Obavijesti

Lifestyle

Komentari 52

Louise Hay: 'Silovao me susjed kad sam imala samo 5 godina'

Louise Hay: 'Silovao me susjed kad sam imala samo 5 godina'
1

Spisateljicu Louise Hay (90) život nije mazio. Proživjela je obiteljsko nasilje, silovao ju je susjed, živjela je na rubu gladi... Imala je rak, ali izliječila se bez lijekova i operacija

VIDEO

Život me voli i sve su moje potrebe uvijek ispunjene, jedna je od afirmacija gurua popularne psihologinje Louise Hay. Iako će mnogi odmahnuti rukom na njezine mantre kojima se postiže bolji život, bez unutarnjeg pozitivnog stava svakodnevica lako može postati prava noćna mora. A velik dio života je za ovu Amerikanku bio prava noćna mora.

Imala je stravično djetinjstvo

Rođena je 1926. godine u Los Angelesu u obitelji u kojoj se majka zbog siromaštva preudala za muškarca za kojeg se uskoro otkrilo da je nasilnik. Batine su za malenu Louise bile svakodnevica. Nažalost, njezino nesretno djetinjstvo nije se odnosilo samo na maltretiranje i zlostavljanje unutar obitelji.

Louise je silovao susjed kad je imala samo 5 godina. U dobi od 15 godina odustala je od škole jer je zatrudnjela. Svojeg djeteta, malene djevojčice, odrekla se kada je imala 16 godina. Odlučila ga je dati na posvajanje. Smatrala je da se neće bez ičije pomoći moći brinuti o bebi jer je i ona sama bila dijete. I danas smatra kako je to bila racionalna odluka.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Nakon prilično stresnog početka odrastanja, odnosno nakon što je rodila dijete, odlazi u Chicago u kojem počinje raditi na nisko plaćenim radnim mjestima. Uskoro napušta Chicago i odlazi u New York u kojem mijenja ime i počinje raditi kao manekenka. Njezinu ljepotu i talent prepoznali su veliki i slavni kreatori tog vremena kao što su Bill Blass, Oleg Cassini i Pauline Trigere.

Postaje uspješna manekenka, a uskoro upoznaje engleskog biznismena Andrewa Haya, za kojeg se udaje 1954. godine. No on je napušta nakon 14 godina braka zbog druge žene. Dvije godine poslije postaje religijsko-znanstveni praktičar. Posvećuje se transcendentalnoj meditaciji s Maharishijem Maheshijem Yogijem na Međunarodnom sveučilištu u Fairfieldu u Iowi. No vrlo brzo opet se sve mijenja.

Isječak iz dokumentarnog filma o njezinom životu i savjetima kako si pomoći:

Strašna dijagnoza - rak grlića maternice

Louise u 51. godini dolazi do strašne spoznaje. Otkriva da boluje od raka grlića maternice. Uvjerena je da je to zbog godina nakupljanja ljutnje i bijesa te zbog svega što joj se dogodilo. U tom trenutku odbija konvencionalno liječenje. Okreće se režimu oprosta te počinje s terapijom koja uključuje posebnu prehranu i povremeno ispiranje crijeva. Umjesto lijekova i operacija, odlučuje se za afirmacije, vizualizacije, pročišćavanje načinom ishrane i psihoterapiju.

Nakon šest mjeseci bila je zdrava. Tvrdila je kako se sama uspjela riješiti raka, međutim, nema znanstvene potvrde da je do izlječenja došlo na taj način.

- Rak je bolest uzrokovana dubinskim i dugotrajnim zamjeranjem koje nosite u sebi dok vas doslovno ne počne izjedati. To je duboka tajna ili tuga koja izjeda ili mržnja koja dugo traje. Ključ izlječenja je u ljubavi prema sebi i prihvaćanju vlastite osobnosti - napisala je Louise Hay u svojem bestseleru “Kako izliječiti duh i tijelo”.

Svojim iskustvom pomaže drugima

Svoju prvu knjigu o tome kako iscijeliti svoje tijelo, koja je sadržavala različite metode, napisala je 1976. godine. U to vrijeme počinje voditi razne radionice za osobe oboljele od side, a to joj je donijelo veliku popularnost te je čak gostovala u “Oprah Winfrey Showu”. Nakon toga je prodaja njezinih knjiga skočila na više od 35 milijuna primjeraka te su prevedene na više od 30 jezika.

Među njezinim najpoznatijim knjigama su “Izliječite svoje tijelo”, “Možete da izliječite svoj život”, “Volite svoje tijelo” i “Moć je u vama”. Louise smatra da male radosti spašavaju od srčanog udara.

- Srce predstavljaljubav, a krv predstavlja radost. Srce s ljubavlju šalje radost kroz tijelo. Kad si uskraćujete radost i ljubav, srce vene i postaje hladno. Zbog toga se usporava protok krvi te se otvara put nastanku anemije, angine i infarkta. Zato biste trebali obraćati pozornost na male radosti koje vas okružuju, jer ako godinama istiskujete svaku radost iz srca, ono propada zbog patnje, a to može dovesti do srčanog udara - objašnjava Hay i dodaje kako su bilo kakvi bolovi izazvani osjećajem krivnje.

Ona zahtijeva kaznu pa se pojavljuje bol. Zahvaljujući baš Louisi Hay milijuni ljudi širom svijeta uspjeli su otkriti pun potencijal vlastitih kreativnih snaga i na taj način unaprijediti svoj život na mnogim poljima.

Ona je osnivač i vlasnik Hay House, izdavačke kuće koja objavljuje najznačajnija književna, audio i video djela baš iz područja osobnog razvoja i uspjeha.

- Samo su četiri područja na kojima treba raditi: ljubav, zdravlje, prosperitet i izražavanje samih sebe - ističe Hay, jedna od najuspješnijih spisateljica današnjice, čije su knjige promijenile i unaprijedile milijune života diljem svijeta. Ova dobrodržeća gospođa trenutačno uživa u umirovljeničkim danima na svojem imanju u blizini San Diega. Tamo ima veliki vrt u kojem uzgaja ruže i razno povrće.

- Iako ne mogu više vrtlariti kao što sam prije, još radim u vrtu. I još sam zadivljena kad vidim kako nešto raste. Čudo je života samo gledati kako se to događa - kaže Louise.

Iako je još aktivna u pisanju knjiga, ne izlazi puno, ali s vremena na vrijeme se pojavi na otvaranju neke od “I Can Do It” konferencija, koje također promoviraju pozitivan pristup životu. Iako je u devetom desetljeću života, kaže kako je ovo njezino najbolje desetljeće dosad.

- Vjerujem da sam velika, jaka, zdrava djevojka s puno dobre energije. Vrlo sam sretna što imam energiju koju imam, da mogu živjeti život koji živim i da uživam u društvu fantastičnih prijatelja. Vjerujem da me život voli. Isto tako vjerujem da je smijeh važniji od brige oko bora. Smijem se mnogo češće. Mnogo manje stvari me brine. U stvari, osjećam se mnogo slobodnije nego kada sam bila dijete. Kao da su me moje dobre misli vratile u stanje blažene bezbrižnosti. Šalim se mnogo češće. Njegujem mentalno stanje koje mi omogućuje da imam pozitivne poglede u životu. Ovo pozitivno, zahvalno, sretno stanje privlači najbolje od svega u životu – i zato je ovo jedno od mojih najboljih desetljeća do sada - govori Louise Hay.

Naglašava da su stavovi za sreću jednostavni: pojednostavnite gdje možete, budite optimist i usredotočite se na rješenje, a ne na problem!

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 52
VIDEO

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...
KRAJ KORIZME

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota čine vazmeno trodnevlje koje započinje u četvrtak, na posljednji dan korizme. To je sjećanje na posljednju Isusovu večeru, na njegovu patnju...
Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala
VRLO SU OPTIMISTIČNE

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala

Blizanke iz SAD-a su prihvatile svoj život takvim kakav je i redovito pronalaze razloge za smijeh. Završile su fakultet, putuju svijetom, voze se na mopedu, rado hodaju po prirodi...