Obavijesti

Lifestyle

Komentari 14

Mali trikovi kako da sve zdravo iz voća i povrće dođe u tijelo

Mali trikovi kako da sve zdravo iz voća i povrće dođe u tijelo
1

Uzalud jedete zdrave namirnice ako ne pazite kako ih pripremate, jer o tome ovisi koliko hranjivih tvari će doći u vaš organizam, savjetuje poznata britanska nutricionistica

VIDEO

Čak i male promjene u pripremi hrane mogu značajno poboljšati kvalitetu naše prehrane, kaže Naomi Haynes, nutricionistica iz Velike Britanije. Otkriva trikove kako pripremati pojedine namirnica, a da se sačuvaju sve aktivne hranjive tvari koje sadrže. Ona tvrdi kako je, recimo, povrće najbolje pripremati u mikrovalnoj pećnici jer će se tako sačuvati više vitamina nego ako se kuha u vodi. 

Ovo su njezini savjeti:

  • Izbjegavajte kuhanje povrća u vodi. Bolji izbor su mikrovalna pećnica ili kuhanje na pari.
  • Ispirite povrće pod mlazom vode, nemojte ga ostaviti da se namače jer se tako gubi više hranjivih sastojaka.
  • Jedite povrće s nekom vrstom masnoće, primjerice s maslinovim uljem ili sirom. Masnoća pospješuje apsorpciju hranjivih tvari u tijelu.
  • Pripremajte krumpir u kori - tako ćete sačuvati neke važne nutrijente. Na primjer, ako pripremate 300 g oguljenog krumpira, u njemu će ostati pet posto RDA (preporučena dnevna količina) željeza te 37 posto RDA vitamina C. Ukoliko istu količinu pripremate u kori, u njemu će ostati 18 posto RDA željeza i 48 posto RDA vitamIna C.
  • Režite povrće na što je moguće veće komade jer će se tako izgubiti manje hranjivih tvari.
  • Radite li sok od voća, svakako u njega vratite dio pulpe koja je ostala jer ona sasdrži vlakna korisna za naš organizam.
  • Nakon kupovine salatu istrgajte na manje komade (ne rezati nožem) prije stavljanja u frižider, ali ne držite ju u njemu dulje od jednog dana - tako će početi stvarati fitonutrijente (snažne antioksidanse).
  • Izbjegavajte kupovne dresinge za salatu jer sadrže razne vrste aditiva, radije napravite vlastiti od npr. maslinovog ulja i balsamico octa.
  • Stavljate crni papar u hranu jer pomaže da tijelo iskoristi hranjive tvari.
  • Ostavite češnjak da odstoji deset minuta nakon sjeckanja. Tako će se u njemu razviti alicin - sastojak koji je odličan za zdravlje. Osim toga, češnjak će stajanjem postati ukusniji. 
  • Hranu bogatu željezom uvijek jedite s onom koja je bogata C vitaminom jer će pomaže željezu da se bolje apsorbira u našem tijelu.
  • Tjesteninu uvijek kuhajte "al dente" tako da ostane čvršća. Tad će imati niži glikemijski indeks, što znači da će biti zdravija jer neće toliko povećavati razinu šećera u krvi.
  • Zamijenite bijeli šećer medom ili cimetom. Za usporedbu - 100 g šećera ima 387 kalorija, i nimalo kalija, kalcija i željeza. Ista količina meda sadrži 304 kaliorije, jedan posto RDA kalija, ništa kalcija i dva posto RDA željeza, a cimeta - 247 kalorija, 12 posto RDA kalija, 100 posto RDA kalcija i 46 posto RDA željeza.
  • Smanjite količinu soli u hrani. Umjesto toga, okus upotpunite primjerice, đumbirom, čilijem, češnjakom, kurkumom, kimom..., piše Daily Mail.
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 14
VIDEO

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete
LIJEPE BOJE

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete

Izborna večer inspirirala je naše dame u politici da biraju boje, kako bi se istaknule u moru muškaraca koji su birali tamno odijelo i košulju. Donosimo zanimljive modne kombinacije političara
'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'