Obavijesti

Lifestyle

Komentari 14

Manuka med: Najzdraviji med na svijetu stoji i preko 1000 kn

U Europskom časopisu za kliničku mikrobiologiju i infektivne bolesti objavljena je studija u kojoj su otkriveni rezultati istraživanja utjecaja Manuka meda na zdravlje...

VIDEO

Manuka med se dobiva od cvjetova biljke manuke (Leptosperum scoparium), preciznije grma koji raste na Novom Zelandu, a smatra se najzdravijim na svijetu. Jedan od glavnih zdravih sastojaka, po kojemu je poseban i koji mu diže cijenu, je - metilglioksal (MGO), tvar snažnog antibakterijskog djelovanja koja je zapravo nuspojava pčelinje proizvodnje meda.

Napravljeno je i istraživanje o količini MGO-a u Manuka medu. Njemački znanstvenici su usporedili šest uzoraka i zaključili da sadrže od 38 do 761 mg/kg te tvari. Za usporedbu, klasičan med ima do 5 mg/kg.

Imate neugodni zadah? Čaj od ove biljke mogao bi vas spasiti
Imate neugodni zadah? Čaj od ove biljke mogao bi vas spasiti

Što više MGO-a ima, to je skuplji

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Na primjer, onaj sa 100 mg/kg stoji oko 380 kuna dok se cijena meda sa 500 mg/kg metilglioksala penje do nešto više od 1000 kuna za pola kilograma. Razlika u količini spomenutog aktivnog sastojka ovisi po sezoni i podrijetlu. Najbolji je onaj sa divljih, nekultiviranih područja.

- Istraživanja jasno pokazuje da je izražena antibakterijska aktivnost Manuka meda sa Novog Zelanda izravno potječe iz MGO-a - stoji u istraživanju koje su proveli njemački znanstvenici Elvira Mavric, Silvia Wittmann, Gerold Barth i Thomas Henle, a detaljnije ga možete pogledati OVDJE.

Recept za kolač star čak 6000 godina - pravi se od 2 sastojka
Recept za kolač star čak 6000 godina - pravi se od 2 sastojka

U Europskom časopisu za kliničku mikrobiologiju i infektivne bolesti (European Journal of Clinical Microbiology & Infectious Diseases) 2010. godine je objavljena studija u kojoj su otkriveni rezultati istraživanja utjecaja Manuka meda na zdravlje.

Znanstvenici su shvatili da je u stanju ubiti sve patogene (mikroorganizme koji izazivaju bolest) s kojima su ga testirali. Također, za razliku od utjecaja antibiotika, kod ovog meda testirani patogeni nisu bili u stanju izgraditi otpornost, prenosi awarenessact.com.

Koliko je Manuka med poseban otkrila je grupa istraživača sa Novog Zelanda, sa Sveučilišta Waikato, još 1981. godine. Rekli su tada kako ima stabilna, jedinstvena i moćna antibakterijska svojstva.

Novozelandske vlasti upozoravaju da se na tržištu nalazi puno krivotvorina te da se Manuka med kupuje od provjerenih trgovaca. Pravi Manuka med nosi oznaku UMF - Unique Manuka Factor, što u prijevodu znači "jedinstveni manuka faktor". Uz tu oznaku stoji broj, što je taj broj veći, veća mu je i kvaliteta, tj. koncentracija zdravih sastojaka.

Na tablici UMF organizacije Novog Zelanda možete usporediti UMF broj sa količinom MGO-a (methylglyoxal - metilgioksal MGO).

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 14
VIDEO

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati
ŠTO VAS DANAS OČEKUJE?

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati

Pročitajte dnevni horoskop za petak 29. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala
VRLO SU OPTIMISTIČNE

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala

Blizanke iz SAD-a su prihvatile svoj život takvim kakav je i redovito pronalaze razloge za smijeh. Završile su fakultet, putuju svijetom, voze se na mopedu, rado hodaju po prirodi...
Danas je Veliki petak: Vjernici moraju poštovati post i nemrs
Hrvatski običaji

Danas je Veliki petak: Vjernici moraju poštovati post i nemrs

Veliki petak se u tradiciji različitih krajeva obilježava na različite načine, no svima je zajednička činjenica da je ovo jedini dan u godini kad nema svete mise