Obavijesti

Kolumne

Komentari 4

Mački koju sam našla na cesti ispalo je crijevo, što da radim?

U novoj Zoordinaciji veterinar Goran Azenić odgovara na pitanje zašto se kod mačaka može javiti ispadanje crijeva i kako pomoći ljubimcu u takvoj situaciji

VIDEO

Rubrika ZOOrdinacija mjesto je za sve ljubitelje životinja, vlasnike kućnih ljubimaca kao i one koji to tek planiraju postati. Želite li znati što muči vašu mačku, psa, papigu, zeca ili bilo koju drugu malu životinju veterinar Goran Azenić pronaći će odgovor. Stručnjaku za male životinje možete se obratiti sa svim pitanjima koja vas muče, bilo da ne znate kako prepoznati je li papiga doista mlada u pet centru, zašto je vaš ljubimac promijenio raspoloženje ili sumnjate na neku infekciju. 

Sva svoja pitanja šaljite nam na mail zoordinacija@24sata.hr, a Goran će vam odgovarati svaki tjedan. Sve čitatelje koji su u mogućnosti molimo da pošalju i fotografiju ljubimca kako bi veterinar dobio što bolji uvid. Goran Azenić je vlasnik veterinarske ambulante za kućne ljubimce VET - svijet koju je otvorio 2009.

Mački ispada crijevo, kako joj mogu pomoći?

Poštovani, pronašla sam mačku u Zenici i čini se kao da joj crijevo ispada. Ona normalno jede, trči i hoda, ali mene zanima ima li lijeka za njezino stanje. Ispada li njoj doista crijevo ili je u pitanju nešto drugo? Unaprijed hvala. 

Prolapsus rektuma nastaje zbog slabosti mišića, a rješava se operacijom

Poštovana,

Kod Vaše mačke vjerojatno se radi o prolapsusu rektuma. Prolapsus rektuma obično nastaje uslijed slabosti mišića i vezivnog tkiva u perirektalnoj regiji i uzrokovano je čestim proljevima i tenezmom (kod mladih životinja npr. kod invadiranosti crijevnim parazitima, kao urođeni defekt, kod enteritisa, stranih tijela u crijevu, zatvora). Liječenje je kirurško, a sam postupak ovisi o težini promjena na izloženom crijevu. 

Ako se rektum uspješno reponira potrebno je privremeno kružnim šavom oko anusa spriječiti ponovni izlazak rektuma (obično se ukloni za tri do pet dana). U slučaju da je crijevo nekrotizirano (propalo) operacija se sastoji od uklanjanja propalog dijela crijeva i ponovnog spajanja zdravog dijela sa zdravim dijelom crijeva tzv. resekcija. Preporučuje se prehrana s malo vlakana. Treba ukloniti uzrok zbog kojeg je prolaps nastao da se situacija ne bih ponovila (npr. ukloniti crijevne parazite).

Sva pitanja za Gorana o svojim ljubimcima ili onima koji će to tek postati šaljite na zoordinacija@24sata.hr. Sve čitatelje koji su u mogućnosti molimo da pošalju i fotografiju svog oboljelog ljubimca kako bi veterinar dobio što bolji uvid. Zahvaljujemo!

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

'Pio sam litru votke na noć, a evo kako sam se ostavio pića'
ISPOVIJEST BIVŠEG ALKOHOLIČARA

'Pio sam litru votke na noć, a evo kako sam se ostavio pića'

Uništio sam veze, postao ogorčeniji i bjesniji, nije me bilo briga što ljudi misle o meni. Došlo je do točke u kojoj sam jako puno vremena počeo provoditi sam u pijanom stanju, prisjetio se ovaj Britanac

Karoglana smjenjuju, ali za loš rezultat Hajduka više su krivi oni koji su ovu momčad slagali
SMJENA ILI NE?

Karoglana smjenjuju, ali za loš rezultat Hajduka više su krivi oni koji su ovu momčad slagali

Plus+ Karoglan snosi dio krivnje, ali nije kriv za to što je posložena "teretna" momčad koja teško može odgovoriti zahtjevima modernog nogometa, a iskustvo i kvalitetu nikako ne uspijevaju materijalizirati na terenu...
20 citata Mirjane Krizmanić za bolji život: Vrijeme ne liječi sve, a i u starosti se može uživati...
MUDRE RIJEČI

20 citata Mirjane Krizmanić za bolji život: Vrijeme ne liječi sve, a i u starosti se može uživati...

Hrvatska psihologinja, utemeljiteljica katedre za kliničku psihologiju na zagrebačkom Filozofskom fakultetu, potpisala je brojna djela, među njima i 'Tkanje života', 'Laži naše svakidašnje' i 'Knjigu rastanaka'