojke. Dvije čajne žličice bilja prelijemo hladnom vodom i promiješamo. Ostavimo pokriveno određeno vrijeme, obično šest sati. Prije uporabe čaj zagrijemo do temperature ugodne za pijenje. Tako pripremamo i čajeve kod kojih nam smetaju neki, u vrućoj vodi topivi sastojci, primjerice medvjetku.

Za pripremu čajeva služimo se posudama od vatrostalnog stakla, emajla ili porculana. Treba izbjegavati posude od legiranog čelika, aluminija i željeza, jer u tom slučaju može doći do neželjena međudjelovanja s biljnim sastojcima. Čajeve za znojenje i protiv prehlada pijemo što je moguće toplije, a čaj protiv želučanih i crijevnih oboljenja umjeren topao.

Čajeve protiv prehlada i kašlja sladimo medom ili voćnim sokovima. Dodavanjem meda čaj postaje mutan. To je zato što većina biljaka sadrži barem male količine trjeslovina koje se nalaze u medu. Tako čaj postaje lakši za želudac. No čajeve protiv proljeva, koji sadrže puno trjeslovina, nikad ne sladimo medom jer bismo time smanjili i količinu aktivnih tvari.

Ne sladimo ni čajeve s gorkim tvarima jer je za njihovo djelovanje važan upravo gorak okus. Takve čajeve pijemo najmanje pola sata prije jela. Kod želučanih i crijevnih upala čaj pijemo između pojedinih obroka, čajeve za smirenje ujutro i navečer, a čaj protiv nesanice sat vremena prije odlaska na spavanje.

Čajeve pripremamo uvijek svježe, osim ako trebamo samo jednu šalicu za cijeli dan. Zbog sigurnosti čaj ne podgrijavamo dvaput osim ako je to navedeno u uputama. Preporučene količine bilja ne smiju se povećavati. 

Mirisni čaj od anisa

Žličicu zdrobljenih sjemenki anisa (za djecu pola žličice) stavite u šalicu kipuće vode. Pokrijte i ostavite da odstoji deset minuta pa procijedite. Zaslađen medom ovaj se čaj pije protiv bolesti dišnih organa, a nezaslađen za bolju probavu, i to 2-3 puta na dan.

Mješavina protiv akni

Pomiješajte jednake količine korijena cikorije, korijena maslačka, listova koprive, listova matičnjaka i cvjetova nevena. Žličicu mješavine prelijte šalicom hladne vode, zakuhajte i lagano kuhajte 5 minuta. Ostavite da pokriveno stoji deset minuta i procijedite. Pijte ujutro i navečer. 

Čir na želucu

Prelijte 2 žličice crnog ili bijelog sljeza šalicom hladne vode i ostavite nekoliko sati. Prije upotrebe lagano zagrijte. Ujutro i navečer, na prazan želudac, u razmacima i u manjim gutljajima popijte šalicu toplog čaja. Pritom 5 minuta ležite na leđima, 5 minuta na lijevoj strani, 5 minuta na trbuhu i 5 minuta na desnoj strani.

List duda za dijabetičare

S pola litre kipuće vode prelije se 50 grama usitnjenog lista crnog duda i pusti 10 sati poklopljeno, uz povremeno miješanje. Procijedi se i pije preko dana. Listovi duda mogu se i mljeti u prah te posipati po jelima.

Manjak željeza u krvi

Pomiješajte 50 g kičice, 50 g listova pelina, 50 g listova koprive i 50 g šipka. Žličicu čajne mješavine prelijte šalicom hladne vode, zakuhajte i pokriveno ostavite da odstoji deset minuta. Čaj procijedite i zasladite medom. Pijte od četri do šest tjedana, dva puta na dan.  

Prostata

Suhi korijen koprive (6 g) stavite u ključalu vodu (300 ml) i kuhajte deset minuta. Maknite s vatre i ostavite još pet do deset minuta pa procijedite. Čaj se pije topao nakon obroka, triput na dan, oko tri mjeseca kod problema s prostatom. 

Za smirenje

Potrebno je 25 cvjetova lavande, 20 g odoljenova korijena, 20 g matičnjakova lista, 20 g češera hmelja i 20 g cvjetova kamilice. Sve pomiješajte i stavite u staklenku. Za pripremu čaja uzmite jednu do dvije žličice mješavine i stavite u 250 ml vruće vode. Neka odstoji deset minuta i procijedite. Pijte dvije do tri šalice ne prevrućeg čaja na dan.

Dreamstime

Glavobolja

Pripremite 25 g lavande, 25 g majčice dušice, 10 g matičnjaka, 10 g vrbove kore i 10 g anisa. Pomiješajte biljke i stavite u staklenku. Pri pripremi čaja uzmite jednu do dvije žličice mješavine i stavite u 250 ml vruće vode. Ostavite da odstoji deset minuta i procijedite. Pijte od dvije do tri šalice ne prevrućeg čaja na dan.

Nesanica

Stavite žličicu cvjetova lavande u šalicu kipuće vode. Ostavite da odstoji od pet do deset minuta pa procijedite. Popijte šalicu čaja neposredno prije odlaska na spavanje. Čaj se može koristiti i za ispiranje usta.

Alergije 

Ljuske luka posušite, usitnite i pripremite kao čaj – prelijte vrućom vodom, ostavite 10 minuta i procijedite. Pijte 2-3 šalice na dan. Ljuske luka bogate su kvercetinom, antioksidansom koji sprečava oslobađanje histamina iz imunosnih stanica te tako ublažava simptome alergija. Ovaj čaj također snižava krvni tlak – svakog dana popijte šalicu tako pripremljenog čaja. 

Za bolji apetit

Žličicu suhih cvjetova gorušice preliti s 2,5 dl kipuće vode, pkriveno ostaviti da odstoji pet minuta i procijediti. Ovako pripremljen čaj treba piti 2-3 puta na dan, prije jela. Ovaj čaj pije se kod nedostatka apetita i probavnih smetnji.

Uklanja celulit

Dvije žličice korijena i/ili listova maslačka prelijte s 250 ml vrele vode, ostavite da odstoji deset minuta i procijedite. Ujutro i navečer popijte po šalicu, najbolje pola sata prije jela. Preporučuje se protiv bubrežnih tegoba, zadržavanja vode, celulita i pretilosti.

Fotolia

Upala jajnika

Pomiješajte po 20 g listova nevena, majčine dušice, rusomače, listova kupine i listova limuna. Stavite bilje u staklenku. U litru kipuće vode stavite 10 g mješavine, kuhajte poklopljeno pola minute. Kad se čaj ohladi, procijedite ga i dodajte 6 žlica meda i miješajte dok se med ne rastopi. Pijte 3 puta na dan dnevno po 1 dl čaja prije i poslije jela, a preostalu količinu (4 dcl) između obroka, umjesto vode, s malo limunova soka.

Protiv reume

Potrebno vam je 20 g cvjetova lipe, 20 g cvjetova bazge, 20 g cvjetova končare, 20 g zlatnice i 20 g preslice. Pomiješajte sve sastojke i stavite u staklenku. Pri pripremi čaja dvije žličice mješavine prelijte šalicom vrele vode, ostavite da odstoji deset minuta i procijedite. Popijte dvije, tri šalice nezaslađenog čaja na dan.

Za pamćenje

Žličicu svježih ili suhih listova ružmarina prelijte šalicom kipuće vode i ostavite da odstoji 15 minuta. Procijedite. Pijte dvije šalice na dan. Navečer ga nemojte piti jer stimulira. Ružmarin potiče cirkulaciju, jača kapilare i poboljšava protok krvi u venama, stoga se tradicionalno rabi za za poboljšavanje pamćenja i koncentracije, protiv glavobolje te za poticanje rasta kose. Regulira i probavu.

Suncokret za snižavanje tlaka

U emajlirani lonac stavite dvije i po čaše opranih neoljuštenih sjemenki suncokreta. Prelijte s 1,5 litara hladne vode i zakuhajte. Kad voda prokuha, smanjite vatru i kuhajte na laganoj vatri dva sata. Procijedite. Kad se ohladi, popijte tijekom dana jednu čašu ove tekućine, a ostalo čuvajte u dobro zatvorenoj staklenci u hladnjaku i što prije potrošite.

Krvni ugrušci

Pomiješajte 25 g stolisnika, 25 g trputca i 25 g oskoruše (Sorbus domestica). Za čaj dvije žličice mješavine prelijte s 250 ml kipuće vode i pustite da odstoji 15 minuta. Pijte od dvije do tri šalice na dan. Ovim se čajem izbacuje ugrušana krv iz unutarnjih organa koja je nastala kao posljedica lomova, uganuća ili pada.

Mješavina protiv Escherichije coli

Pomiješajte 50 g vrijesa, 50 g korijena bijelog sljeza, 30 g latica ruže, 30 g mažurana i 30 g peteljki trešnje. Žlicu mješavine prelijte s 250 ml malo kipuće vode, ostavite da pokriveno stoji 10 minuta i procijedite. Uzimajte od 10 do 15 dana, dva puta na dan, ujutro i navečer. 

Dječji čaj

Pripremite 25 g listova matičnjaka, 25 g listova metvice, 25 g sjemena anisa, 25 g korijena maslačka i 25 g korijena echinaceje. U jednoj staklenci pomiješajte korijenje, u drugoj ostale sastojke. Žličicu korijenja prelijte šalicom vode, stavite na vatru i kuhajte 20 minuta. Dodajte ostale sastojke, maknite s vatre, ostavite da stoji deset minuta pa procijedite. Čaj pomaže kod dječjih bolesti poput ospica, zaušnjaka, vodenih kozica i prehlade. Dajte djetetu dvije šalice na dan.

Protiv upale mjehura 

Pomiješajte 25 g lista medvjetke, 25 g korijena odoljena, 25 g lista matičnjaka i 25 g zeleni majčine dušice. Pri pripremi čaja dvije žličice mješavine prelijte šalicom kipuće vode i ostavite da odstoji desetak minuta. Pijte jednu do tri šalice na dan. Mješavina je osobito prikladna kod upale povezane s grčevima mjehura i čestim pritiskom na mokrenje.

Ako ne možete nabaviti sve biljke, čaj možete pripremiti samo od medvjetke, u koji je poželjno dodati četvrt žličice sode bikarbone. Čaj od medvjetke smije se piti samo pet dana zaredom. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...
KRAJ KORIZME

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota čine vazmeno trodnevlje koje započinje u četvrtak, na posljednji dan korizme. To je sjećanje na posljednju Isusovu večeru, na njegovu patnju...
Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala
VRLO SU OPTIMISTIČNE

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala

Blizanke iz SAD-a su prihvatile svoj život takvim kakav je i redovito pronalaze razloge za smijeh. Završile su fakultet, putuju svijetom, voze se na mopedu, rado hodaju po prirodi...